Hátország a küzdelemhez

2010. március 08. 16:33

Gábor félgőzzel nem csinál semmit. Fanatikus. Ha Kovács néni fenekét törli a szociális otthonban, azt ugyanolyan odaadással teszi, mint a politikai tevékenységet.

2010. március 08. 16:33
Pörzse Sándor: Neked helyt kell állnod anyukaként, helyt kell állnod Vona Gábor feleségeként, helyt kell állnod a bar!kád magazin szerkesztőjeként.

Vona-Szabó Krisztina: Nem könnyű. De jó, mert van dolgom, az egész életemet kitölti a számtalan teendőm, másrészt, ahogy az előbb is mondtam: van eredménye. Igyekszem reggeltől kora délutánig dolgozni, és kora délutántól estig kizárólag anyuka lenni s feleség, az a bizonyos hátország, ami Gábornak ehhez a gigászi küzdelemhez kell. (...)

P.S.: A kisfiatok hogy bírja? Amikor Gábort kérdeztem ugyanerről, ő azt mondta, Benedek viseli a legnehezebben, hogy nem látja az apját.

- Igen. Hihetetlen örömmel ugrik az apja nyakába, ha Gábor hazajön több nap után. Le sem lehet vakarni az apukájáról abban a kevés időben, amikor együtt vannak. De Beni sem tudja kivonni magát ebből az egészből. Pontosabban, nem tudjuk teljesen izolálni őt, mert az életünk vele együtt zajlik. 2005-ben született. Alig volt egy éves, amikor elkezdődtek a történelmi változások az országban. 2006 végén még csak szótagokat dadogott, de egy mondatot tisztán hajtogatott: Gyurcsány, takarodj! Mert ezt sokszor látta és hallotta akkoriban, de hidd el, nem mi tanítottuk be neki. 2007 nyarán, a Gárda megalakulásakor rengeteg fekete-fehér egyenruhát látott, mert akkoriban tényleg a Gárdával keltünk-feküdtünk. Akkor éreztem, hogy néhány dolgot rendbe kell tenni a csöpp fejében, amikor egy reggel a Mokkában Gábor volt a vendég, s Benedek csillogó szemmel legárdistázta a fekete baseballsapkát viselő Vujity Tvrtko-t. De a legnagyobb hatást a tavaly július 4-i Erzsébet téri események gyakorolták rá. A tévén keresztül követtük a történéseket. Mikor Gábort bilincsbe verték a rendőrök, Beni kérdezte, hová viszik apát. Mondtam, hogy a rendőr bácsik elviszik a börtönbe, mert leült a gárdisták közé. De miért viszik el a gárdistákat? Azért, mert Draskovics bácsi nem szereti a gárdistákat és apát sem. De anya, a gárdisták rosszak? Nem, ők jók. S Draskovics bácsi rossz? Igen, kisfiam. Anya, akkor a rendőr bácsik miért nem Draskovics bácsit viszik a börtönbe? Egy négyéves még szimplán gondolkodik. Neki a fehér fehér, a fekete fekete, a jó jó, a rossz pedig rossz. Nem beszéltünk erről többet, de ha nevelni próbáljuk, mindig oda lyukadunk ki, hogy ugye, anya, nem zárnak börtönbe, ha nem fogadok szót? Ovis társai pedig mesélik, hogy sokszor játszanak börtönöset, amit Beni kezdeményez. (...)

- Amíg a politikába nem merült bele ilyen mélységig, Gábor akkor is mindig kereste a helyét, a kihívásokat. Gyakorlatilag évente egy új embert ismertem meg. Mindig új utakon indult el, és sokszor alig tudtam felzárkózni. Valamikor azonban nem is akartam. Volt időszak, amikor beköltözött a Margit körúti ferences rendházba, jelképes összegért kapott kosztot és kvártélyt. Éjjel-nappal tanult, teológiára járt, s annyira megérintette a szerzetesek élete, hogy még a papi hivatással is kacérkodott. Nekem nem esett túl jól. Az ember lánya azért elgondolkodik, ugyan mekkora hatással lehet a szerelmére, ha az mellőle pap akar lenni, gondolhatod... (nevet) De ezen túljutottunk. Aztán elment egy szeretetotthonba, ahol idős, magatehetetlen néniket gondozott hetente kétszer. (...) De Gáborról tudni kell, hogy félgőzzel nem csinál semmit. Fanatikus. Ha Kovács néni fenekét törli a szociális otthonban, azt ugyanolyan odaadással teszi, mint a politikai tevékenységet.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 64 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
honphibu
2010. március 09. 07:42
És nekem ne mondja senki, hogy egy 4 éves gyermek fejlettségéről tesz bizonyságot az, hogy Draskovics Tiborral foglalkozik, meg az oviban börtönöset játszik.
states
2010. március 08. 23:02
Ilyen interjúkat utoljára Gréczy csinált Fletóval. Sanya a nagy elődök nyomában...
artur
2010. március 08. 21:46
Már az OV-nak írt Vona levél szövegéből látszott, hogy igazi bolsevik duma, de ez már tök csereszabatos a Klára asszonnyal.
tevevanegypupu
2010. március 08. 20:07
Ferjem megkerdezte tolem - nem foglalkozik politikaval - hogy lehet-e otthon letezni politizalas nelkul. Szerinte az a normalis orszag, ahol az emberek elmennek szavazni a meggyozodesuk szerint, es aztan elfelejtik, ki van hatalmon. Ugy tunik tenyleg ez lenne a normalis - nalunk egyelore sajnos nem lehet ez a helyzet - de attol tartok abban tevedtem, hogy otthon lehet elni ugy, hogy legalabb egy par eves gyereket ne orjitsenek meg a szulei politizalassal. Hogy majd kire kell szavazni egyszer sokara. Elkepeszto.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!