Az elmúlt hatvan év

2013. március 11. 15:27

Ülhet csak hetven ember a Fidesz-székház udvarában és állhat csak tizenpár diák a parlament autóbejáróinál, ettől függetlenül lassan kétségtelen: a Fidesz elveszítette a fiatalokat.

2013. március 11. 15:27
Pintér Bence
Alternatíva

Ülhet csak hetven ember a Fidesz-székház udvarában és állhat csak tizenpár diák a parlament autóbejáróinál, ettől függetlenül lassan kétségtelen: a Fidesz elveszítette a fiatalokat.

Készségesen elhiszem, hogy a Fidesz jót akar az országnak. Gyurcsány Ferenc legsötétebb pillanataiban sem feltételeztem, hogy el akarná veszejteni Magyarországot. Bár számomra teljesen érthetetlen, hogy a különböző gazdaság- és társadalompolitikai intézkedéseik milyen módon szolgálják az ország érdekeit, és egyelőre sok pozitív eredményük nem is látszik, nem feltételezem, hogy a kormányzó pártok akarattal törekednének az ország tönkretételére.

Az viszont mára teljesen egyértelművé vált, hogy a Fidesz-KDNP csak a demokrácia és a jogállam részleges lebontásával képes keresztülvinni a programot, melyet szerintük a 2010-es választáson szerzett kétharmados többség legitimál. Ennek érdekében az elmúlt három évben folyamatosan épültek le a független intézmények, szűkült az ellenzék, az építő jellegű vita és kritika mozgástere. Az első igazán figyelmeztető jel talán a földrajzinév-bizottsággal történt kegyetlen leszámolás volt: azóta bevett gyakorlattá vált, hogy a kormánypártok akaratával szembemenő akárkik hasonlóan „brutális” megoldásokra számíthatnak.

A folyamat betetőzése a minden valószínűség szerint ma elfogadásra kerülő alaptörvény-módosítás, melyben a Fidesz minden olyan csip-csup ügyet beleír az állítólag gránitszilárdságú alaptörvénybe, melyet NERország szempontjából fontosnak tart, de más törvényes úton nem tudott rendezni. Ahogy a Kard blog rámutatott, a módosítást érdekes módon az összes kormánypárti honatya jegyzi. Fordulóponthoz érkeztünk tehát: a kormánypárti képviselőknek nincs visszaút, nincs kibúvó, mind részt kell vegyenek a jogállami keretek megtiprásában. Minden gerincnek meg kell hajolnia, végleg.

Eközben a kétharmadosnak mondott felhatalmazás mára elolvadt, rezsicsökkentéssel kell küzdeni az újraválasztásért, s ami talán még riasztóbb lehet a kormánynak: a fiatalok többé nem a Fideszben látják azt a politikai erőt, mely őket képviselné. Nem csoda, hiszen a »fiatal« és »demokrata« jelszavakat huszonpár éve magukra vevő politikusok mára se nem fiatalok (mely tényt nem vethetjük a szemükre), se nem demokraták (mely tényt viszont kötelessége mindenkinek a szemükre vetnie). Az alkotmánymódosítás ellen tiltakozók viszont fiatalok és demokraták, nem Bajnai küldi őket csatába, hanem saját, jól megfontolt erkölcsi meggyőződésük.

Nem kérnek, és én sem kérek egy olyan »jobb Magyarországból« ami az állampolgári szabadság romjain épül, melynek építői a tömegeknek nyújtott hangulatjavító intézkedésekkel kívánnak hatalomban maradni, miközben azt hiszik és állítják magukról minden önkritika nélkül, hogy ők képviselik az ország egészét. Nem győzöm elégszer leírni, hogy volt már ilyesféle rendszer errefelé. Ez a letűnt rendszer hazugságaival és önáltatásával megtörte a magyar társadalom gerincét. Végül többek között olyan fiatal demokraták buktatták meg, akiknek elege volt a propaganda hazugságaiból és a szabadság hiányából. Ugyanilyen fiatal demokraták álltak most a parlament elé.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Agnieszka
2013. március 12. 09:09
Azokat a fiatalokat, akik kinn vannak az utcán, biztosan, de ezek a fiatalok a többség támogatását sem fogják megszerezni. Az összes többinek csak eszébe jut, h. egy diáknak inkább tanulni kéne, mint tüntetni. Röghözkötés -ennyire lehetetlen belátni, h. a jelen helyzetben, mikor a reál szakmákra feltétlen fogadókészség alakult ki nálunk toronymagasan jobb életkörülményeket biztosító Ny-i országokban, egyszerűen nem képes piszkos anyagi okok miatt az ország a magyar adófizetők pénzéből orvost, mérnököt képezni ezen országok részére! Reális, hogy valamiféle biztosítékra, szerződésre van szükség, h. a kiképzett a képzés költségeiből valamit visszaad! A fura, h. nem az orvos, mérnökhallgatók tüntetnek, hanem azok, akik számára a kinti, tanult szakmájukban való munkavállalás reménytelen, bár itthon sem túl kecsegtetők a kilátásaik, sajnos, a jobb élethez itt is, ott is, sok munka kell és hát nem minden tudás hatalom. Nagyon kellemesen el is lehet tölteni sok-sok fiatal évet, csak éppen megélhetés nem lesz belőle, pedig éppen itt, az ismét 3.000.000 koldus országában kevesek engedhetik meg maguknak, h. a felkészülés éveit elszórakozzák.
basatu
2013. március 12. 07:00
A fidess már rég elvesztette választóit,a nyuggereket,rokkantakat,diákokat,a nyomorgókat,már csak a betelepült és a külhoni magyarok támogatják!
saddlenode
2013. március 11. 23:12
de az ellenzek sem nyerte meg oket maganak. es a fidesz a fanatikus kozepkoru es nyugdijas-szavazoival siman nyerhet jovore. valoszinuleg.
Kristóf
2013. március 11. 21:12
Egyre szarabb a Hallgatói Hálózat.Hiába magyarázok nekik,hogy mit kéne csinálniuk nem értik meg.Ebből a szempontból ugyanolyan beszűkült a gondolkodásuk mint a fidesz nyuggereinek akik minden mögött Bajnait és Ron Werbert feltételezik.Ez elkeserítő,hogy a fiatalok miért ilyen értetlenek.Ezt utálom annyira a fideszesekben is.Elhiszik a hazug kormánypropagandát,beszarnak amikor nincs mitől,hogy tele van az egyetemek fideszesekkel meg jobbikosokkal.Életükben nem beszélgettek jobbikossal,csak a balliberális ökörségeket ismételgetik.Tényleg komolyan elhiszik,hogy bármit is el tudnak érni a 6 pontból amíg ez a kormány van,ezek tényleg azt hiszik,hogy majd Orbán meghátrál tőlük és nem módosítják az alkotmányt meg,hogy majd Áder nem írja alá.Mert ők megtiltják.Röhej a köbön.Jól éreztem magam köztük régebben de ez már teljes dilettantizmus. Ebből így nem lesz forradalom.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!