Nem akárkikkel erősítenek a Fideszt is meghívó Európai Konzervatívok és Reformerek

2024. február 08. 10:54

A francia Éric Zemmour hazafiasságot hirdető és bevándorláskritikus pártja, a Reconquête csatlakozott a Morawiecki és Meloni, s talán hamarosan Orbán nevével is fémjelezett, jobboldali pártcsaládhoz.

2024. február 08. 10:54
Eric Zemmour és Orbán Viktor

A júniusi EP-választásokra gyúr az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) frakciója, amihez különösen jól jött, hogy a minap (a mainstream által szélsőjobboldalinak kikiáltott) Reconquête tagjai is csatlakoztak hozzájuk – írta meg az Euractiv

Így a jelenlegi 68 európai parlamenti képviselőt magáénak tudó formáció 70 fősre bővült.

De jól jött a lépés az Éric Zemmour-vezette Reconquête-nek is, amely megerősítheti láthatóságát Franciaországban a nevezetes voksolás előtt, s amelyet jelenleg mintegy 5 százalék környékére mérnek a közvélemény-kutatások.

Márpedig ha a felmérések nem csalnak, ez azt jelenti, hogy egyedül a francia kispárt összesen hat mandátumosra bővül az Európai Parlamentben. Marion Maréchal listavezető jelöltjük világossá is tette szándékait: nagyobb súly a konzervatívoknak, beleszólás az EB elnöke kinevezésébe.

Amit az ECR kapcsán érdemes megjegyezni, ez az a pártcsalád, ahova, miként azt lapunk is megírta, a Fidesz az európai parlamenti választás után belép. Erről Orbán Viktor magyar miniszterelnök több olasz lapnak is beszélt a múltkori brüsszeli uniós csúcs idején

Ezt is ajánljuk a témában

Ahogy 2023 nyarán Deutsch Tamás, a kormánypárt EP képviselője is utalt már arra a Mandinernek adott interjújában, hogy ez a Fidesz célja.

Ezt is ajánljuk a témában

Zemmour, a korlátlan bevándorlást és az iszlám térnyerését ellenző újságíró, esszéista 2022-ben hozta létre pártját (róla bővebben például: itt).

Ezt is ajánljuk a témában

Eric Zemmour választási programja: hazaszeretet és bátorság

A francia elnökválasztás horizontján nemrég új csillag tűnt fel, az író és korábbi politikai elemző Eric Zemmour személyében, akinek egészen különleges vonása abban ragadható meg, hogy a francia politikában példátlan bátorsággal – sőt, mondhatni vakmerőséggel – nyíltan a zászlajára tűzte több olyan szellemi tabu ledöntését, amelynek implicit elfogadása eleddig az európaiság és a politikai korrektség jegyében minden politikusra nézve egyfajta íratlan szabályként kötelező volt. A két legfontosabb ilyen tabu a bevándorlás támogatása, illetve az európai integráció visszafordíthatatlan voltának elfogadása (sőt, éljenzése és leghatározottabb előmozdítása), amelyet mind a nyugat-európai politikai, mind a francia értelmiségi elit mindenképp elvár egy Franciaországra vezetésére eséllyel pályázó elnökjelölttől – e két tabu megdöntését tűzte zászlajára Eric Zemmour.

Ambiciózus, európai szintű céljuk pedig egy teljes jobboldalt összefogó „jobboldali unió” létrehozása, amely egyesíti a jobbközép EPP-t és az ECR-t; a listavezető, Maréchal (aki nem mellesleg Marine Le Pen unokahúga) többször is kijelentette, hogy a von der Leyen-féle EB-t le kell váltani, s hogy a júniusi EP-választások jó alkalmat adnak arra, hogy új irányt szabjanak a testületnek. Maréchal saját ártját látja lehetséges közvetítőnek ebben az unióban, mondván

a Renew, a szocialisták, a zöldek és az Európai Néppárt szövetsége természetellenes.

Ezért szerinte, ha az ECR sikeres lesz júniusban, az EPP is elgondolkodhat azon, érdemes-e az Európa-pártinak is nevezett szövetségben részt vennie, vagy csatlakozik a konzervatív jobboldalhoz.

Az ECR jelenleg egyébként az ötödik helyen áll, ami a neki becsült 80 mandátumra tekintve egy jókora ugrás az öt évvel korábbi 62-höz képest; s nincs is túlságosan lemaradva sem a szintén euroszkeptikus harmadik Identitás és Demokrácia képviselőcsoport 91 mandátumától, pláne nem a Renew Europe-tól, amelyet néhány felmérés szerint már meg is előzne.

Az Euractiv felhívja a figyelmet, mindezek azonban a Reconquête! és a Fidesz csatlakozása előtti számok; a magyar párt kapcsán 12 előre látható mandátumot becsült (amúgy a 21 magyar képviselő abszolút többségét),

szóval még az sem teljesen elképzelhetetlen, hogy az ECR a harmadik helyre fut be a Néppárt és a szocialisták mögé

A lap szerint az ECR terjeszkedése valószínűleg tovább erősíti Giorgia Meloni olasz miniszterelnök pártját, az Olasz Testvéreket, s megjegyzi, a képviselőcsoporton belüli legnagyobb párt általában kulcsfontosságú vezetői pozíciókat tölt be, például a frakcióvezetőséget, és megkaphatja az Európai Parlament alelnöki tisztét. Vagyis: a tét nem kicsi.

***

Nyitókép: Orbán Viktor fogadja Éric Zemmourt a Karmelita kolostorban 2021. szeptember 24-én (fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
o1gtolvaj
2024. február 08. 14:13
Kizárták az elnökválasztásról Putyin kihívóját Muszka illipcsi barataink csak a lenyeguket adjak!
2024. február 08. 13:04 Szerkesztve
Függetlenül attól, hogy alapból elutasítom az EU tagságunkat, és undorral nézek az EU minden intézményére, csak úgy halkan mondom: a Fidesznek legfeljebb 10 képviselője lesz; ebben a pártcsaládban sem játszhatja a prímás szerepét mert az olaszok és a lengyelek is megeszik; a Meloni egy szélkakas, megbízhatatlan nő, kár ide besorolni; az még erősen kérdéses, hogy a Fidesz beléphet-e ide, mivel a szintén itt lévő cseh kormánypárt bejelentette, hogy a Fideszre nem tart igényt.
Genusnextgen
2024. február 08. 13:00
A kipcsak-cigány enyveskezű bandáját nem fogják beengedni, sokkal több eszük vam Buksikáim.
o1gtolvaj
2024. február 08. 12:57
Az Európai Konzervatívok és Reformerek tobb penzt kernek az Ukranoknak, az 50 milliard nem eleg. hihi, csurhe, menjetek oda!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!