Amerikai veterán: A tálibok halálfélelem nélkül küzdenek

2021. augusztus 22. 21:51

Ian Fritz, aki 2008-tól 2013-ig szolgált Afganisztánban az amerikai légierő kötelékében, érdekes kulisszatitkokról számolt be a tálibokkal kapcsolatban.

2021. augusztus 22. 21:51
null

A The Atlanticnak mesélte el nem hétköznapi afganisztáni katonai ténykedését Ian Fritz, aki 2008-tól 2013-ig szolgált Afganisztánban az amerikai légierő kötelékében – számolt be az Index.

Azt állítja, hogy mindössze ketten voltak kiképezve arra amire ő. Harci repülőgépek vezetése mellett megtanulta a dari és a pastu nyelvet, Afganisztán két hivatalos és egyben a legtöbbek által beszélt nyelvét. Ráadásul olyan magas szintű nyelvi képzésben részesült, hogy a mindkét fő afgán nyelvre jellemző szójátékokat, rímeket, kétértelmű szavaknak az adott szövegkörnyezetben értendő jelentését is megértse.

„Összesen 99 bevetésen vettem részt, összesen 600 óráig tartott. Talán 20 bevetés és 50 óra volt ebből tényleges tűzharc. A többit a tálibok lehallgatásával töltöttem, akik rengeteget pofáztak.”

– kezdte a kulisszatitkok feltárását az amerikai veterán katona. Elmondta, hogy ugyanúgy rengeteget beszéltek az élet banalitásairól, mint bárki más a világ bármely táján. Családról, rokonokról, kibeszélték a katonatársaikat, valamint szidták a közlekedési gondokat. Emellett gyakori témájuk volt arról is sóvárogni, hogy milyen szép világ jön el, miután elmennek az amerikaiak.

Ám harci helyzetekben némiképp érthetővé válik, hogy miképp képes a világ egyik legszegényebb országának páriaként kezelt, fegyveres mozgalma a világ legnagyobb és leggazdagabb hatalmaival dacolni.

Töretlen a tálibok optimizmusa és nem félnek a haláltól

Egyrészt úgy, hogy a tálibok halálfélelem nélkül küzdenek, inkább egy önkéntesekből álló mozgalomról van szó, mintsem kőkemény profi hadseregről, amelynek a tagjai hó elején cent pontossággal megkapják a zsoldjukat és feleselés nélkül végrehajtják a parancsokat.

Másrészt a szélsőséges iszlamisták optimizmusa és egymás közötti biztatása töretlen.

Ha például több száz tálib harcost öl meg egy bombatámadás, ők akkor is ujjongva ünneplik meg, ha közben harcképtelenné tesznek húsz amerikait. Azonnal fényes győzelmet hirdetnek és másnap újult erővel folytatják a harcot.   

De Ian Fritz egy általa lehallgatott, vicces párbeszédet is megosztott a The Atlantic-kel. Észak-Afganisztánban, a kétezer méter tengerszint feletti magasságról induló hegyvidéken, 0 Celsius fokos hőmérséklet alatt kellett volna feladatokat végrehajtani az egyik dzsihádistának, ám nemigen fűlt hozzá a foga. Íme a lehallgatott párbeszéd:

– Menj le és telepítsd a pokolgépet oda ahol nem látszik. 

– Ráér holnap.

– Nem ér rá. Lehet, hogy az amerikaiak előbb jönnek, nekünk pedig minél többet meg kellene ölnünk közülük.

– Azt hiszem, inkább várok.

– Dehogy vársz! Menj és szereld fel a bombát!

– Muszáj? 

– Igen, muszáj!

– Nem akarok!

– Miért nem? Testvérem, harcolnunk kell a dzsihádért!

– Testvérem, túl hideg van a dzsihádhoz!

Nyitókép: MTI/EPA/STRINGER

Összesen 88 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
solothurn
2021. augusztus 24. 16:27
Olcsó , az Index-re jellemző szenzációhajhász írás. Magyarán: nesze semmi, fogd meg jól! (van további strófája is a rigmusnak, de nem szalonképes ;-)
bosi01
2021. augusztus 24. 09:37
Egyet nem értek,azt,hogy Amerika állítólag a világ legjobban képzett és felszerelt hadserege. Aki saját magát kiáltotta ki a világ urának és csendőrének. Most mégis itt van 70 000 elmaradt elavult fegyverzettel rendelkező turbános, és futásra kényszeríti az USA hadseregét. Valaki mondja már,hogy is van ez?
nempolitizálok
2021. augusztus 23. 10:04
Mert Afganisztán a hazájuk.
u.cserkész
2021. augusztus 23. 09:51
"Töretlen a tálibok optimizmusa és nem félnek a haláltól" Jó reggelt Vietnam, bocs' Afganisztán. Az amerikai, stb, katonák nem a hazájukért harcoltak, semmi közük az afgán néphez, nincs érzelmi kapcsolat velük, nekik csak "térkép a táj". Zsoldosok. Persze a hősies Rambók, a kisgyereket mentő amcsi katonák jól mutatnak a propaganda filmekben, de a valóság más. Minden idegen katona, bárhol a világon, takarodjon haza.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!