Egyenlő ikszek

2017. augusztus 10. 08:59

Rossz hírem van a Jobbiknak, nem csak az általános iskolából kimaradók voksai vehetők meg és nem csupán egy zsák krumpli lehet a fizetőeszköz.

2017. augusztus 10. 08:59
Cseri Péter
168 Óra

„Rossz hírem van a Jobbiknak, nem csak az általános iskolából kimaradók voksai vehetők meg és nem csupán egy zsák krumpli lehet a fizetőeszköz.

Sokféleképpen tud szavazatot vásárolni egy kormány: adókedvezményekkel, irányított közbeszerzésekkel, látványberuházásokkal, a képzelt ellenségektől való megvédés ígéretével.

A több évezredes fejlődés során kialakult modern demokráciák egyik sarokköve az általános és titkos választójog. Ma már lényegében csak életkori, egészségi és erkölcsi cenzus szűkíti (fiatalkorúak, cselekvőképtelenek és közügyektől eltiltottak nem élhetnek vele), az összes többi korlátozás megszűnt az elmúlt évszázadokban. Felszámolódott a származási, a vagyoni, a nemi, a kulturális és az összes egyéb cenzus, ami nem jelenti azt, hogy a folyamatot pusztán a polgári szabadságjogok kiterjesztésének szándéka katalizálta volna. Legalább ilyen fontos volt, hogy a mindenkori politikai elit újabb és újabb társadalmi csoportoknak a választásokba történő bevonásával próbálta szélesíteni-stabilizálni a támogatottságát. Aki innen akar visszalépni azzal, hogy korlátozni szeretné ezt az alapjogot, az valójában egyes társadalmi rétegek voksolásból való kivonására játszik.

A Jobbik mostani javaslatának célkeresztjében a tanulatlan vidéki roma kisebbség áll, amely korábban lelkesen támogatta az MSZP-t, egy ideje pedig a Fidesz mellett kötelezte el magát. A kormánypártok szörnyülködve fogadták a Jobbik javaslatát, Hollik István KDNP-s szóvivő szerint az ellenzéki párt több tízezer embert fosztana meg az egyik legalapvetőbb állampolgári jogtól, amivel »megszégyenítenék, kirekesztenék a kevésbé iskolázottakat«. A heves reakció már csak azért is disszonáns, mert az Orbán-­kormány néhány éve még nagyjából ugyanezt a társadalmi csoportot akarta kivonni a választási forgalomból az előzetes regisztráció intézményének bevezetésével, mint most a Jobbik. Más kérdés, hogy 2013 óta, amikor az Alkotmánybíróság elkaszálta az orbáni kezdeményezést, a Fidesz inkább a kirekesztettek, közöttük a roma szegények függésben tartására és szavazataik kikényszerítésére, illetve megvásárlására törekszik.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
egy genetikusanalattvaló
2017. augusztus 10. 15:17
Ez még csak a „lájtosabb” része a cikknek. Az egész cikk sokkal több aljas hazugságot, csúsztatást állít be tényként. Persze a 168 Óra olvasóit azzal jobb etetni. Csak erős idegzetűeknek!
Akitlosz
2017. augusztus 10. 14:59
"Rossz hírem van a Jobbiknak, nem csak az általános iskolából kimaradók voksai vehetők meg és nem csupán egy zsák krumpli lehet a fizetőeszköz. " Igen, de ebben a kapitalista világban számít a költség is. Minden ember szavazata ugyanannyit számít, de nem ugyanannyiba kerül. Így aztán az általánosból kimaradtak szavazati a legolcsóbbak, ezért ők az elsődleges célcsoport.
Mich
2017. augusztus 10. 12:56
"nem csak az általános iskolából kimaradók voksai vehetők meg" A bolsik felvilágosítják a nácikat...
quiet
2017. augusztus 10. 12:15
" Sokféleképpen tud szavazatot vásárolni egy kormány: adókedvezményekkel, irányított közbeszerzésekkel, látványberuházásokkal, a képzelt ellenségektől való megvédés ígéretével. " -------------- Jól van pubi, elmondtad... mehetsz a kasszához... ( Hát... ez kbszttul unalmas....)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!