Metafizikai horror

2014. február 28. 14:37

Romániában alkotmányt módosítanának, ha már megvan hozzá a kétharmados koalíciós többség. És amíg még megvan.

2014. február 28. 14:37
Demeter Szilárd
Demeter Szilárd
Heti Válasz

A helyzet egy alkotmánybírósági diktatúrához hasonlít – jelentette ki Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke. Előzőleg a romániai alkotmánybíróság a hatályos alaptörvénnyel ellentétesnek ítélte és gyakorlatilag kigyomlálta az erdélyi magyarság számára fontos módosító javaslatokat is. Ilyeneket például: a nemzeti kisebbségek szabad jelképhasználata, a kisebbségek képviselői saját döntéshozó és végrehajtó szerveket hozhatnak létre az identitásuk megőrzését érintő hatáskörökkel, a parlament sarkalatos törvénnyel elismerheti a hagyományos térségek közigazgatási alegységekbe szerveződését a megalakítandó közigazgatási régiókon belül (a magyar mint regionális nyelv felvetése már korábban elbukott).

Pedig Kelemen Hunornak – és a bukaresti politikai elit egészének – semmi oka nincs a diktatúrázásra; tulajdonképpen csak annyi történt, hogy a fagyi visszanyalt. Hiába tetszettünk forradalmat csinálni, sem az 1991-ben véglegesült új alkotmány elfogadása, sem annak 2003-as módosítása során nem voltak képesek felülírni az alaptörvény első passzusát, miszerint »Románia szuverén és független, egységes és oszthatatlan nemzetállam.« És az alkotmánybíróság ehhez tartja magát. Ráadásul a hatályos alaptörvény szerint Románia Alkotmányának bizonyos pontjait nem lehet módosítani. Idézzük szó szerint a 152. szakasz 1. cikkelyét: »Nem képezhetik módosítás tárgyát a jelen alkotmánynak a román állam nemzeti, független, egységes és oszthatatlan jellegére, a köztársasági kormányformára, a terület integritására, az igazságszolgáltatás függetlenségére, a politikai pluralizmusra és a hivatalos nyelvre vonatkozó rendelkezései.« Az alaptörvény 2003-as módosításának megszavazása mellett egyébként az RMDSZ is vehemensen kampányolt, maguknak főzték. Mégis mi esszük.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balint60
2014. február 28. 16:09
Jeles szerzőnk csúsztat: az alkotmánymódosítást tiltó és idézett passzust ugyanis nem a 2003-as alkotmánymódosítás tette be az alkotmányba; azt az első, az eredeti alkotmány tartalmazta és nem az RMDSZ "főzte".
Antigoné
2014. február 28. 15:36
Most akkor tessék csak belépni a Ponta-kormányba, szánalmas árulók! Lesz hozzá bőr a képükön.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!