A kötcsei paradoxon

2011. november 02. 09:13

Magyarországon helyreállt az állampárti modell. A „nagy kormányzó párt”, akárminek minősíti is magát, az MDP és az MSZMP egyenesági utódja.

2011. november 02. 09:13
Aczél Endre
NOL

„Sajnálatos módon Magyarországon helyreállt az állampárti modell. A »nagy kormányzó párt«, akárminek minősíti is magát, az MDP és az MSZMP egyenesági utódja. A parlamentben valóban nincsenek »állandó viták«; egy szavazógépezet minden ötletet megszavaz, amely a centrális erőtérből jön. Az egyéni képviselői indítványok módszerével a parlamenti bizottságokat is semlegesítették. Végképp nincs tér a kötcsei szónok által terméketlennek ítélt viaskodásoknak.

Uraim, nem volna egyszerűbb, ha a parlament – mint Kádár idejében – negyedévenként ülésezne egyszer? Csak kéne csinálni egy Elnöki Tanácsot (mely két ülésszak között – némi korlátozással – »helyettesítette« az Országgyűlést), és a népképviselet még a díszletruháját is levethetné. A »kötcsei gondolat« lényege az érdemi parlamentarizmus fölöslegessé nyilvánítása volt. (...)

Kádár világa valóban »körbeleng« bennünket, de úgy, hogy Orbán de facto megvalósította az egypártrendszert, de biztonságot, kivált annak a régi formájában, legfeljebb ígérni, nyújtani semmiképp se tud. Persze Gyurcsány se, a szocialisták se. Senki. De buknia előbb Orbánnak kell.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 75 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tarackos
2011. november 02. 15:37
várúr, a név adott, tetszik nem tetszik ez van. Nem durrogok, leírom amit akarok, ennyi, nem kötelező olvasni...
várúr
2011. november 02. 15:26
Egyébként csatlakozom a bajtársakhoz: Acsádi mszmp-zését humor kategóriában Sass Józsi is megirigyelhetné. Vagy a Rádiókabaré Farkasházyval. A Mandiner nem, mivel itt kommentel Tarackos, El Topo, Carlos (karcsika) és egyéb humoristák.
elfelejtette
2011. november 02. 14:16
"Persze Gyurcsány se, a szocialisták se. Senki. De buknia előbb Orbánnak kell.” Itt mintha kissé felcserélte volna Acsádi kémelvtárs az idősíkokat. Még ha meg is bukik Orbán, sorrendben az mindenképp Gyurcsány után történhet meg.
tarackos
2011. november 02. 12:02
Forsz, sztem nem itt van a választóvonal meghúzva. Amit Te írsz, vmi autokrata modell hasznosabb, ebben elvben egyet lehetne érteni, de csak akkor ha jó a csapat. Mert ha jó a csapat, abból egy jó vezető kihozhatja a maximumot. A csapatban persze benne van a társadalom, mert a jogalkotó csak jogszabályokat hoz, a társadalom alkalmazkodik vagy nem alkalmazkodik, vagyis ő játszik nem a jogalkotó. És épp itt a bibi, ez a csapat nem jó hanem egyenesen tré. Így tökmindegy ki a vezető először csapatot kellene építenie. Márpedig ma nem ez történik, -a csapatépítés nem csapaton belüli ellenségképzéssel történik az ugyanis éppen megosztja nem pedig építi a csapatot- hanem komolyan azt hiszik itt csak egy vezető hiánya a probléma. Uezt a hibát követte el sztem Gyurcsány is. Az emberek akik szerinted ösztönösen jól érezték hogyan kell dönteni, manipulált emberek voltak. Nem véletlenül feleződött le a fidesz szavazóbázis. Ha nem manipulálták volna őket akkor nem feleződnek le. A kormány pedig nem élt a bizalommal, ez bármelyik közvélemény kutatásból kiolvasható. Úgy vesztették el a támogatók felét, hogy elvileg csupa jó dolog történt, forradalom, szuverenitás, alaptörvény meg a többi üres lózung...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!