Évtizedekre konszolidált államháztartás?

2012. május 13. 10:44

Matolcsy újra és újra meg tud lepni a helyzetértékeléseivel, a minden látható alap nélküli optimizmusával – vagy arcátlan, hazug önsztárolásával, ahogy tetszik.

2012. május 13. 10:44
Balogh Ákos Gergely
Mandiner

„Matolcsy újra és újra meg tud lepni a helyzetértékeléseivel, a minden látható alap nélküli optimizmusával – vagy arcátlan, hazug önsztárolásával, ahogy tetszik. A magyar államháztartást ugyanis nemhogy évtizedekre, de egyetlen évre sem sikerült konszolidálni. Ha sikerült volna, akkor nem kéne évente többször is új adónemekről ötletelni, egy-egy vállalkozás legalább annyit tudhatna előre, hogyan kell adóznia négy-öt hónap múlva. (...)

És pont ezzel van a baj: a tervezés minőségével, az intuitív kormányzással, a gazdaságpolitikai rögtönzésekkel. Régi vesszőparipánk, hogy a nagyobb adóterhelés sem okoz akkora kárt, mint a kiszámíthatatlanság. Ha nem lehet évekre, de még hónapokra sem előre tervezni a gazdaság szereplőinek, az önmagában is sokat ront a teljesítményükön, a mindenféle új adónemek közvetlen adminisztrációs költségeiről nem is beszélve (még több nemproduktív informatikai fejlesztés, még több bevallás, még több hibalehetőség).

És kiszámíthatóságban, tervezhetőségben az Orbán-kormány még elődeinél is rosszabbul teljesít, akik pedig nem tették különösebben magasra a mércét. Mint ahogy hasonló a helyzet a gazdasági miniszter által szintén szóba hozott uniós forrásfelhasználással is, ott sem sikerült javítani az uniós pénzek kihelyezéséért felelős intézményrendszer problémás működésén, sőt.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 106 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
huttinger
2012. május 14. 01:09
Féltelek benneteket Turul......
dönci4
2012. május 13. 21:16
Hülye szegény, sose tudta mit beszél.
Holesov
2012. május 13. 20:22
Matolcsy egy zseni az egysávos adójával. Ráadásul sokáig bebetonozva! A birkáknak meg irány a békemenet.
Viktus
2012. május 13. 20:10
Az európai nagy biztosítóházakat meglepte, hogy az előzetes bejelentésekkel szemben nem európai mintájú, azaz nem fogyasztási jellegű lesz az új biztosítási adó. A szakértők szerint hiú ábránd a piac újrafelosztásában reménykedni: az elmúlt évek különadója miatt veszteséges biztosítóknak tőkepótlás kell majd. http://www.napi.hu/magyar_vallalatok/kulfoldon_is_kiakadtak_matolcsy_uj_adojara.519151.html#
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!