Kitálalt Miklósa Erika az Operaház ügyében: ez történt a színfalak mögött

2023. november 28. 15:18

Az operaénekes szerint jót tesz az újítás mindennek, így bizonyos területeken változást és reformokat várt volna.

2023. november 28. 15:18
null

Miklósa Erika Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas operaénekesnő volt a Mandiner Karakter adásának vendége. Miklósa az adás során többek között az Opera igazgatóválasztása körüli adok-kapokról is kifejtette a véleményét.

Miklósa Erika: Némi változásra lenne szükség

Az énekes elsősorban a médiumok felelősségének fontosságát emelte ki, mondván, hogy nagyon fontosnak látja, hogy a sajtó hogyan kommunikál egyes ügyekről. Mint ennek kapcsán fogalmazott: „Leginkább azt sajnálom, hogy az nem érzékelődött, hogy itt azért némi változásra lenne szükség, mindennek egy kicsit meg kellene újulnia. Értem ezt az egész opera-szakmára. Ez tőlem nem újdonság, én már, amikor bekerültem ebbe a közegbe, 1990-ben, akkor is innovatívan gondolkodtam. Ki kellett dolgoznom a saját utamat.”

Az operaénekes hozzátette azt is: szerinte mindig jót tesz az újítás mindennek, így bizonyos területeken változást és reformokat várt volna az Operaház esetében is.

Még mielőtt bárki azt gondolná, hogy a főigazgató ellen mentem – mert voltak ilyen kérdések is –, leszögezném, hogy nem erről volt szó.”

A világhírű énekes aláhúzta: nem valami ellen, hanem valamiért küzdött.

Ezt is ajánljuk a témában

Ókovács Szilveszter újrázik az Operaház élén

„Nem tekintem lefutottnak a meccset” – nyilatkozta lapunknak korábban a főigazgató, és milyen jól tette. Ezzel a győzelemmel könnyen lehet, hogy Ókovács rekordidőn át vezetheti majd az egyik legnagyobb hazai kulturális zászlóshajónak számító Operaházat.

Miklósa Ókovács Szilveszterről: ő egy nagy újító volt

A művész Ókovács Szilveszter kapcsán lárulta azt is: nem gondolná, hogy a volt és jelenlegi főigazgató ne támogatná a reformokat. „Nagyon sok mindenben támogattam őt, ő egy nagy újító volt. Csak az idő... ahogy a Zeneakadémián is kétszer öt évet lehet vezető valaki...

szerintem mindennek jót tesz a változás.

A világ is változik, az opera műfajának megítélése is változik. Talán jó lett volna egy más dimenzióra kapcsolni. Ezt az elképzelésemet próbáltam a főigazgatói pályázatomban képviselni” – fogalmazott.

Nagyon büszke voltam magamra, hogy össze tudtam hozni egy csapatot

Miklósa Erika lapunknak azt is elárulta, hogy férje biztatására adta be a jelentkezését. „Nagyon büszke voltam magamra, hogy össze tudtam hozni egy csapatot” – mesélte ennek kapcsán. Emlékeztetett: amikor nyilvánossá vált a pontozás a szakmai bizottság meghallgatása után, kiderült, hogy Kesselyák Gergely, ő, illetve Vadász Dániel kapta a legjobb értékeléseket.

Amikor ezt megtudtuk, leültünk beszélni Kesselyák Gergellyel. Nagyon jó barátok vagyunk, hasonlóan gondolkodunk. Megbeszéltünk, melyikünk mit csinálna, ha vezető lenne. Ezeket kibeszéltük, éppen  ezért tudom, hogy ő biztosan nagyon jó változást hozott volna. Majdhogynem ugyanazt akartuk” – magyarázta. Miklósa Erika szerint még az is szóba jött, hogy esetleg közösen dolgozzanak.

Nálam a nemzetközi támogatottság volt nagyon erős”

– értékelt saját jelentkezése kapcsán a művész. Mint kifejtette: „a New York-i Mettől Plácido Domingoig kaptam szándéknyilatkozatokat. Neki viszont van tapasztalata igazgatásban. Zeneileg nagyon sokat dolgozunk együtt, tudjuk, hogy a másik éppen mit akar a zenei világban. Ez egy jó kooperáció lett volna” – jegyezte meg.

Így reagált az eredménnyel kapcsolatos hírekre

A beszélgetés során kiderült az is: a világhírű énekes a sajtóhíreket nem olvasta az igazgatóválasztás ügyében, csupán azokat a híreket tudta, amik az utca emberei révén eljutottak el hozzá. A férjét is megkérte, ne mondjon semmit az ügyről. 

„Nem akartam ezzel mérgezni magam. A sajtósom néha beolvasta az üzeneteket, hogy tudjam, hogy írtak a műszakból vagy a kórusból is támogató szavakat” – mondta. Hozzátette: így készítette fel magát arra, hogy ez egy tőle független döntés lesz, hiszen Csák János miniszteren múlik majd a végeredmény. Mint elárulta: amikor megtudták a híreket arról, hogy nem sikerült, nem örült, mert úgy érezte, jó lett volna valaki más, jó lett volna a megújulás, frissülés.

A világhírű énekessel készült műsorunkat itt nézheti meg:

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Mandiner Karakter képernyőfotó

***

 

Összesen 241 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gyongyosyg
2023. december 01. 15:08
Minden tiszteletem és megbecsülésem Miklósa Erikáé. Viszont élképzelésem sincs, hogyan gondolta, hogy egy hosszú, rendkívül sikeres szóló karrier után egy hatalmas intézményt tud igazgatni minden vezetői tapasztalat nélkül?
aquaszig
2023. november 29. 14:27
Savanyú a szőlö!
konfucius
2023. november 28. 22:08
Erika nagy tehetségű énekművész, de sajnos megbuggyant az agya. Aki ilyen életút után a toitoi vécé mögött kúró "énekest" kivételesen tehetségesnek tartja, attól mit várjon az ember?
Reszelő Aladár
2023. november 28. 21:02
Csak azért, mert a változás jó, attól nem kell állandóan változtatni és nem is feltétlen mindig jó.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!