Ez gyors volt: a lengyel közmédiába máris betört az LMBTQ (videó)

2024. január 07. 13:42

Mindezt Vízkereszt napján.

2024. január 07. 13:42
null

A lengyel események ismertek:  a PiS nyolc év kormányzás után távozott a hatalomból, miután az október 15-i választások óta nincs többsége a parlamentben, így pedig Lengyelországban a Donald Tusk vezette erők kerültek hatalomra. A régi-új kormányfő, Donald Tusk első intézkedései között tisztogatásba kezdett a lengyel állami médiánál. Az új kormány megalakulását követően felmentette a közszolgálati televízió, a rádió és a PAP állami hírügynökség vezérigazgatóit, és új felügyelőtanácsokat alakított ki a közmédiában.

Ezt is ajánljuk a témában

A lengyel szabályozás szerint a vezetőiket csak a Médiatanács válthatta volna le, e tanácshoz viszont megbízatása lejártáig, 2028-ig nem lehet hozzányúlni. 

Ezért vetődött fel, hogy mivel a két intézmény egyszemélyes állami részvénytársaságként működik, az új kulturális miniszter, mint tulajdonos egyszerűen nevezzen ki új vezetőket.

 A közmédia vezetőcseréjének jogi megoldásáról a Tusk-kormány támogatói között is vita van. Többen – például a Helsinki Bizottság – azt mondják, hogy az eddigi helyzetet nem lehet törvénysértéssel rendezni. Márpedig pusztán a társasági jog alapján, a Médiatanácsot kihagyva nem lett volna szabad személyi változásokat végrehajtani. Az intézkedések támogatói ezzel szemben azt mondják: másképp lehetetlen lett volna „rendet teremteni” (értsd: a saját embereikkel feltölteni a televíziót - a szerk).

A tájékoztatási szektor feletti hatalomátvételi kísérletnek azonban ez csak a kezdete volt, ugyanis ezt követően erőszakkal vették birtokba a közmédiát az új kormány emberei. A személycserék után Tusk-ék legitimációval nem rendelkező „erős embereket” küldtek a TVP székházába, akik bebarikádozták magukat az állami televízió elnökének szobájába és onnan leállították a TVP Info internetes, valamint kábelelérhetőségét. 

A közmédia erőszakos átvétele – amelyet a Financial Times csak médiareformnak nevezett – során a PiS egyik női képviselője, Joanna Borowiak megsérült.

Ezt is ajánljuk a témában

Most pedig úgy látszik, hogy az ideológiai indoktrinációt is megkezdte a Tuskék által átalakított közmédia, ugyanis Vízkereszt ünnepén LMBTQ tartalmat sugároztak. Erre Patryk Jaki, a PiS-szel szövetséges jobboldali párt EP-képviselője hívta fel a figyelmet. 

„Ez a TVP Vízkereszt ünnepén Tusk, Hołownia és Kosiniak elérte célját. Tehát a kötelező doktrína már a TVP-n van, népszerűsítik az LMBTQ lobbit és nevetségessé teszik a hagyományos családot” – fogalmazott a képviselő, miután január 6-án két azonos nemű párral folytattak beszélgetést a köztévében, akik kifeszítették az általuk bevitt LMBTQ-zászlót is. 

Ezt is ajánljuk a témában

Úgy látja, hogy a közmédia mindezek mellett a migrációs kvótákat népszerűsítéséért dolgozik, valamint a kormány ellenfeleit támadja, és rasszistának bélyegzi őket. Véleménye szerint 

nevetségessé teszik a hagyományokat, a lengyelséget kigúnyolják és a kozmopolitizmust hirdetik.

Patryk Jaki szerint a tisztogatásokon átesett közmédia azt hangoztatja, hogy az EU-nak mindig igaza van, kíméletlenül rombolja és nevetségessé teszi a katolikus egyházat, cserébe pedig a genderideológiát hirdeti.

Ezt is ajánljuk a témában

A jelenlegi tendencia annak fényében nem jelent újdonságot, hogy Donald Tusk több olyan ígéretet is tett, amely az eddig konzervatívnak számító Lengyelországot egy újfajta pályára állítaná. Donald Tusk azt ígérte, hogy ha a pártját megválasztják, olyan intézkedéseket vezet majd be azonnal, amelyek kedveznek a szivárványos közösségnek, az egyik ilyen lesz a transzneműek képzelt nemének elismerése, a másik pedig a polgári élettársi kapcsolat az azonos nemű párok számára.

***

Nyitókép: Képernyőfotó, X

 

Összesen 217 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Robi54
2024. január 08. 13:29
Aki ezt nem látta előre,az hülye. Magyarországon ugyanez lenne,ha a balos csürhe kerülne hatalomra.
allen9
2024. január 08. 11:00
Megérte a sok protest szavazat az idiótáknak! Remélem kapnak néhány millió migránst is a pofájukba!
2024. január 08. 09:04 Szerkesztve
Buzi lengyelek 🤣🤣 Nagyapám megmomdta anno, nem hittem neki.
Poldi bácsi
2024. január 08. 08:35
Ilyen a demokrácia, volt barátaink erre szavaztak, megkapják szép lassan. Tuskó nem hibás semmiben, előre lehetett tudni milyen következményei lesznek a hatalomra jutásának. Csak a mi tuskónk l a feri ne kerüljön hatalomba, mert mi is ezt fogjuk kapni!kapni
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!