Pszeudokincs

2017. november 13. 15:43

A kétarcú, janusi kirakatpolitikának épp a nemzeti örökség látja kárát.

2017. november 13. 15:43
Balogh Roland
Magyar Nemzet

„Sokadjára piszkál bele »saját«, 2001-ben elfogadott örökségvédelmi törvényébe az Orbán-kormány. Ezúttal Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes nyújtott be egy olyan módosítót, amely ismét felkavarta az állóvizet a szakmában és azon kívül is. Az új szövegezés szerint tovább rövidítenék a feltárásokra szánt időkeretet, így az eddig is sokszor extrémnek számító 30 »feltárásra alkalmas« nap helyett, mindössze »30 nap« állhatna rendelkezésre egy-egy lelőhely ásatási munkálataira. Ezzel párhuzamosan felszámolnák azt az alig kétéves régészeti akkreditációs rendszert, amely célja lett volna, hogy kizárólag megfelelő személyi állománnyal és eszközökkel bíró múzeumok, egyetemek, régészeti magánvállalkozások végezzenek feltárásokat.

A tervek nyomán a sajtó a régészet halálát vizionálta, de látni kell, hogy ez a »harc« nem új keletű. A szakma és a nagy beruházók kinyújtott karjaként egyaránt üzemelő politika hosszú évek-évtizedek óta járja körtáncát. Semjén Zsolt módosítója csak újabb állomása a soha véget nem érő adok-kapoknak. Noha az időkeret és a feltárás illetékességének kérdésköre összefügg, érdemes a két dolgot különválasztani. Mert míg az előbbi teljes őrület, addig utóbbi, megfelelő szabályozás mellett, nem ördögtől való.

Jó lenne, ha azok is elgondolkoznának mindezeken, akik peckesen feszítenek a Seuso-kincsek felett. Mert lehet, hogy a nagy csillogásban jól cseng a »kiemelt hangsúlyt fektetünk a nemzeti örökségre« lózung, ám ezt a szürke hétköznapok átgondolatlan kapkodása egy pillanat alatt olcsó pszeudodumává silányítja. Ami még kiábrándítóbb: a kétarcú, janusi kirakatpolitikának épp a nemzeti örökség látja kárát.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
u.cserkész
2017. november 14. 14:39
Valaki nézzen már utána, hogy egy pl. útépítési munka hány nappal csúszik, amikor valaki (egy régésztanonc) talál egy cserepet a sárban. Aztán ott szöszmötöl nyáron néhány kislány a 30 centis gödrökben hetekig. (Diák koromban én is voltam régésztáborban, nem volt rossz.:-) Télen már nem, akkor nem érdekes a lelet. Aztán jön a most is ellenkező gárda, hogy nem halad a beruházás, "a mi pénzünkön."
Szergej Csagajev
2017. november 13. 23:08
Szidják a magyart a rossz mentalitás miatt, de epét hánynak folyamatosan, hogy minden milyen szar. Gyűlöletkampányt kiáltanak a migránsplakátok miatt, de a dk azzal kampányol, hogy az erdélyiek ne szavazhassanak itt, magyart uszít magyarra. Következetesség? Ugyan minek az, ők sem hiszik már el, hogy bárki rájuk szavaz a rokonokon kívül. Tán azok se.
Mich
2017. november 13. 19:57
G.Lali: Mindegy mit írtok, csicskák, csak menjen szembe a kormánnyal!
Peter8811
2017. november 13. 19:18
Simicskának kellet volna kiásni?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!