Az amerikai katonai támogatási csomag nagyon jelentős eredmény

2024. április 22. 22:13

Bár a medve bőrére inni még korai volna, de a kongresszusi döntésnek azért most lehet örülni.

2024. április 22. 22:13
Rácz András
Rácz András
Facebook

Nyitókép illusztráció. Fotó: VLADIMIR ALEKSANDROV / ANADOLU / ANADOLU VIA AFP

„Az ukrán tüzérség már ma is a korábbinál jóval többet lőtt – megtehette, hiszen mivel de facto biztosak lehetnek benne, hogy gyorsan fognak nagyon komoly mennyiségű lőszert kapni, a meglévő, roppant szűkös készleteiket is bátrabban használhatják.

Az amerikai támogatási csomagban szerepelt a »nagy hatótávolságúként« jellemzett ATACMS rakéta is. A szöveg nem specifikálja, hogy pontosan melyik verzióról van szó – de Ukrajna a körülbelül 160 kilométeres lőtávolságú, kazettás robbanófejjel rendelkező változatot már megkapta. Ergo, ez a »nagy hatótávolságú« kifejezés valami ennél erősebb változatot takarhat. A hatótávolságban soron következő verzió vagy a 300 kilométer lőtávolságú, szintén kazettás töltetű rakéta, vagy a kb. 260 kilométer lőtávolságú, repesz-romboló változat. Bármelyiket kapja is Kijev, ezekkel a fegyverekkel a korábbinál jóval nagyobb mélységben lehet elérni a megszállt területeken az orosz támaszpontokat, raktárakat, vezetési pontokat és egyéb célokat.

Ezt is ajánljuk a témában

Orosz oldalról az egyik várható válaszlépés az, hogy fokozzák majd a támadásokat Ukrajna polgári infrastruktúrája, elsősorban az energetikai rendszere ellen. Emögött a stratégiai megfontolás  az lehet, hogy elegendően nagy károkat okozzanak ahhoz, hogy akkor is tárgyalóasztalhoz tudják kényszeríteni Ukrajnát egyszerűen a lakosság életfeltételeinek ellehetetlenítésével, ha a fronton nem is tudnak esetleg már jelentősebb, hadászati léptékű eredményt elérni. 

Összességében az amerikai döntés önmagában természetesen nem jelenti azt, hogy Ukrajna ezek után már biztosan megnyerné a háborút. Ugyanakkor az ukrán katonai összeomlás veszélyét biztosan elhárítja, így a gyors orosz győzelem esélyét is zárójelbe teszi.  Ez pedig az elmúlt hónapok eseményei után igen komoly, pozitív változás. 

Szóval, bár a medve bőrére inni még korai volna, de a kongresszusi döntésnek azért most lehet örülni.”

Ezt is ajánljuk a témában

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-80
2024. május 03. 22:15
🍓 ️ ­A­­­ ­­­d­ö­g­­­ö­­­s­­­ ­­l­á­­n­y­­­o­k­­­ ­­­v­­­á­r­­n­­a­­k­­ ­­r­á­­­d­­­ 👉 𝗪­­­𝗪­­­𝗪­­.­𝗖­­𝗨­­­𝗠𝟰­.­𝗙­𝗨­𝗡
Csuka
2024. április 24. 11:18
Ez a pali beteg a fejére.......
tapir32
2024. április 23. 21:30
Putyin semlegességet ajánlott Ukrajnának 2014. előtt, után, a háború előtt közvetlenül sőt, röviddel a háború megkezdése után is. Az USA, a Brit és az EU vezető tudták, hogy a szankcióknak és a fegyver szállításoknak a hatása az lesz, hogy konzerválják a Putyin rezsimet és a háborús konfliktust Ukrajnában. Ezt is akarták, hogy a fegyver üzletből és egyéb háborús üzletekből hasznuk legyen. Átvágták az ukránokat, amikor a hazájuk védelmét összekötötték a globalizált tőke érdekeivel. A tőkések az elhúzódó háborúban érdekeltek, az ukránok a hazájukért halnak. Ebből a csapdából a mielőbbi tűzszünet és béke a kivezető út.
Dunhill67
2024. április 23. 21:18
"de a kongresszusi döntésnek azért most lehet örülni."...akkor örülj,bazmeg.....együtt a soron következő ukrán özvegyekkel,árvákkal...hurrá
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!