A vásárhelyi fapados

2015. november 09. 14:22

Alig 500 km-re Budapesttől mintha a magyar baloldal számos kérdésére megtalálták volna a választ. Csak figyelni kellene.

2015. november 09. 14:22
Keszthelyi András
Dinamó Műhely

Bármilyen meglepő, ezúttal nem a magyarországi baloldalról, hanem a marosvásárhelyi magyarokról és pártjaikról beszélek. Mert a varsói gyors – azaz a baloldal megsemmisülésének – fenyegető árnyékában érdemes Marosvásárhelyről is szót ejteni.Képzeljük el, hogy egy politikai közösségnek elvben akár volna esélye is nyerni, de választásról választásra mégis vereséget szenved. A közösség megosztott, több pártra szakad, néha még civil szerveződések is úgy gondolják, hogy terem nekik babér. A második legnagyobb párt agilis, dinamikus vezetője folyamatosan akciózik, de támogatottságát mégsem képes növelni, annak ellenére, hogy a legnagyobb párt az évek során sokat kopott, veszített hitelességéből. Helyi szervezetét belvillongások, a közösség egészét apátia és hitehagyottság jellemzik.

A bevezetőben vázolt történetnek ugyanis folytatása is van. Miután a fentebb részben jelzett okokból kifolyólag a Marosvásárhely lakosságának 44%-át kitevő, de szavazataikat három párt között megosztó magyar közösség 2000 óta nem tudja a polgármesteri pozíciót megszerezni, idén márciusban megállapodás született a három kisebbségi párt (RMDSZ, EMNP, MPP) között. A megállapodás értelmében előválasztáson döntik el, hogy ki legyen a polgármester-jelölt, őt fogják támogatni a jövő júniusban esedékes önkormányzati választásokon.

Visszatérve a magyar balliberális oldal helyzetére: amíg az ellenzék tagoltsága fennáll, és amíg a politikai matematika kényszere a teljes körű összefogás valamilyen formáját írja elő a tisztes választási szereplés feltételeként, addig két út áll előttük, ha meg akarnak állapodni. Vagy a pártelitek kötnek politikai alkut, vagy valamilyen módon meghallgatják a tágabb politikai közösség, a balliberális szavazók véleményét is. Ez utóbbi természetesen nem kötelező, de erősen ajánlott. Elég, ha ránézünk a tavalyi gyászos szereplésre, amikor az összefogás bejelentése után mintegy 400 ezren hagyták el a »Kormányváltókat« – azaz ennyivel kevesebben szavaztak rájuk, mint 2013 decemberében szavaztak volna, ha külön-külön indulnak. Vagy elég, ha egyszer elgondolkodunk a közvéleménykutatási adatokon és a választói passzivitás, ha úgy tetszik: szavazói elidegenedés magas fokán.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Antigoné
2015. november 09. 18:51
Hiszen megvolt az összefogás,közös miniszterelnök-jelölttel. Látjuk, mire mentek vele.
Burmin
2015. november 09. 17:25
Akik elmentek Vásárhelyről mér nem mennek vissza hogy ismét magyar többségű legyen a város ? Nem kívülről kéne kiabálni kedves áttelepülők.
OberEnnsinnen
2015. november 09. 17:08
A magyar baloldal a valóságban nem akar nyerni. Orbán megfenyegette őket, ha nyernének, úgysem adja át a hatalmat. Polgárháborút szít, majd szükségállapotot hirdet, betilt minden pártot. Nem maradna így senkinek semmi, kivéve az Orbán-bandát. Rájöttek, jobb így nekik, mi a francért akarnának nyerni. Gyurcsány is csak rugózik, ill. megjátssza a kemény rugót.
Akitlosz
2015. november 09. 16:49
A balliberálisokon kívül a kutya sem akarja, hogy a balliberálisok választást nyerjenek. Ők meg ehhez szerencsére nincsenek elegen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!