Orbánt annyira megutálják, hogy átszavaznak a Jobbikra

2011. augusztus 31. 15:08

A kormányzat viselkedése, a hatalmi folyamatok sokkal inkább lehetővé tennék a koalíció létrejöttét, mint azt néhány szobapublicista gondolja. Interjú.

2011. augusztus 31. 15:08
Karácsony Gergely
Karácsony Gergely
Index

„- Szobatudósnak vagy a náci térnyerést segítő politikusnak, Franz von Papennek érzi magát? Csak azért kérdezem, mert a technikai koalícióról szóló cikkének megjelenése óta válogathat a minősítések közül.

- A magam részéről jól szórakoztam a szobatudósi minősítésen. Azt gondolom, hogy tíz évnyi közvélemény-kutatói múlttal a hátam mögött tudok egyet s mást a választói gondolkodásról, tehát nem feltétlenül a parlamenti dolgozó szobám plafonját nézve képzelem el a politikát, hanem a választók fejével próbálok gondolkodni. Ezzel a háttérrel meggyőződésem, hogy a kormányzat viselkedése, a hatalmi folyamatok sokkal inkább lehetővé tennék a koalíció létrejöttét, mint azt néhány szobapublicista gondolja. (...)

- De miért kell ilyen rendkívüli akciót szervezni? Ha nem tud megfelelő támogatottságot szerezni egyik ellenzéki párt sem 2014-ig, legfeljebb nem jutnak hatalomhoz.

- Az én javaslatom nem a hatalomról szól, hanem arról, hogy iktassunk ki néhány olyan elemet a politikai rendszerből, amely lehetetlenné teszi a választók bizalmáért folytatott szabad versenyt a politikában. Ha minden marad a mostani kerékvágásban, akkor 2014-re két – rosszabbnál rosszabb – opciónk marad. Az egyik, hogy a Fidesz nyer újra. Azt hiszem persze, hogy ennek egyre kevesebb a valószínűsége, mert egyszerűen annyira rosszul kormányoznak, hogy a következő választáson megint kormányváltó hangulat lesz. A másik az, hogy az ellenzék valamilyen kombinációban megnyeri a választást. De akkor ugyanúgy nem fog tudni kormányozni, mint ahogy Tétényi Éva esztergomi polgármester sem tudja irányítani a várost a helyi Fidesz aknamunkája miatt.

Ott lesz a Költségvetési Tanács, ott lesznek az adótörvények, ott lesz a kilenc évre kinevezett médiatanács. És ha emlékszünk, hogy 2002-ben a Fidesz milyen nehezen adta át a hatalmat, akkor azt most megszorozhatjuk százzal. Szerintem egy nagyon komoly alkotmányos válság előtt áll az ország, ami pontosan úgy bedöntheti az intézményrendszert, hogy aztán tényleg nagyon sokan a Jobbikban fogják látni a megoldást.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 62 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
korona
2011. szeptember 01. 13:45
Izrael beszél az LMP-ből. Maga is bolond, aki a bolond beszédének hitelt ad. 700 (+1, ez Obama, ha jól sejtem vagy mégse?) tagból álló "párt" mondogatja meg a megmondanivalót. Hajajj! Előbb feleségül akarta venni a JOBBIKot, aztán férjhez akart hozzá menni, de kikosarazást kapott mindkét esetben. Más: az is bolond, akik Orbán ellen csápol! A JOBBIK tudja: a Fidesz csak eszköz a cél eléréséhez. Én is tudom! A JOBBIK NEM szélsőséges, a JOBBIK nemzeti mozgalom, de elfogad minden olyan jó dolgot, ami a magyarnak jobb életet hoz. A magyarnak mégiscsak joga van Magyarországhoz vagy mégsem? Ejnyeejnye! Multikultikultimulti!
soelmo
2011. szeptember 01. 13:17
Mégis ki szavaz át? A 2/3? És akkor mi lesz? Vona átmegy kommunistába, vagy ti mentek? Üzlet ez nektek? Vagy Vona is a fiúkat szereti?
jaszabo
2011. szeptember 01. 08:06
Az biztos, hogy nálam, és a családi és baráti körömben nem lesz több "X" a fidesz-nek, hanem a Jobbikra adjuk. Már most, 2010-ben is rezgett a léc, de mondtuk, legyen meg a kétharmad. Tévedtünk, de utoljára. SZebb jövőt minden honfitársamnak!
picur3ka
2011. szeptember 01. 07:58
Mar megint a 'technikai koala'. De nyomjak ezt. Ezek tenyleg azt hiszik, hogy puszta gyuloletbol fog szavazni mindenki. Rossz hirem van. Ugy tunik nekem a legutobbi valasztasokbol, hogy az "utaljuk egyutt Orbant!" politikai programot sokan eleg sovanykanak talaltak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!