Nincs munkaerőhiány

2016. november 18. 14:34

Olyan elvárásokat fogalmaznak meg a munkáltatók, amit nagyon nehéz vagy egyenesen lehetetlen teljesíteni.

2016. november 18. 14:34
bbjnick
Mandiner-komment

„Nincs munkaerőhiány, a munkáltatók túl válogatósak.

Ez a szakemberhiány-, munkaerőhiány-duma megy már vagy huszonöt éve, holott az esetek többségében csak arról van szó, hogy a munkáltató baszik megfelelően képezni a dolgozóját. Az iparban ma már folyamatosak és egyre gyakoribbak a technológia-váltások és a munkáltatók, ahelyett, hogy dolgozóikat átképeznék az új technológiákra, inkább kirúgják őket és utána panaszkodnak, hogy az adott technológiához nem találnak kellően képzett-felkészült munkaerőt. 

Általában is olyan elvárásokat fogalmaznak meg a munkáltatók, amit nagyon nehéz vagy egyenesen lehetetlen teljesíteni: a jelentkező legyen fiatal, de rendelkezzen sok éves szakmai gyakorlattal és legyen naprakész szakmája újdonságaiban, ne legyen vándormadár, de bírjon széles körű tapasztalattal, ne legyen hosszabb ideje munkanélküli, mert aki kiesett a munkaerőpiacról, az elveszíti a munkához való egészséges viszony képességét, de nagyon akarjon dolgozni, szarért-húgyért vállaljon bármilyen feladatot, rendelkezzen nagyon jó képességekkel és készségekkel, legyen kimagaslóan intelligens, de, ugyanakkor, ne legyen öntudatos, hanem egy robot szintjén szolgálatkész stb.

Így valóban nehéz megfelelős számban alkalmas munkaerőt találni!”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 66 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Karbantartó9
2016. november 19. 16:29
350 OE felvettből 30 informatikus végez. Ezen nincsen mit szépíteni. A programozás tárgyból ötvenből ötvenen buknak. A két héttel későbbi pótvizsgán is. Ez nem a diákok hibája! Másrészt: 10 fiatal munkaerőből 4 nem tud felöltözni, 3 beszélni, 6 hazudik az ismereteit illetően, és ha megfelel 1-2 az 2 hét munka után még mindig nem képes időre bejönni dolgozni. Ez mind a liberalizmus eredménye. A követelmények neleküli, számonkérés nélküli lószar eredménye. Ott kezdődik, hogy az óvodában nem kötelező hallgatni ha mesél az óvónéni. Emiatt persze mindneki szarik a kötelező gyakorlatokra.
néhai Ch.Pilot
2016. november 19. 07:11
"... hogy a munkáltató BASZIK megfelelően képezni a dolgozóját." Igen? A trágárkodás már nemcsak komment, hanem hivatalos Mandiner-cikk szinten is elfogadott? Hát a jó büdös k...a édesanyja p...ját, és az apja f...át bbjnick-nek és a Mandiner szerkesztőinek is!
Dénia
2016. november 19. 05:39
Ez is igaz, de az igazságnak csak az egyik vetülete. De szeretném hozzáfűzni ehhez az egyik általam személyesen ismert példát. Van egy ismerősöm, aki vállalkozó, speciális munkaruhákat varrat. Egy megrendelőnek, nagy mennyiségben, és bőven tudna növekedni, és mégnagyobb mennyiségeket beszállítani ha találna elég bedolgozó varrónőt. Folyamatosan hirdet. És a hirdetésre folyamatosan jelentkeznek a varrónők, mert a varrónők nem tűntek el, ott vannak. De amikor meghallják, hogy mennyit kapnak egy darab valaminek a megvarrásáért, köszönés nélkül lecsapják a telefont. És a vállalkozó ismerősöm maximálisan megérti, de hiába mondja a megrendelőjének, hogy muszáj árat emelnie, mert ezért a pénzért nem varrják meg, nem hajlandó. Nem, és kész. Persze a termékeit, nem nevezem meg, hogy mi az és melyik, nem adja sokkal olcsóbban, mint a kategóriájában a hasonló, akár külföldi termékeket adják. Annyival semmiképp, mint amennyivel olcsóbban akarja megvarratni. És akkor ebből mi következik? Az ismerősöm folyamatosan munkaerőhiánnyal küszködik, miközben munka lenne bőven. A varrónők pedig ott vannak, mert nem tűntek el, csak éppen nem hajlandóak szarért-hugyért nyomni a pedált. Inkább csinálnak mást, vagy semmit.
békalepcse
2016. november 18. 20:57
Nagyon egyszerű. Az embereimet magam képzem és nem a krémből válogatok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!