A nagy visszatérések! Marco Rosén múlik Marco Rossi öröme

2024. január 19. 06:29

Két magyar válogatott kiválóság is a küszöbön toporog, és várja, hogy újra beléphessen. Orbán üzent, Gulácsi bizonyított, a szövetségi kapitány tervezhet velük.

2024. január 19. 06:29
21 May 2022, Berlin: Soccer: DFB Cup, SC Freiburg - RB Leipzig, Final, at Olympiastadion, Leipzig's Willi Orban and goalkeeper Peter Gulacsi (r) celebrate after saving a ball. IMPORTANT NOTE: In accordance with the requirements of the DFL Deutsche Fußball Liga and the DFB Deutscher Fußball-Bund, it is prohibited to use or have used photographs taken in the stadium and/or of the match in the form of sequence pictures and/or video-like photo series. Photo: Christian Charisius/dpa (Photo by CHRISTIAN CHARISIUS / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
P. Fülöp Gábor

Ha nem hétvégén játszanák, írhatnánk, hogy csak egy „hétköznapi” meccs lesz a szombat esti RB Leipzig – Bayer Leverkusen összecsapás az első osztályú német labdarúgó-bajnokságban. Két aspektusból nézve sem lesz átlagos találkozó: egyrészt a Bundesliga 18. fordulójában a negyedik helyen álló fogadja a listavezetőt, másrészt esély kínálkozik arra, hogy magyar labdarúgó is pályára lépjen a lipcseieknél.

Ezt is ajánljuk a témában

Háromból nulla

Az előző szezonokban a „legmagyarabb” külföldi csapatnak számított a Lipcse abból a szempontból, hogy rendszeresen három honfitársunk lépett pályára egyszerre a német együttesben. 2022 őszén aztán a csapatkapitány, Gulácsi Péter sérült meg súlyosan, műteni kellett a térdét kétszer is, s egy évre kivált a játékból. Tavaly nyáron Szoboszlai Dominik – friss német kupa-győztesként igazolt az angol Liverpoolhoz. Szeptemberben pedig az említett DFB-Pokalt csapatkapitányként a magasba emelő Willi Orbán szenvedett sérülést a magyar válogatottban a csehek elleni felkészülési mérkőzésen szeptemberben. Így esett meg azóta többször is, hogy magyar játékos nélkül szerepelt heteken, hónapokon keresztül az RB Leipzig. 

Úgy tűnik, jóra fordul minden: a kapus és a védő is hamarosan pályára léphet bajnoki mérkőzésen. Gulácsi már védett a kupában, ám éppen csak megmutatta magát, megint maródi lett, s hiába ígérte Marco Rose, hogy beveti a Bajnokok-Ligájában is, nem lett belőle semmi. Egészen december 13-ig, amikor Gulácsi csapatkapitányként végig a pályán volt a Young Boys elleni 2-1-es hazai siker alkalmával. A vezetőedző ugyanakkor jelezte, hogy a bajnokságban mindenképpen élvezi a bizalmat a bizonyító „pótkapus”, Janis Balswich. A 32 éves, a német válogatott keretbe is meghívott hálóőr számlálója összesen 23 meccsnél tart (17/17 Bundesliga), ám a tréner újabb nyilatkozata arra utal, változhat a helyzet. A német Bild szerint Marco Rose bejelentette, hogy februártól rotálni fogja a kapusokat.

Mostantól két első számú kapusunk van. 

Gulácsi Péter nagyon jó benyomást tett eddig az új évben, kiváló teljesítményt nyújtott az edzőtáborban és az edzőmeccsen. 

Luxus, hogy két ilyen kapusom van, de mindketten profin és pozitívan állnak hozzá” – mondta Marco Rose, akinek utóbbi mondata arra is utalhat, hogy hosszú távon, a nyáron érkező belga tehetség, Maarten Vandevoordt mellett csak egyikük számára marad hely... A 33 éves Gulácsi Pétert az amerikai testvérklubbal is összeboronálták, miközben 8,5 éve szolgálja a Lipcseieket, közelít a 300. ( és a 100. kapott gól nélküli) tétmérkőzéséhez a „Bikák” színeiben.

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

Gulácsi Péter visszatért – de marad is?

Győztes meccsen jó teljesítményt nyújtva tért vissza az RB Leipzig együttesébe a sérülése miatt közel egy év szünetre kényszerült Gulácsi Péter. Időközben azonban komoly posztriválist kapott Lipcsében, így kérdésessé vált a jövője.

A harcos készen áll

Műteni végül nem kellett, mégis több hónapba tellett Willi Orbán felépülése. A Kaiserslauternben született 31 évesbelső védő is a térdével bajlódott. Folyamatosan, időről időre életjelet adott magáról, rehabilitációjáról, amely rendben zajlott. A legfrissebb fejlemény, hogy készen áll a visszatérésre, már a csapattal együtt végzett teljes értékű edzésmunkát. 

Minden visszaesés az újrakezdés előkészülete. Készen állok a visszatérésre!” 

– üzeni közösségi oldalán, ahol „Bravó, gép!”, „Hajrá, Willi!”, „A király visszatért”, „Itt van újra, az abszolút profi” hozzászólások fogadták.

Orbán – Gulácsihoz hasonlóan – 2015 nyara óta erősítő a Leipziget, amelyben 292 mérkőzésen hátvéd létére 27 gólt szerzett. A szezonban mindössze négyszer játszhatott, megbecsültségét ugyanakkor jelzi, szerződést hosszabbított vele a klub. Az ő esetében kevésbé kérdéses, hogy vissza tudja-e szerezni a helyét a csapatban. Amikor egészséges volt, a 2022-23-as szezonban 48 (!) meccsen vetették be, kétszer nem játszott végig, egyetlen egyszer pihentették. Marco Rose csütörtökön arról beszélt, a Leverkusen ellen még nem bevethető a kulcsembere. Mindenesetre beszédes a német válogatott védő, David Raum nyilatkozata.

„Nagyon boldoggá tesz minket, hogy Willi Orbán újra visszatért, és nem csak azért, mert nagyszerű srác. Tapasztalatával nagy biztonságot ad nekünk. Csak az a tény, hogy újra edzésbe állt, jó érzéseket vált ki belőlünk”

 – fogalmazott a lipcsei csapattárs.

Ezt is ajánljuk a témában

Irány Németország!

Nem vitás, ha meg kellene nevezni néhány játékost, akinek biztos a helye a magyar labdarúgó-válogatottban, Szoboszlai Dominik mellett Willi Orbán és Gulácsi Péter neve is az elsők között jutna a szurkolók eszébe. Hasonló véleményen lehet Marco Rossi szövetségi kapitány is, aki „felfedezte” nemzeti csapatunknak Orbánt (42 meccs/6 gól), akinek a hiányában sokkal sebezhetőbb volt a védelem. Gulácsi a sérüléséig az első számú kapusának számított. Hiányában Dibusz Dénes 2023-ban jelesre vizsgázott, a Ferencvárossal nemzetközi szinten is bizonyít, ám vélhetően a lipcsei hálóőr esélyt kapna a válogatottban is, ha klubjában rendszeresen játszana tavasszal. Mindkét focista szerepelt az előző Európa-bajnokságon, ezúttal Németországban kell megharcolniuk azért, hogy címeres mezben a nyár elejét is Németországban tölthessék – a pályán.

Nyitókép: CHRISTIAN CHARISIUS / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

 

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hunok99
2024. január 19. 06:56
Orban OK, Gulacsi nem kell....Dibusz sokkal jobb nala.....Gu;acsi a potyagolos mester "csalad az csalad" kocsog, csak toporogjon tovabb.... Hajra MAGYAROK!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!