A világbajnok, olimpiai ezüstérmes Siklósi Gergely visszatért – videó

2023. február 06. 22:00

Aranyérmet nyert Siklósi Gergely a dohai párbajtőr Grand Prix-n egy hete. Nézzék meg döntőjét magyar kommentárral!

2023. február 06. 22:00
null
Balázs Boldizsár

Siklósi Gergely a budapesti, 2019-es világbajnoki győzelme napjának reggelétől a 2021-es tokiói olimpia döntőjéig a világ legjobb párbajtőrvívója volt.

Az olimpiát követő, tavalyi szezonban egyéniben kieresztett; fő feladatának a csapat visszahozását tekintette a párizsi olimpiai kvalifikáció előtt egy kellemes rajthelyzetbe. Kiváló társak érkeztek meg mellé, tavaly a franciákat verték meg Párizsban egy Világkupa-döntőben, amivel egy olimpiai éremre is bejelentkeztek, és összességében a kívánt helyről vágnak majd neki a kvalifikációs sorozatnak.

Siklósi figyelme tehát idén visszafordulhatott az egyéni felé. Eddig parádés, amit művel. Decemberben Vancouverben nyert Világkupát a covid óta először, és egy hete pedig Dohában szerezte még élete első Grand Prix-győzelmét. (A Grand Prix-ket másfélszer akkora szorzóval jegyzik a világranglistán, mint a Világkupákat. Akkorával mint az Európa-bajnokságot.)

Az egész nap során csupán egyetlen problémás asszója volt, de a nyolcaddöntőben az ukrán Ihor Rejzlint is megverte két korábbi vereség után: hosszabbitásban, egy tussal. Ezen kívül négy tusnál senki nem jött közelebb hozzá, amíg a döntőig ért. Ott is parádés vívással rukkolt elő: 

Csuklószúrások, tudatosan kiprovokált támadások ellentmondást nem tűrő védése, és egy tökéletesen kézben tartott döntő. Ezekkel jelezte Siklósi, hogy ismét a világ legjobb párbajtőrözője. Érdemes végigkövetni a fenti asszót.

A korosztályos versenyeken magát szépen kistafírozó, U17-es világbajnok, U20-as Európa-bajnok Muhari Eszter élete első nagy felnőtt sikerét érte el ugyanitt. Egy elődöntőt – ráadásul félelmetes ágon.
Két egyéni világbajnokot, és három egyéni világbajnoki címet vert meg az úton, míg egy harmadik világbajnok, pont a Siklósival együtt Budapesten a csúcsra érő brazil-olasz Möllhausen a döntőért megállította. Nem volt messze Muhari ettől a bravúrtól sem: 8-4-re vezetett egy perc, öt másodperccel az asszó vége előtt.
Möllhausen aztán a döntőt is megnyerte, még egy kicsit nagyobb fölénnyel is, mint Siklósi. Tehát még a veresége is nagyon előremutató volt az idéntől Amerikában egyetemista magyar lánynak.

Két egyéni világbajnokot, és három egyéni világbajnoki címet vert meg az úton, míg egy harmadik világbajnok, pont a Siklósival együtt Budapesten a csúcsra érő brazil-olasz Möllhausen a döntőért megállította. Nem volt messze Muhari ettől a bravúrtól sem: 8-4-re vezetett egy perc, öt másodperccel az asszó vége előtt. Möllhausen aztán a döntőt is megnyerte, még egy kicsit nagyobb fölénnyel is, mint Siklósi. Tehát még a veresége is nagyon előremutató volt az idéntől Amerikában egyetemista magyar lánynak.

Nyitókép: Siklósi Gergely a dohai Grand Prix főpástján. Fotó: Augusto Bizzi / FIE

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pipa89
2023. február 07. 09:25
Gratula a bajnoknak!!!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!