Több évtizedes konfliktusra készül a NATO-főtitkár

2024. február 11. 08:09

Jens Stoltenberg szerint tovább terjedhet az orosz agresszió.

2024. február 11. 08:09
NATO Secretary General Jens Stoltenberg speaks during the European Parliament Foreign Affairs Committee meeting on September 07, 2023 in Brussels, Belgium.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a Welt am Sonntagnak adott interjúban felszólította a szervezet tagjait, hogy növeljék a védelmi kiadásaikat, felkészülve egy Oroszországgal való „évtizedekig tartó” konfrontációra.

Stoltenberg arra figyelmeztetett, hogy a nyugati gazdaságok nincsenek felkészülve egy ilyen konfliktusra.

A főtitkár a lapnak azt mondta, hogy

 a NATO-tagoknak növelniük kell a fegyvergyártást, hogy kielégíthessék Ukrajna igényeit.

„A NATO nem akar háborút Oroszországgal. De fel kell készülnünk egy olyan konfrontációra, amely évtizedekig tarthat” – mondta Stoltenberg. „Ha Putyin orosz elnök győz Ukrajnában, nincs garancia arra, hogy az orosz agresszió nem terjed át más országokra is” – tette hozzá.

Stoltenberg a legutóbbi azon nyugati politikai és katonai vezetők közül, akik „a blokkot fenyegető orosz támadást” jósolnak. Troels Lund Poulsen dán védelmi miniszter, Kaja Kallas észt miniszterelnök és Grant Shapps brit védelmi miniszter az elmúlt hetekben mindannyian kijelentették, hogy egy ilyen konfliktus akár éveken belül kirobbanhat.

A NATO elleni esetleges orosz támadásról ugyanakkor Vlagyimir Putyin azt mondta a héten Tucker Carlson amerikai újságírónak, hogy „erről szó sem lehet”.

Az orosz elnök azzal érvelt, hogy a nyugati vezetők „megpróbálják megfélemlíteni saját lakosságukat egy képzeletbeli orosz fenyegetéssel”. „Ezek a jóslatok – mondta – csak rémtörténetek, hogy további pénzt zsaroljanak ki az amerikai és az európai adófizetőktől, hogy továbbra is fegyverek és lőszer jusson Ukrajnába”.

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: DURSUN AYDEMIR / ANADOLU AGENCY / ANADOLU AGENCY VIA AFP

Összesen 88 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nempolitizalok-0
2024. február 11. 16:26
Ha mindenki kilépne, ez a majom egyedül maradna a CIA-val.
istvanpeter
2024. február 11. 13:05
De amíg nem találják fel a hatalmi téboly elleni orvosságot és terápiát, addig a konfliktus veszély és a tényleges háború állandóan jelen lesz az emberi társadalomban. Az itt-ott már is jelenlévő túlnépesedés és a bolygó erőforrásainak a csökkenése soha em látott drámai összecsapásokhoz fog vezetni.
Turius
2024. február 11. 12:26
Nem remek, hogy egyik nap: "Oroszország olyan gyanege, hogy Ukrajan lenyomja". Másik nap:"Oroszország olyan hatalmas, és akkora fenyegetés, hogy Ukrajna nyilván veszít, és ezen fellül az egész NATO évtizedekig haborúban lesz vele." Szegény nyormorult nem tudja konzisztensen tartani a hazugságait.
SzaboGeza
2024. február 11. 11:53
Annyi ideje már nincsen!!! Nem fogjuk hagyni, hogy háborús álmaikat Oroszországgal szemben, a NATO védelmi szövetséggel elégítsék ki!!!! Minél előbb, le kell válni az agresszíven terjeszkedő, megszálló NATO-ról, és egy önálló Európai Haderőt kell létrehozni,saját gyártással, Európai katonasággal!!!!! Különben a 3. világháború elkerülhetetlen lesz!!! Persze megint a föld másik felét pusztítanák el, hogy utána hitelezhessék az újjáépítését!!! Ebből élnek már, már régóta!!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!