Döntött Donald Tusk: elfoglalja a köztévét, bármit is mond az Alkotmánybíróság

2023. december 19. 14:10

Aki bújt, aki nem, kezdődik a lengyel jogállam helyreállítása.

2023. december 19. 14:10
TUSK, Donald; VON DER LEYEN, Ursula
Kohán Mátyás
Kohán Mátyás

lengyel sajtó információi szerint tegnap összetrombitálta Varsóban Szejm-frakciójának képviselőit Donald Tusk lengyel miniszterelnök, a Polgári Platform elnöke,

és közölte velük: megcsináljuk. Hogy mit? A lengyel köztévé elfoglalását.

Nem tűrnek tovább

Dominika Długosz, a Newsweek újságírója a liberális Onet hírportál reggeli műsorában elárulta: mikor Donald Tusk a hétvégén hazatért Brüsszelből az EU-csúcsról, forrásai szerint nagyon dühös volt, mert a köztévé elfoglalásával megbízott Bartłomiej Sienkiewicz kultúráért és nemzeti örökségért felelős miniszter – nem mellesleg Henryk Sienkiewicz dédunokája – nem foglalta vissza a köztévét, amíg ő Brüsszelben volt. „A TVP (a lengyel köztelevízió – a szerk.) kulcsfontosságú része volt annak a tervnek, hogy megmutassák: valami megváltozott” – mondta Długosz.

Donald Tusk szűk egy hete miniszterelnök már,

de a köztévé még mindig úgy működik, mintha a Jog és Igazságosság (PiS) lenne hatalmon – ez a pletyka járja a lengyel kormányoldalon.

Erre ráerősített a köztévé tegnapi híradója, melyben Edyta Lewandowska műsorvezető arról számolt be: a TVP-nél Tusk-jubileumot ünnepelnek, mert épp a századik alkalommal nem fogadta el meghívásukat a miniszterelnök a Strefa Starcia (Ütközőzóna) c. vitaműsorukba. 

Długosz szerint Tusknak elege lett abból, hogy Sienkiewicz nem kezd ezzel a helyzettel semmit. „Bartłomiej Sienkiewicz odament, és meg volt róla győződve, hogy mindenki megijed és feladja majd” – nyilatkozta a jólértesült újságíró, aki szerint hamarosan kineveznek majd egy új miniszterhelyettest a kulturális minisztériumba, aki csak a TVP-vel fog majd foglalkozni.

Ez lehet Tuskék terve

Az Onet értesülései szerint Tuskék még a hét elején beterjesztik a Szejm elé a TVP visszafoglalására irányuló törvényjavaslatukat, amellyben kimondják: illegális volt a PiS-kormány alatti gyakorlat, melynek keretében a Nemzeti Médiatanács nevezte ki a TVP menedzsmentjét, s ezt valójában a Nemzeti Hírközlési Tanácsnak kellett volna megtennie. (2016-ból ide tudnak citálni egy erről szóló alkotmánybírósági határozatot is.) Ezzel az eljárással egy csapásra leválthatják a komplett vezetőséget a tévénél arra, akire csak akarják.

De van más megoldás is: dönthetnek akár a TVP, a Lengyel Rádió és a Lengyel Hírügynökség (PAP) felszámolásáról – s miután

a felszámolás több éven át is tarthat, azalatt a tulajdonosi jogokat gyakorló lengyel államkincstár szintén kedvére váltogathatja a közmédia vezetőit.

Alkotmányellenes? Mindegy!

A PiS közben nem tétlenkedik: Politikai Bizottságuk szombati értekezletén elfogadtak egy határozatot a közmédia tönkretétele elleni tiltakozásrül, és az alkotmánybíróság elé vitték az ügyet, amely csütörtökön határozatot is hozott az ügyben.

A Money.pl által megkérdezett cégjogi szakértő ugyanakkor azt mondja, hogy

Tuskék nyugodtan figyelmen kívül hagyhatják az alkotmánybíróságot,

mert ha az alkotmánybírósághoz a Szejm képviselője nyújt be keresetet, akkor a kereset felei a Szejm és a főügyész lesznek – a közmédia tulajdonosi jogait gyakorló államkincstár ugyanakkor nem lesz érintett a döntésben.

Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Hoslet

 

Összesen 190 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bagira002
2023. december 21. 01:51
Jogállamiság eus érték korbáccsal.
Tommaso
2023. december 20. 20:07
Amikor a most bukott Kaczynski-rezsim nyolc éve hatalomra került, átvette az irányitást a Közmédia felett, és saját, megbizható kádereire cserélte az addig ott dolgozókat. Most Tusk alakitott kormányt. És lecseréli az előző rezsimet elvtelenül kiszolgálókat. MI EVVEL A PROBLÉMA?
Lajoss
2023. december 20. 16:53
Ott is olyan volt az állami tv,mint nálunk…párt-tévé… Ez a minimum,hogy eltávolítják az ottani császárattilákat…
mreinstand-2
2023. december 19. 23:39
Ki lesz pucolva az illiberális patkányfészek? Ideje.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!