Dibusz vagy Gulácsi? – Korábbi kapuslegendák árulják el a Mandinernek, ki legyen a válogatott első számú kapusa

2024. április 03. 05:34

Lényegében Gulácsi Péter felépülése óta tart a vita a nagy kérdésről: a két klasszis közül ki álljon a gólvonalon a németországi Eb-n? Érvek és ellenérvek Gujdár Sándortól, Katzirz Bélától és Szendrei Józseftől.

2024. április 03. 05:34
GULÁCSI Péter; DIBUSZ Dénes
Vámos Tamás
Vámos Tamás

Nyitókép, fotó: MTI/EPA Hannibal Hanschke

*** 

Saját bevallása szerint még  Marco Rossi sem döntötte el, ki legyen a váogatott első számú kapusa, ez is lehet az oka, hogy a közelmúltbéli felkészülési mérkőzéseken, Törökország ellen (1-0) az RB Leipzig, míg Koszovó ellen (2-0) a Ferencváros játékosa állt a gólvonal előtt.

Gulácsi Péter és Dibusz Dénes is hiba nélkül oldották meg a feladatukat, ezzel is „nehezítve” a szakmai stáb döntését. A napokban olvasóinkat is felkértük a szavazásra (ezt még most is megtehetik), érdekesség, hogy a Ferencváros hálóőre eddig háromszor annyi szavazatot kapott, mint a vetélytársa. A Mandiner három korábbi válogatott kapuslegenda véleményét is megkérdezte arról, hogy ki legyen válogatottunk első számú kapusa.

Ezt is ajánljuk a témában

Gujdár Sándor, 25-szörös válogatott kapus, az 1978-as világbajnokságon szerepelt csapat tagja

„Visszavonulásomat követően korábbi csapataimnál (Arisz Szaloniki, Bp. Honvéd) voltam kapusedző, és a vezetőedzőnek mindig elmondtam a véleményemet a hozzám tartozó játékosokról, de az összeállításba sosem szóltam bele. Ezzel csak azt akarom jelezni: ez mindig a szakmai stáb vezetőjének, jelen esetben Marco Rossi szövetségi kapitánynak a kizárólagos döntése. Azt el tudom mondani, hogy Gulácsi Péter és Dibusz Dénes egyaránt kiváló kapus. Az RB  Leipzig játékosa a súlyos sérülése miatt rengeteget kihagyott, de fantasztikusan tért vissza, a Fradi futballistája viszont kiválóan helyettesítette őt. Gulácsi mellett szól, hogy hétről hétre klasszis csapatokkal, nagyon komoly, minőségi játékosokkal szemben áll helyt, az NB I pedig semmilyen módon nem hasonlítható össze a német élvonallal, amely Európa topbajnokságai közé tartozik. Maradjunk annyiban: Marco Rossi bármelyik futballista mellett dönt – nem hibázik!” 

KATZIRZ Béla
Katzirz Bélának egyértelmű a véleménye a kapuskérdésben 
Fotó: pmfc.hu

Katzirz Béla, 22-szeres válogatott kapus, az 1982-es világbajnokságon szerepelt csapat tagja

„Nagyon nehéz erről nyilatkoznom, mert senkit nem akarok megbántani. De tény, hogy Gulácsi nagyon megbízható kapus, sallangmentesen, a látványosságot mellőzve véd. Dibusz egy kiváló reflexszekkel megáldott játékos, akit inkább vonalkapusnak tartok. S ami a döntő: 

nem mindegy, hogy a Kisvárda és a Mezőkövesd ellen játszol, és havonta két lövés megy a kapudra, vagy éppen a Bayern München, a Leverkusen és a Borussia Dortmund világsztárjai teszik próbára a képességeid hétről hétre...

 Éppen ezért én Gulácsi Péternek szavaznék bizalmat, de a döntő szót természetesen majd Marco Rossi mondja majd ki.” 

SZENDREI József
Szendrei József azon kevés magyar kapusok közé tartozik, akik nem kaptak gólt egy világbajnokságon (1986, Magyarország - Kanada 2-0) 
Fotó: valogatott.blog.hu

Szendrei József, 10-szeres válogatott kapus, az 1986-os világbajnokságon szerepelt csapat tagja

„A magyar válogatott két világklasszis kapussal rendelkezik, ez mindenképpen kellemes gond Marco Rossi számára. Egy kapus kijelölése mindig szubjektív dolog, de mivel Gulácsi Péter mellett szól a nagyobb rutin, az a megérzésem, hogy neki szavaz bizalmat a szövetségi kapitány. Egyébként sosem szerettem egy csapat, kiváltképp egy válogatott esetében a >tartalékos< jelzőt, tehát akár Gulácsi, akár Dibusz nevével kezdődik majd az összeállítás, egyik játékos sem érdemtelenül kapja meg majd a bizalmat. Ami pedig a szakmai részt illeti: 

egy kapus esetében sosem az számít, hogy hány bravúrt mutat be egy mérkőzésen, hanem hogy mennyire képes egyenletes teljesítményt nyújtani:

 védi, ami védhető, ezzel is biztonságot adva a teljes csapatnak. Persze, ha mindemellett még két, három szenzációs bravúrt is bemutat, akkor mondjuk, hogy klasszis produkciót nyújtott.”.  

 

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-77
2024. április 30. 18:56
🍓 ️ ­­A­ ­­d­ö­­g­­ö­­s­­­ ­­­l­­á­­n­y­­­o­­k­ ­­­v­­á­r­n­a­k­­­ ­r­­á­­­d­ 👉 𝗪­𝗪­𝗪­­­.­­­𝗖­­­𝗨­­𝗠𝟰­­­.­­𝗙­­­𝗨­𝗡
chief Bromden
2024. április 03. 07:51
Egyértelmű lehet, nem mindegy ki, hol áll helyt. Úgy látszik egy-két játékos esetében nyomást gyakorolnak vagy gyakorolnának a kapitányra.
Búvár Kund
2024. április 03. 07:20
A kettőt össze kellene gyúrni, úgy lenne a tökéletes. Dibusz bravúrkapus, nincs vita. Viszont vonalkapus, és a lábjátéka is borzalmas! Amikor a védőink visszapasszolnak neki, már fogom a fejem, hogy mi lesz ebből.....Gulácsi viszont hatalmas potyákat is képes beszedni....
tolmacs-0
2024. április 03. 06:55
Gulácsi mint megbízható kapus...? (s mindezt "szakmai" véleményként tálalva)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!