Az utolsó szó jogán

2013. április 16. 17:55

A magyar nagymama szolgalelkűnek tartja magát, amiért végrehajtotta a törvénytelenségeket elkövető polgármester minden parancsát annak idején.

2013. április 16. 17:55
Kácsor Zsolt
NOL

„A magyar nagymama a konyhában nem éppen kísérletező típus. A sült malac bőrét mézzel bőségesen soha meg nem kenné, s szegfűszeget sem szurkálna bele, mert a férje biztosan viszolyogna tőle. Sőt a tócsniba, azaz a lepcsánkába (vagy ahogyan mi mondtuk otthon: macok) még parancsra sem reszelne gyömbért és szerecsendiót – pedig úgy az igazi, mondhatom. Az ő családja viszont csak borssal, majorannával és fokhagymával szereti.

Most a vádlottak padján ül, és a kardigánja ujjából elővett gyűrött papír zsebkendővel a szemét törölgeti. Sír. Szégyelli magát a magyar nagymama, mert tíz évvel ezelőtt bűnt követett el: a gazdasági iroda dolgozójaként tettestársa volt a vádlottak padján most mellette ülő politikusoknak. Az utolsó szó jogán az asszony beszélni nem képes. Előre megírt szöveget ad a bírónő kezébe, és hüppögve kéri, hogy olvassa föl helyette, mert ő nincsen abban az állapotban.

A szövegből kiderül, hogy a magyar nagymama szolgalelkűnek tartja magát, amiért végrehajtotta a törvénytelenségeket elkövető polgármester minden parancsát annak idején. El is űzte szülővárosából a szégyen és félelem, helyét messze idegenben azóta sem találja. Egykor térdre kényszerítette őt a hatalom, s neki nem volt ereje ellenállni. Féltette az állását. Talán átfutott rajta a gondolat, hogy ha a basáskodó polgármester kirúgja, akkor odahaza vasárnap nem lesz többé rántott hús az asztalon. Mit esznek akkor a gyerekek? Enni kell nekik adni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mustármag
2013. április 17. 07:18
Hááát, no.
ciseaux
2013. április 16. 21:52
ps: "Az utolsó szó jogán"- ezt írja a NOLKácsor tollnok? Szaván kéne fogni, legyen ez az ő utolsó "utolsó szó jogán" írt akármilye!
ciseaux
2013. április 16. 21:50
Nincs mit tenni, a dolgok már csak azok amik. A magyar nagymama hülye volt, a magyar nagymama hülye, és a magyar nagymama hülye lesz, mert a magyar...Csak a NOL és a Kácsor halad a korral.... Elolvastam a NOL-on is ezt az "írást", semmi értelme úgy se, Ai Weh!, mert ott vakulásig, ill. a teljes agy-leállásig olvashatóak az ilyen vagy még "jobb" írások! Ez nem a reklám helye, senki ne értsen félre, aki szeretne értelmes dolgokat olvasni, az menjen könyvtárba és vegyen ki egy Koestler-t, vagy egy Orwell-t, vagy Eco-t. Vagy mind a háromtól, csak ne pazarolja a drága idejét NOL-al! Inkább aludjon! Az ember kipihenten mehet a hülye nagymamájához rántotthúst enni, vasárnap...ha még él az a szent!
Monkey4you
2013. április 16. 20:19
Szaros a szád, köcsög! Nyald körbe a nyelveddel!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!