Nem biztos, hogy a NER konszolidálható

2013. április 18. 16:00

Amíg Orbán nem nyilvánítja ki az akaratát, alárendeltjei nem tudhatják, miért kapnak dicséretet, és miből lesz bajuk. Interjú.

2013. április 18. 16:00
Kis János
Magyar Narancs

Hogyan határozná meg azt, ami most van?

Leginkább a két világháború közötti parlamentáris autoritarizmusra hasonlít, amikor volt Országgyűlés, és abban több párt volt, de volt egy leválthatatlan kormányzó párt, amelynek nem nagyon kellett az ellenzékével törődnie. A két világháború közti rezsimre emlékeztet az állam túltengése és a gazdasági nacionalizmus is. A Horthy-kultusz mindehhez igen jól illeszkedik.

Mint rendszer, hosszú időre konszolidálódhat, nem?

Attól, hogy a NER rendszerszerű, nem biztos, hogy konszolidálható is. A hatalom túlzott központosítása önmagában is rontja az állam működésének hatásfokát. De itt a fő-fő hatalomgyakorló olyan ember, aki minden piszlicsáré ügyben maga kíván dönteni, és mindent megtesz a beosztottak hatásköreinek összekuszálásáért. Ezért aztán minden az ő kegyeiért való intrikálásban dől el. Amíg Orbán nem nyilvánítja ki az akaratát, alárendeltjei nem tudhatják, miért kapnak dicséretet, és miből lesz bajuk.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 174 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kispufi
2013. április 19. 12:36
vajon az a bagázs, amit kisjános gründolt hasonszőrűivel huszonéve, konszolidálható-e még, és nem hullott-e vissza a ejüökre mindaz, amit mindennek keretében elkövettek? de most kívülálló hitelesenfüggetlen hozzászakmegértő. a kilencvenes és ezredfordulós évek urai. benneteket nyögünk azóta is, ki tudja, meddig még.
pic
2013. április 19. 10:01
A két világháború közti rezsimre emlékeztet az állam túltengése és a gazdasági nacionalizmus is. A Horthy-kultusz mindehhez igen jól illeszkedik. Ez az időszak volt nagyanyám és még sokak szerint a : boldog békeidők.
Agnieszka
2013. április 19. 09:02
A márc. 15-ei időjárási rémálomról meg annyit, h. nem hiszem, h. a kis kedvencek jobban kezelték volna, anno, de semmiképp sem lehet tudni. Egy ilyen havariából a mentés a művelt Nyugaton is nehézkes. Talán nem kellett volna ennyi embernek útnak indulni.
kuzmics
2013. április 19. 07:48
Svanyú a szőlő, pedig milyen jó emberetek lehetett volna!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!