Mihez kezd a győzelmével Obama?

2012. november 07. 10:56

Barack Obamának nincs sok ideje, hogy győzelmének örüljön.

2012. november 07. 10:56
Szlankó Bálint
Komment.hu

„Barack Obamának nincs sok ideje, hogy győzelmének örüljön. Az első dolga az, hogy az ellenzékkel együttműködve megoldást találjon arra a problémára, amit - jellemző amerikai melodrámával - úgy hívnak, a költségvetési szakadék (fiscal cliff). Ez azt jelenti, hogy ha az végéig nem születik megállapodás az adók és a kiadások új rendszeréről, akkor egy sor, az elmúlt évtizedben bevezetett adócsökkentés automatikusan megszűnik, mintegy ötödével emelve a szövetségi állam bevételeit. Ez kb. a felére csökkentené a költségvetési hiányt, viszont óriási pofon volna a gazdaságnak: egyes becslések szerint akár 4-5 százalékot is levenne a gazdasági növekedésből, vagyis recesszióba taszítaná Amerikát (és talán a világot is).

Az amerikai politikai élet manapság annyira megosztott, hogy nehéz elképzelni, a pártok valamiféle nagyívű kompromisszumra jutnak egymással. A jobbszélre sodródott republikánusok egyáltalán semmiféle adóemeléshez nem hajlandóak a nevüket adni, a demokraták pedig a szociális kiadásokból nem engednek. Márpedig a változatlanul fele-fele arányban megosztott kongresszusban - a képviselőházban republikánus többség, a szenátusban demokrata - egyik párt sem tudja a másikra kényszeríteni akaratát. Az amerikai kormányzatot úgy tervezték, hogy senki ne diktálhasson, a kompromisszumkényszer a rendszerbe van építve - ezért baj, hogy a pártok nézetei ennyire eltávolodtak egymástól. Obama olyan kis fölénnyel nyert, hogy még az sem mondhatja, politikája egyértelmű felhatalmazást nyert. A költségvetési szakadék sokkja mindenesetre olyan nagy volna, hogy valamiféle megegyezés bizonyára születni fog, de valószínűleg egy se hús, se hal kompromisszumot kell elképzelnünk - esetleg az egész kérdés elnapolását egy későbbi időpontra.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Antigoné
2012. november 07. 12:20
Jó kis összefoglaló, de kedves mandisok, nem elég mára már Obamából? Már jóformán nincs is más hír,kommentár , csak az USA- elnökválasztás. Uncsi.
fradi44
2012. november 07. 12:08
Most, hogy az AIPAC, Bibiék és sorosbácsi visszanyomták a trónra Obamát, a második Nóbel “ békedíj ” érdekében, meg kell védenie az egész RESZKETŐ világot, a csúnya és még rágondolni is rossz, ha atombombája is lenne Irántól!!
kaktuszvirág
2012. november 07. 11:43
Szerintem igya el a frissen szerzett győzelmét,az legalább meglátszik rajta.
Selamat
2012. november 07. 11:42
Ez igaz, van egy hete, hogy kiörülje, meg kipihenje magát. Aztán jön a java. Most majd Obama is be kell mutassa ugyanazt, amit Orbán meglépett. Fogadásom van rá, hogy számtalan, ugyanolyan lépése lesz, mint amit Orbán, már úttőrőként kénytelen volt meglépni. Élvezni fogom, mikor visszanyal az ámerikai fagyi :-DDD Ha meg nem lépi meg, és csak az átlag emberekre teriti szét a büdzsé hiányát, adó formájában, akkor nem hogy az elnökségét nem éli végig, hanem kutya nagy bajok lesznek az Usában. És akkor még finoman fogalmaztam.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!