„Az egyéni képességek alapján helyünk van az olimpián” – a korábbi kapitány, mesteredző a Mandinernek

2024. április 11. 05:36

Két évtizeddel ezelőtt fordult elő legutóbb, hogy egyazon olimpián a férfi- és a női kézilabda-válogatottunk is pályára lépett – idén újra sikerülhet. A férfiak már kiharcolták, most a nőkön a sor, hogy megszerezzék a párizsi kvótát.

2024. április 11. 05:36
Szabó Péter

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A magyar férfi kézilabda-válogatott márciusban Tatabányán hősies csatában vívta ki a párizsi olimpiára szóló repülőjegyet, és ha minden a tervek szerint alakul, ezen a héten Debrecenben a női válogatott is hasonló eredményt ér el. Ha sikerül, ismét kiemelkedő esztendeje lehet a magyar kézilabdának – a nyári ötkarikás játékokon újra méltó helyére emelhetjük a sportág magyar hagyományait.

Ezt is ajánljuk a témában

Éppen húsz évvel ezelőtt, 2004-ben fordult elő legutóbb, hogy mindkét nemzeti csapatunk kvalifikálta magát az olimpiára, korábban 1976-ban és 1980-ban sikerült összehozni ezt a bravúrt.

A női válogatott Golovin Vlagyi­mir vezetésével decemberben a tizedik helyen végzett a norvég–dán–svéd közös rendezésű világbajnokságon. Az előzetesen kitűzött célt, a negyeddöntős helyezést tehát nem értük el, kárpótolt azonban, hogy a horvátok heroikus legyőzésével jogosulttá váltunk az olimpiai selejtezőre. Ennek a rendezését megpályáztuk, és meg is nyertük, így április 11. és 14. között a debreceni Főnix Arénában szállhatnak harcba a mieink az olimpiai részvételért Japán, Svédország és eredetileg Kamerun, de az afrikai ország válogatottjának távolmaradása miatt Nagy-Britannia társaságában. A selejtezőtorna első két helyezettje vehet részt a játékokon.

Az olimpiai selejtezőtornán részt vevő csapatok: Svédország (vb-4.), Magyarország (vb-10.), Nagy-Britannia (szabadkártyás), Japán (ázsiai olimpiai selejtező 2. helyezettje).

Kamerun már a rajt előtt kiesett

A Kameruni Kézilabda Szövetség ugyanis az utolsó pillanatban jelezte a nemzetközi szövetségnek (IHF), hogy nem tudja megoldani női válogatottja Magyarországra utaztatását, így az afrikai együttes nem lép pályára Debrecenben. Az IHF közleményében kiemeli, hogy a Magyar Kézilabda Szövetség, a magyar Külgazdasági- és Külügyminisztérium, valamint a nemzetközi diplomáciai szervek erőfeszítései ellenére sem tudta megoldani Kamerun az Európába való utazását, és más afrikai csapat sem tudta átvenni az Afrika-bajnokság ezüstérmesének helyét, így az IHF végrehajtó bizottsága szabályainak megfelelően szabadkártyát adhatott a selejtezőre. A szervezet Nagy-Britannia női válogatottját kérte fel az indulásra, amely a felkérést elfogadta.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Ezt is ajánljuk a témában

A női válogatottat korábban háromszor is vezető Németh András mesteredző optimista volt a torna előtt a Mandinernek adott interjújában, és arra is rámutatott, mi lehet a siker titka a sorsdöntő mérkőzéseken.

„A magyar válogatott minden esélyt megkapott, hogy kijusson az idei olimpiára. Itthon harcolhatjuk ki a részvételt, ráadásul mindig azt mondom, hogy ajándék, ha nem európai élcsapatokkal kell megküzdenünk. Mindig vannak felvillanások, korábban Dél-Korea, majd Brazília volt kiemelkedő a nagyvilágban, de alapvetően ezen a kontinensen található a sportág krémje” – kezdte a sokszoros magyar bajnok szakember.

„Az ellenfelek sorrendje lehetett volna jobb, de hazai pályán azért nem lehet okunk a panaszra. A bajnoki és BL-találkozókat látva kifejezetten bizakodó voltam, az egyéni forma jónak tűnt az EuroCup-meccsek előtt, jól játszottak a debreceniek a nemzetközi kupában és a váciak is remekül helyt álltak Győrben, a válogatott játékosok csapataik vezérei voltak, éppen ezért nem volt örömteli a norvégok és az osztrákok elleni két »felkészülési« meccsen mutatott játék. Úgy tűnt, a kezdősor valamiért nem funkcionál jól, remélem nem lesz igazam, és az olimpiai selejtezőtornáig rendben összeállnak a részletek. Amit hiányoltam, hogy nem kerestük a váltás lehetőségét.

Lehet, hogy adott esetben a belső hármasban egyetlen csere sokat dobna a csapat játékán.

Ha kialakulna egy gördülékenyen együtt működő tengely a válogatottban, az talán az eredményre is kedvező hatással lenne. Korábban már beszélgettünk ezekről a problémákról, de ezt a stábnak kell eldöntenie, ők látják a napi munkát, kívülről nem szerencsés tanácsokat osztogatni. Az elmélet és a gyakorlat sokszor teljesen különbözik” – tette hozzá Németh András.

A torna kulcsmeccse kétségkívül a japánok elleni csata lesz. Az ázsiai együttes a 2023-as vb-n a csoportban megszorongatta Németországot és Lengyelországot is, a középdöntőben pedig megverte a dánokat, az egymás elleni áprilisi találkozókon azonban meg sem tudta közelíteni ezt a teljesítményt. Az elmúlt hétvégén a dánok 14, majd 23 góllal nyertek Japán ellen.

Németh András
Németh András edzői pályafutása során háromszor is betöltötte a szövetségi kapitányi posztot a magyar válogatottnál
Fotó: MTI/Kovács Anikó

„Belenéztem a japán válogatott dánok elleni meccsébe. A látottak alapján vannak olyan pontok, amelyek szerint bőven lehet keresnivalónk. Gyorsan jár náluk a labda, de nem fogják 10 méterről szétlőni a kapunkat. A japánok mesterei a dél-koreaiak, hasonló a stílusuk, fürgék, a villámjátékot preferálják. A kezük mérete alapján azonban számos olyan dobásfajta van, amelyet nem tudnak kedvezően végrehajtani, így a kapusaink hatékonyan fel tudnak készülni belőlük. Kis kézzel gyorsan dobni lehet, de nagy variációs lehetőségük azért nincs” – elemezte az ázsiaiak esélyeit Németh András.

A japánokkal vasárnap néz farkasszemet Golovin Vlagyimir csapata, előtte a beugró britek és a favorit svédek következnek.

„Nagy kérdés, hogy mennyire áll bele a svédek elleni meccsbe a csapat, és mennyire lesz ott a fejekben az utolsó mérkőzés. Annak a híve vagyok, hogy száz százalékosan a győzelemre kell játszani a svédek ellen, fizikálisan ugyanis nem jelenthet problémát, mentálisan viszont visszaüthet a kihagyás. Egyszer kipróbáltam egy ilyen taktikát, de nem lett jó vége, a kulcsemberek kiestek a ritmusból. Az ellenfeleink első meccsén, a Svédország–Japán csata során jól felmérhetjük, hogy áll a helyzet, és lesz időnk elemezni a játékukat” – fogalmazott a korábbi szövetségi kapitány.

„Összességében bizakodó vagyok. Bízom benne, hogy jobbak leszünk, mint a norvégok és az osztrákok ellen.

Ha az egyéni képességeket nézzük, akkor ott a helyünk az olimpián!

Hiszek benne, hogy képesek csúcsra járatni magukat a lányok, a sportágban mindenkinek nagyon fontos lenne az olimpiai részvételük!” – zárta gondolatait a szakember.

A debreceni olimpiai selejtező programja:
április 11. csütörtök, 15:30
Magyarország–Nagy-Britannia
április 12. péntek, 18:00
Magyarország–Svédország
április 14. vasárnap, 19:15
Magyarország–Japán
A csoport első két helyezettje jut ki a párizsi olimpiára.

A magyar női kézilabda-válogatott kerete az olimpiai selejtezőn:
kapusok: Böde-Bíró Blanka (FTC-Rail Cargo Hungaria), Janurik Kinga (FTC-Rail Cargo Hungaria), Szemerey Zsófi (Motherson-Mosonmagyaróvári KC)
jobbszélsők: Faluvégi Dorottya (SG BBM Bietigheim, német), Győri-Lukács Viktória (Győri Audi ETO)
jobbátlövők: Albek Anna (Motherson-Mosonmagyaróvári KC), Klujber Katrin (FTC-Rail Cargo Hungaria), Papp Nikolett (SCM Gloria Buzau, román)
irányítók: Vámos Petra (DVSC Schaeffler), Debreczeni-Klivinyi Kinga (Moyra-Budaörs), Simon Petra (FTC-Rail Cargo Hungaria)
beállók: Bordás Réka (Praktiker-Vác), Füzi-Tóvizi Petra (DVSC Schaeffler), Pásztor Noémi (Motherson-Mosonmagyaróvári KC)
balátlövők: Juhász Gréta (Kisvárda Master Good SE), Kácsor Gréta (DVSC Schaeffler), Kuczora Csenge (Praktiker-Vác)
balszélsők: Márton Gréta (FTC-Rail Cargo Hungaria), Szöllősi-Schatzl Nadine (Győri Audi ETO)
szövetségi kapitány: Golovin Vlagyimir

 

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2024. április 11. 11:00
Ma egy jó bemelegítő meccs, lehet szokni a pályát és a közönséget. Utána pedig 2 lövés a repjegyért, amiből ha 1 talál, akkor már jók vagyunk.
gyaloggos
2024. április 11. 10:18
Hát, igen! Az EGYÉNI KÉPESSÉGEK alapján tényleg ott a helyünk, DE VALAMIÉRT mégsem kerek az ügy! A NORVÉGOK legutóbb lemostak bennünket a pályáról. GOLOVIN jó szövetségi kapitány, EGYSZER csak kijön a csapatból, ami bennük van, BE-MEG-ÖSSZEÉRNEK végre!
pollip
2024. április 11. 06:14
Hajrá! Hatalmas drukk!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!