Las Vegasban robotok segítik a rendőrök munkáját a bűnüldözésben

2021. március 22. 20:46

Vajon hogyan reagálnánk, ha egy robot figyelmeztetne minket a szabályok betartására? Mindez nem tűnik már annyira valóságtól elrugaszkodott képzelgésnek, mivel Las Vegas egyik északkeleti lakónegyedében robot segít a rend fenntartásában.

2021. március 22. 20:46
null

Westy október óta járőrözik a lakótelepen 

A biztonság növelése érdekében bevetett robot a Liberty Village lakótelep területének nyugalmára vigyáz, amely közvetlenül a Nellis légierő bázis délnyugati sarkánál helyezkedik el. 

A hivatalosan Knightscope MIN31KS (Westy) néven ismert embernagyságú robot sokféle biztonsági intézkedést kínál. Többek között videofelvételt készít, arcfelismerő és rendszámtábla-leolvasó funkcióval rendelkezik, szóbeli figyelmeztetéseket ad, és tartja a kapcsolatot a rendőrtisztekkel. Jelenlétével hozzájárul a rend fenntartásához és bevezetése óta sokkal kevesebb szabálysértés történik. 

Carmen Batiz, a lakónegyed menedzsere úgy véli, hogy Westy jelenléte több szempontból is nagyon hasznos. Jelenleg Las Vegasban is kijárási korlátozás van érvényben, amely este tíz órától lép életbe. Ilyenkor a robot figyelmeztetheti az embereket, ha megszegnék a korlátozást, felhívja a figyelmet a jelenleg érvényben lévő szabályokra.

Ha valami rongálás történik a lakóparkban, akkor könnyedén vissza tudják nézni a robot által készített felvételeket, és így időben is el tudják helyezni, hogy mikor történhetett a szabálysértés. Nagyon fontos és hasznos funkció továbbá, hogy vészhelyzet esetén az emberek megnyomhatnak egy gombot, melyen keresztül nagyon gyorsan juthatnak emberi segítséghez. 

Amikor nagy a járműforgalom, Westy is ,,pihen” a töltőállomáson, de egyébként a nagyjából 9 hektáros Liberty Village területén járőrözik. 

Sokkal biztonságosabbá vált a környék 

Aden OcampoGomez, a Las Vegas-i Fővárosi Rendőrkapitányság tisztje elmondta, hogy a völgy északkeleti lakónegyedei közül Liberty Village a segélyhívások gyakoriságát tekintve dobogós helyen szerepelt, de már a top 10-ből kikerült, mióta a robot segít a rend fenntartásában.

A sikereken felbuzdulva több másik, a Westland Apartment tulajdonában lévő lakóparkban is tervezik a Westy-hez hasonló robotok alkalmazását. 

Más esetben is hasznosnak bizonyult a robotok alkalmazása a bűnüldözés területén 

Nemcsak Liberty Village szolgálhat jó tapasztalatokkal, 2019-ben fél éven keresztül Kaliforniában, Huntington Park városában teljesített szolgálatot robot a helyi rendőrségnél. A kísérlet során egy közparkban vette át a járőrözési feladatokat a rendőröktől. A jelenlétének köszönhetően 10 százalékkal csökkent a területről érkező segélyhívások száma, miközben 46 százalékkal kevesebb bűncselekményt jelentettek.

William Santana Li, a Knightscope elnöke és vezérigazgatója elmondása alapján nagyon örül annak, hogy az általuk megalkotott robot hozzájárulhatott Huntington Park közbiztonságának javításához, a távlati cél pedig egyértelműen az, hogy az USA legyen a legbiztonságosabb ország a világon.

A cikk szerzője: Fülöp Réka 
 

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ujujuj
2021. március 23. 20:14
Aztán a robotok igazoltathatnak négert, vagy azoknak is le kell előttük térdepelni?
bunko_jobbos
2021. március 23. 20:11
Hihetetlenül hatékony újdonság! Képeket készít. :-) Majd megnézem Harlemben, hogy mikor kerül a színesfémtelepre. :-)
vastaps
2021. március 23. 18:54
OFF: Most olvasom ,hogy az usza lovoldozo becsuletes neve: Ahmad Al Aliwi Alissa.
mdave88
2021. március 23. 17:30
City 17
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!