Helyzetértékelés balról

2011. november 04. 10:57

A D-Dayben megmutatkozott az újfajta politika ígérete: olyané, amely a „legkisebb közös többszörös” társadalmi logikáján és nem pártpolitikai alapon szerveződik.

2011. november 04. 10:57
Baja Ferenc
NOL

„Ez most – és ez a »most«, ha örökké nem is, az Orbán-kormány menesztéséig kitarthat – valóban pártok feletti politika, hiszen nem a hatalmi vetésforgó logikája szerint, hanem értékoldalról akar véget vetni a Fidesz világának. Ezért mentek ki a D-Dayre a jogállam intézményeiért aggódók, a két évtized demokratikus fékeinek és ellensúlyainak szemétdombra vetésén felháborodók. És ez vitte ki a megmozdulásra a szociális és munkavállalói jogaik megsértése miatt tiltakozókat –köztük olyanokat is, akik (protest)szavazataikat tavaly a Fidesznek adták.

A D-Dayben megmutatkozott az újfajta politika ígérete: olyané, amely a »legkisebb közös többszörös« társadalmi logikáján és nem pártpolitikai alapon szerveződik. Olyan – meglehet, alkalmi – összefogásé, amely nem azt keresi a másikban, ami elválaszt tőle, hanem azt, ami összeköt vele. És éppen ez az a mozzanat, ami a »viktoriánus monarchiának« idővel véget vethet. Véget az egymással szemben kijátszott társadalmi csoportok, az egymásra uszított magyarok országának, az egymás ellen hangolt, felsőbb- és alsóbbrendűnek beállított világnézetek, a jó és rossz magyarokra osztott politika pusztításának. Pedig a konfliktusaink egymással szemben elsősorban ízlésbeliek, árnyalatbeliek: különbözőképp gondolkodnak például a liberálisok és szocialisták a szerzett jogok fenntarthatóságáról, a piac funkciójáról vagy a szakszervezetek funkcióiról. Ám most valódi szembenállásunk a kirekesztéssel, a szegénységgel, a társadalmi érzéketlenséggel, a szabadság hiányával, a jogaink megkérdőjelezésével (visszaható jogalkotás?!) szemben van.

Hogy mindez ne pusztán kulturális jelenség legyen, a folyamatot (inkább előbb, mint utóbb) intézményesíteni kell. (...)

Az új ellenzék most formálódik, a »munka« jószerével még csak az első és a második értékplatformon, a demokratikus (és munkavállalói) jogok védelme terén kezdődött el. Ebben a szakaszban szerintem téved, aki már a választási blokkok összetételéről sző távoli terveket, hatalomtechnikai lépések határozzákmeg aműködését. Ez most csak megosztja azt az új, nagyobb, a régi pártpolitikai logikát felülíró ellenzéki közösséget, amely megszületőben van.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
horthyculture
2011. november 04. 23:38
Kívánjuk, hogy a magyar politikai életnek ne legyen több Baja!
HSL
2011. november 04. 19:42
meséljen baja bácsi a számtekknikai közigazgatási szolgáltatások kiszervezéséről
lajkakutya
2011. november 04. 19:21
Van még baloldal? Ezt csak pár vodkás komcsi gondolja.
Fakutya ezredes
2011. november 04. 17:40
Jogtalanul akadályozták a századost a házkutatásban felettesei 1999. október 17., A bíróság szerint jogosan tartott házkutatást Karakas Attila szeghalmi rendőrszázados egy vodka-üzletben érintett embernél Karakas elmondása szerint olyan - vodka-ügyben érintett - üzletembernél kutakodott Szeghalmon, aki a Zsurki vodka-gyárban is érdekelt. (A gyár az előző parlamenti ciklus alatt Baja Ferenc környezetvédelmi minisztertől 80 millió forint állami támogatást kapott.) Karakas Attila saját hatáskörben döntött az akció végrehajtásakor: "Tudtam, hogy a helyi vállalkozó itteni rendőrvezetőknek elég közeli ismerőse, nyíltan vállalták, hogy közeli, jó ismerősök." http://index.hu/belfold/olaj5/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!