A Quimby-ügy: közönség elleni izgatás

2016. július 27. 11:52

Dilemmákról érdemes beszélgetni, hőbörgésekről nem. Aki egy politikai rendezvényen szereplést vállal, az bizony egy politikai rendezvényen vállal szereplést. De ettől még nincs vége a Quimbynek.

2016. július 27. 11:52
Balavány György
Balavány György

Egy. A helyzet az, hogy aki egy politikai rendezvényen szereplést vállal, az bizony egy politikai rendezvényen vállal szereplést, elősegítve a rendezvény céljait. Ezért hívták oda, ezért fizetik, és a szereplés gesztusának bizony ez a jelentése, függetlenül attól, hogy ez melyik párt rendezvénye, függetlenül attól, mennyire tekinti a nagyközönség vállalhatónak vagy vállalhatatlannak, és függetlenül attól is, hogy a művész később milyen nyilatkozatokkal próbálja magát kimagyarázni a helyzetből. Attól, hogy valaki zenész, még nyilván nem hülye, tehát ennyi közéleti tudatosság elvárható tőle. Ha igaz, amit a Quimby ír, hogy ti. egy sor dologban nem értenek egyet a Fidesszel, akkor bizony ordas nagy baromság volt ezt a meghívást elfogadni.

Kettő. A politika nem olyan dolog, amihez tisztességes embernek ne lehetne köze. A politika nem mocskos, hanem hasznos dolog (a vele való visszaélés a mocskos), a politikai véleményalkotás pedig nemhogy kerülendő volna közszereplők részéről, hanem – szerintem – egyenesen morális kötelesség.

Három. Semmiféle hatással nincs – vagy legalábbis nem szabadna legyen – egy művészet józan megítélésében, hogy az alkotónak milyen politikai nézetei vannak. Az olyan absztrakt műfajokban, mint a zene, még kevésbé; kivéve persze, ha direkt politikai intenciókkal bír a mű, de ez a Quimby esetében nagyon nem igaz. Tehát nem, a Quimbynek nincs vége, és akkor is megkerülhetetlenül fontos maradna a zenekar munkássága, ha innentől nyíltan beállna a Fidesz vagy bármelyik párt mögé. (Persze hogy nem fog, ez csak elméleti felvetés.)

Összesen 83 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kispufi
2017. február 20. 16:22
halavány, szerintem számodra van visszaút a lajoshoz. nagy (fél)kört írtatok le, hogy megint egymásra találjatok. más kérdés, hogy ki a francot fogtok érdekelni, már külön-külön is, hát még együtt.
tango47
2017. február 06. 12:34
Ezek a barmok voltak, akik, amikor Egerszegi felült a színpadra Orbán mögé, másnap már azt állították (kis túlzással), hogy Egérke tulajdonképpen nem is tud úszni.
kispufi
2016. augusztus 30. 16:28
hát, vegyük úgy, hogy én csak mondom a magamét. mert ők se tesznek máshogy. kis kivétellel mindig ugyanazt, Halavány és TGM dettó.
Peter8811
2016. augusztus 21. 12:21
"És ez a kreatúra református presbiter.." Az ÁVH-nál is voltak reformátusok. Vicc: Khón oda szol Grünnek: -Hallom ki keresztelkedtél. Katolikus lettél: -Á túrót a katolikusok tele vannak zsidóval.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!