Az amerikai rendszer eladósította az ezredfordulós generációt, majd őket hibáztatta mindenért

2019. február 10. 13:20

Minden rendben lesz, csak előbb diplomázz le!

2019. február 10. 13:20
null
Derek Thompson

„Miért ég forradalmi tűz ezekben a fiatalokban? Valószínűleg nem azért, mert az ezredfordulósok nem értenek egyet az amerikai álommal, hanem azért, mert a gazdaság megakadályozta, hogy elérjék azt, sőt meg is károsította őket , amikor megpróbálták elérni az amerikai álmot.

Az ezredfordulósok generációja részesült a legtöbb oktatásban az Egyesült Államok történelmében. Elhitték a társadalmi megegyezést, ami így szólt: minden rendben lesz, csak előbb diplomázz le! Azonban a felsőoktatás költségei megemelkedtek, így diákok milliói vettek fel hitelt a tanulmányaikhoz. A 35 év alatti diplomások körében közel ötven százalékkal nagyobb az esélye, hogy diákhitelük van, mint az őket megelőző X generációnak volt az ő korukban, ráadásul az ezredfordulósok diákhitelének összege átlagosan negyven százalékkal több, mint az X generációsoké volt.

És mit kaptak a sok adósságért cserébe? »Alacsonyabb fizetést és kisebb vagyont«, közli a Federal Reserve tanulmánya. A diákhitel sok millió fiatal számára tette nehezebbé az otthonvásárlást, mivel »a hiteltartozás és az alacsony lakástulajdonlási arány összefüggnek, a végzettségre való tekintet nélkül« olvashatjuk a Fed közgazdászainak tanulmányában. A fiatalok lényegében hitelt vettek fel a diplomaszerzéshez, ám ezzel csak messzebb kerültek az amerikai álomtól.

Nem csoda, hogy az ezredfordulósok fellázadnak a rendszer ellen, amely csúnyán rászedte őket a folyamatos fejlődés mantrájával, ráadásul adósságba süllyesztette az egész generációt, lenyomta a fizetésüket, elválasztotta őket a felnőtt élet hagyományos szakaszainak megélésétől, és még ezek után megvádolják a generációt a konzerves tonhal tönkretételével is?

Amikor a 20. századi szociológus, James Chowning Davies az erőszakos francia és orosz tüntetéseket vizsgálta, arra a következtetésre jutott, hogy a forradalom feltételei akkor állnak elő, »amikor egy hosszan tartó gazdasági és társadalmi fejlődési ciklust egy rövid, radikális irányváltás követ«. Ezek a forradalmak akkor következtek be, amikor emberek egy nagyobb csoportja úgy érezte, hogy a valóság és az általuk elvárt társadalmi és gazdasági fejlődés köszönő viszonyban sincsenek egymással”.

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
luzitanxaver
2019. március 07. 18:01
"amikor emberek egy nagyobb csoportja úgy érezte, hogy a valóság és az általuk elvárt társadalmi és gazdasági fejlődés köszönő viszonyban sincsenek egymással" Ez eléggé adott a jelenkor valahol Amerikájában.
Starlord
2019. március 07. 18:00
Marha jó lehet 20 évig törleszteni a diákhitelt, és ha egyszer talán ki tudják nyögni, akkor jöhet egy 30 éves lakás vagy háztörlesztő... Persze ott is úgy van, hogy 1000-ből kb 50 gyorsan felemelkedik, és azt az 50-et mutogatják aztán példaként, hogy milyen jól működik maga a rendszer. Csak azaz 50 sem magától emelkedik fel gyorsan, hanem mert olyan családból származik...
qwrtzq
2019. február 28. 20:53
lehet nem gendert kéne hallgatni, hanem értelmes tudományokat
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!