Röhögtek a tinédzserek, mielőtt halálra gázolták a nyugdíjas rendőrt

2023. szeptember 21. 11:10

Előállították, és felnőttként állhat bíróság elé az a két fiatal, aki egy nyugdíjas rendőrnek hajtott Las Vegas utcáin. A 64 éves Andreas Probst békésen tekerte biciklijét az út szélén, amikor a tinédzserek hátulról nekihajtottak; a férfi a gázolás során a szélvédőnek csapódott, majd a betonnak; nem élte túl az ütközést.

2023. szeptember 21. 11:10
gyilkosság, gázolás, Las Vegas, rendőr

Amerika közvéleményét – már azt a részét, amelyik akkor is kinyitja a szemét, ha nem a narratívájának megfelelő bőrszínű áldozat-elkövető felállás érvényesül – alaposan felkavarták a gázolás felvételei, amelyek gyorsan elterjedtek a neten, s amelyeken elég világosan látható, hogy a két fekete fiatalember nevetgélve elüti az idős embert. Nyers fordításban valami ilyesmit mondanak egymásnak:

 - Készen állsz?”

 - Igen, igen, csapd el a seggét!”

Majd látható, ahogy a rendőr csattan a motorháztetőn majd szélvédőn. A 64 éves férfi a betonra zuhant, nem élte túl az ütközést, az elkövetők pedig segítségnyújtás nélkül elhajtottak.

A közvéleményt az is megrázta, ahogyan a média egy ilyenkor tényelemek ellenőrzésére és az ártatlanság vélelmére ilyenkor kiemelten figyelmes része eltussolta, illetve igen egyoldalúan számolt be a történtekről, olyan címekkel, mint például hogy „Biciklis balesetben elhunyt egy rendőr”, majd a felvétel letagadhatatlan megjelenése után például „Állítólag videó mutatja, hogy egy tinédzser szándékosan elüt egy visszavonult rendőrt egy halálos biciklis balesetben”. (a felkavaró képsorok miatt a videó csak közvetlenül a YouTube-on tekinthető meg)

A 16 és 17 éves fiatalt saját, a gyilkosságról készült videójuk buktatta le, amely a közösségi médiának köszönhetően sokakhoz eljutott.

A gyilkosság augusztus 14-én történt, és mint a rendőrség kiderítette, aznap a fiataloknak ez volt a harmadik incidensük; előbb egy 72 éves biciklist ütöttek el a Las Vegas-i rendőrség sajtótájékoztatója szerint, majd egy fehér Toyotával karamboloztak, amelynek megsérült a sofőrje az ütközés következtében. Andreas Probs a harmadik áldozatuk volt.

A 17 éves elkövetőt már aznap elkapták, 16 éves utasa elmenekült, de tetoválásai alapján azonosították, illetve augusztus 29-én előkerült az ominózus felvétel is, amit egy diák mutatott meg egy iskolarendőrnek, így némi nyomozás után utóbbit is sikerült előállítani.

A két elkövető fiatal koruk ellenére felnőttként felelhetnek majd Andreas Probst megöléséért. Az egykori rendőrt, aki 24 évig volt a kaliforniai Bell város rendőre, négy évig rendőrfőnöke is, nyugdíjazását követően pedig adjunktusként oktatott a Phoenix Egyetemen, illetve egy holdingtársaság biztonsági igazgatója is volt; összesen 35 évet dolgozott mások biztonságáért, felesége és két gyermeke gyászolja.

Nyitókép forrása: képkivágás a videóból

 

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
need-info
2023. szeptember 26. 17:50
Ott helyben lelőni őket! Elmebeteg világ, rengeteg korcs emberrel!
blondibarbi
2023. szeptember 24. 15:48
Mert hogy a "Fekete életek számítanak". A többi meg le van szarva...
pragmatika
2023. szeptember 24. 15:21
@Akitlosz "21 éves korig nem felnőtt az amerikai, de ha elgázol valakit lopott autóval, akkor ettől felnőtté válik. Igen hülye és káros logika." Itt nem az a lényeg, hogy hány évesek. Hanem a beállítottságuk. Primitívek buták, (videóval igazolják a saját bűnösségüket) és közveszélyesek. Az ilyeneket már akár 14 éves kortól elzárnám egy életre a társadalomtól. Pont. Csak a biztonságos társadalom igazán szabad.
Akitlosz
2023. szeptember 24. 14:35
Nagyon buták, akik azt hiszik, hogy az autóvezetéshez kell jogosítvány. Nem, nem kell. Az autóvezetéshez autó kell. Aki lopott autóval éppen rendőrt akar gázolni poénból őt kétséges, hogy ettől visszatartaná a jogosítvány hiánya. Az amúgy nem bűnöző autóvezetőket sem nagyon szokták zavarni a szabályok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!