Elemzés: választási rendszer 2014 vs. pre-2012

2014. április 14. 13:14

Szembeötlik, hogy valójában milyen kicsi különbség is van a végeredmény tekintetében a két választási rendszer között.

2014. április 14. 13:14
trédoff
Polgárda
„Minek kellett akkor megváltoztatni a választási törvényt ha az eredmény szempontjából nem osztott-szorzott túl sokat?
  1. A kisebb parlament ígérete (199 képviselő vs. 386 képviselő).
  2. A felesleges második forduló kiiktatása. Második forduló esetén is a legnépszerűbb jelölt győz s viszi az egész körzetet egymaga, visszalépések esetén a szavazók kevesebb jelöltből választhatnak - ettől ugyan nem lesz egy választás demokratikusabb!
  3. A jelöltállítás és az országos listaállítás megkönnyítése, ettől viszont jóval demokratikusabb lett a rendszer!
  4. Egyszerűbb, átláthatóbb rendszer (nincs második forduló, nincs területi lista, töredékszavazatok számítása egyszerűbb).
  5. Határon túli állampolgárok szavazási lehetősége. Gesztusértékű lépés, nem ezen fog múlni a választás eredménye. Cserébe a balliberálisok tépik a hajukat az erdélyi, kárpátaljai, vajdasági és felvidéki magyarok viszont önbecsülésük egy részét végre visszakapták, a nemzet újraegyesítése elkezdődött. Mi meg nagyon örülünk ennek! Win-win!

Végezetül a kicsit hosszúra sikeredett cikk után nagyon röviden megemlíteném még az ájvékolók »jolly jokerét«, miszerint ha a Fidesz csak 2,2 millió szavazatot kapott, akkor lényegében a 8 millió szavazópolgár közül 5,8 millióan ellene szavaztak illetve el se mentek szavazni -> ami ugyanaz mintha ellene szavaztak volna tehát a polgárok 62%-a kormányváltást akar. 38%-kal kétharmadhoz jutni? Viktatúra!!!!

Ezzel szemben a helyzet kedves fanyalgók az, hogy mind a jelenlegi, mind a 2012 előtti szabályok kényelmes többséget biztosítanak annak a pártnak, amely a választókörzetekben és országos szinten is jól szervezett, népszerű, az országot jól, a magyar családok és a nemzet érdekeinek megfelelően vezeti. A népszerűtlen, rosszul szervezett és/vagy kétes érdekek mentén politizáló pártokat viszont, fájdalom! nem hozza helyzetbe. A szavazati jogukkal nyomós indok nélkül nem élőkkel kapcsolatban pedig jöjjön most egy elcsépelt közhely: néma gyereknek anyja sem érti a szavát!”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
trendo
2014. április 15. 08:28
A poszthoz nyugodtan hozzá lehetne tenni a régi mondást. "Minden cigány a maga lovát dicséri!", de itt és most ez már nem lényeges. A Fidesz megnyerte, a baloldal elveszítette a választásokat. Jogszerűen, csalás nélkül, egyértelműen. A baloldalnak most egy dolga van. Mielőbb felállni a padlóról, újjászervezni magát."Új műsorhoz új férfi kell!" - vagyis meg kéne lépni az évek óta elhalasztott lépést, lecserélni, második-harmadik vonalba visszavonni a vezetést. Elkezdeni építkezni, átgondolni végre a "baloldali értékek" érvényességét és konszenzusra törekvő, széles bázison nyugvó, valódi vitákat lefolytatni a valóban lényeges kérdésekről. Megfogalmazni azokat az üzeneteket, melyekre "vevők" a társadalom különböző rétegei és kitalálni, hogyan juttathatók ezek el az érintettekhez. Tagságot, aktivistahálózatot szervezni, anyagi támogatást szerezni.Stílust váltani.
balbako_
2014. április 14. 14:41
Bizony!
Apáczai
2014. április 14. 14:36
Ha a jelöltekre név szerint leadott szavazatokat nézzük, és eltekintünk a pártlistáktól, akkor 9:1-re verte a FIDESZ-KDNP a "kampányváltó"-kat. A korábbi rendszer szerint sem lenne kisebb a jobboldal győzelme. A bukta akkor is bukta lenne a liberális baloldalon.
gross
2014. április 14. 14:09
A kétharmad múlt a választási rendszeren; talán 7-8 százalékpontnyi Fidesz-nyereség a mandátumokban - ez nem kis különbség. Vagy teljesen más elképzelésünk a szerzővel van arról, hogy mi számít kis különbségnek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!