A britek is választanak

2010. április 13. 07:17

Hivatali pályafutásának utolsó másfél évében Gordon Brown sokat szerencsétlenkedett, bizonytalankodott.

2010. április 13. 07:17

„Gordon Brown valószínűleg régen megbánta, hogy 2007 nyarán, amikor Tony Blair örökébe lépett, nem írt ki választásokat. Akkor a Munkáspárt még biztos nyerőnek számított, és Brown mögött szinte makulátlanul sikeres pályafutás állott. Akkor illetlennek gondolta, hogy tőkésítse előnyét – és könnyen lehet, hogy rajtaveszt. Egy évvel később beütött a gazdasági-pénzügyi válság, Nagy-Britannia a második világháború óta nem látott szakadékba zuhant, ahonnan – másokhoz hasonlóan – csak most kezd kikecmeregni. Hivatali pályafutásának utolsó másfél évében Brown sokat szerencsétlenkedett, bizonytalankodott. Keveset használtak neki pártja botrányai. Magát a válságot azonban, mely Londont, mint a globális világ pénzügyi szolgáltatásainak centrumát, kettőzött erővel sújtotta, soha senki nem írta a számlájára. Inkább a javára írják, hogy nem habozott a bankok kimentése végett hegyláncnyi közpénzt mozgósítani.

Igaz, ennek az a következménye, hogy a brit államháztartás adóssága elképesztő módon – a GDP 13 százalékát meghaladóan – megnőtt, és alighanem évekbe telik, mire a korábbi szintre dolgozzák le. Ám ennek a közpénzügyi kvázi katasztrófának van egy hozadéka. A kampányban a szemben álló felek egyike sem élhet a választás előtti ígérgetés jól bevált módszerével. Legfeljebb arról győzködhetik a szavazókat, hogy milyen mértékben szükséges a közkiadásokat csökkenteni és az adókat emelni, s hogy milyen következményekkel járnak a megszorítások. Ez egészségesebb állapot, mint az, amit 2006 tavaszán Magyarországon megéltünk. Akkor az EU »hozzájárult« ahhoz, hogy Gyurcsány Ferenc ne valljon színt, ezzel nemcsak neki, de a Fidesznek is lehetővé vált, hogy a magyar népet mindenfajta jótéteményekkel kecsegtesse.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kanpalisoda
2010. április 13. 13:51
"nem habozott a bankok kimentése végett hegyláncnyi közpénzt mozgósítani." "a közpénzügyi kvázi katasztrófának van egy hozadéka. A kampányban a szemben álló felek egyike sem élhet a választás előtti ígérgetés jól bevált módszerével." A tetű, cinikus, uzsorásbérenc Acsádi. Nyomd be a paraszt pénzét a bankba, aztán vágd a pofájába, hogy sorry de nincs miből élni. Kössz a lóvét, szakadjatok meg. Jön még kutyára teherautó.
marós
2010. április 13. 13:14
A szocikat összehasonlítani, bármilyen szempontból a britekkel a legnagyobb sértés egy demokrácia számára. Amit nálunk a hatalom művelt nyolc évig, következmények nélkül, sehol a világon nem engedte volna meg a demokratikus jogrend.
röviden
2010. április 13. 10:50
Bezzeg a britek! Ők még elkúrni is elegánsabban tudnak. Brown is, Cameron is. Csak az gyökér Orbán, aki miatt Gyurcsány is hazudozni kényszerült, az olyan felelőtlen.
kispufi
2010. április 13. 10:16
obazmeg, hogy valakinek a 2006 tavaszi komédiázásról is a fidesz jusson eszébe... az csak úgy lehet, hogy annak mindenről az jut eszébe. aczél móricka napi agyömlései is ebbe a műfajba tartoznak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!