A hülyeségről nem Orbán tehet

2014. június 28. 13:29

Amerikai vagy angol értelmiségek abban a hitben élnek, hogy valami balkáni fasiszta junta uralja Magyarországot, pedig ez azért egyáltalán nem igaz. Interjú.

2014. június 28. 13:29
Tibor Fischer
VS

Tavalyi cikkében Orbán kritikusainak a szemére vetette, hogy legtöbben a szocializmus nagy haszonélvezői voltak.

Egy rövid újságcikk volt, szóval kicsit sarkosabban kellett fogalmaznom, mint azt alapvetően tenném. Amiatt emeltem fel a szavamat, hogy a nyugati sajtó – legyen az brit, amerikai, német vagy francia – nagyon egyoldalúan foglalkozik Orbánnal, és ez részben annak köszönhető, mert az egykori kommunisták és az SZDSZ tendenciózus, igazságtalan módon tálalja Orbán politikáját a Nyugat felé. Nagyon sok olyan ismerősöm van, aki csak az újságokból informálódik arról, hogy mi folyik Magyarországon, és ők azt hiszik, hogy itt valami fasiszta rezsim terrorizálja az embereket. Pedig egyáltalán nem arról van szó, hogy zsidók és romák lógnának mindenfelé a villanyoszlopokról. Engem az idegesített fel, hogy a nyugati sajtó igazságtalanul vádolja az országot, ami nem fair Orbánnal szemben, és szerintem az országról alkotott külföldi képet is súlyosan rongálja. Amerikai vagy angol értelmiségek abban a hitben élnek, hogy valami balkáni fasiszta junta uralja Magyarországot, pedig ez azért egyáltalán nem igaz.

A Fidesztől is gyakran hallani, hogy a baloldal súg a Nyugatnak. Szóval úgy véli, a baloldalnak sokkalta kiterjedtebb a nyugati kapcsolatrendszere, mint a konzervatívoknak?

Ne felejtsük el, hogy az egykori kommunisták voltak a rendszer haszonélvezői. Belőlük lettek diplomaták, ők tanulhattak külföldön, ők beszélnek idegen nyelveket. Ők voltak hatalmon negyven évig, szóval volt idejük kiépíteni a kapcsolataikat. Az SZDSZ picit más: főleg budapesti értelmiségiekből állt. A párt tele volt újságírókkal és egyetemi tanárokkal, akiknek szintén nagyon jó kapcsolataik vannak. Ugyanakkor tisztában vagyok azzal is, hogy van egy csomó ember, aki nem tartozik bele a két előbb említett csoportba, mégse szereti Orbánt. És ezt el is fogadom. Viszont tartom magam ahhoz is, hogy a baloldali értelmiség az, amely megpróbálja nyugaton lejáratni Orbánt. És ezt nem ma kezdte. A kilencvenes évek elején egyszer meglátogatott egy egyetemet végzett, közéleti kérdésekben jártas brit hölgy az irodámban. Látta, hogy van nálam egy könyv a Fideszről, és szóvá tette: régen szerette őket, de azt hallotta, hogy ma már eléggé szélsőségesek, sőt antiszemiták lettek – ezt annak ellenére állította, hogy Orbánnak valaha lettek volna antiszemita megnyilvánulásai. Aztán ott az a másik téveszme, amit már 1994 óta rengetegen osztanak, hogy Orbán bármikor hajlandó lenne a szélsőjobbal kormányozni, pedig többször kifejezte nyilvánosan, hogy nem fog együttműködni a Jobbikkal vagy a MIÉP-pel.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
liberálzöld.
2014. június 30. 19:06
Valóban nem Orbán tehet a hülyeségről. Az apja, meg az anyja.
Ouroboros
2014. június 28. 22:34
De unalmas már ez a buta mantra.
magyarossibotond
2014. június 28. 22:27
persze, hogy nem lesz hajlandó együttműködni a szélsőjobbal, és ezt ki is nyilvánított már többször is. Pont úgy, mint a vele szemben álló baloldal is többször kinyilvánította, hogy nem lesz gázáremelés... Mindkettőtől maximálisan hiteles!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!