Ízlik, ugye? A Pfizer-ügy egy falatka Európai Egyesült Államok – köszönet érte Ursula von der Leyennek

2023. december 07. 05:06

A Bizottság mutyizik, a tagállamok meg nyithatják az erszényt – szép kis munkamegosztás lenne ez.

2023. december 07. 05:06
VON DER LEYEN, Ursula
Kohán Mátyás

Nem tudom, emlékeznek-e – ha közéletünk fontos Andrásait, Hontot és Schiffert nem követik, akkor talán már nem is annyira –, de amíg a varázskezű Putyin doktor 2022 elején ki nem gyógyította belőle Európát, volt nálunk ez a covid nevű jelentéktelen kis múló pillanat. Megtört egy tízéves gazdasági sturmot a világban, Donald Trumpot kicsinálta,

Kínát nagymérvű önsorsrontásra késztette, a személyi szabadságot védő jogállamot leépítette.

Nem nagyon szerettük. Ezért vettünk rá vakcinát. Sokat.

S mint kiderült, túl sokat. Ez volt az első igazán nagy ügy Ursula von der Leyen bizottsági elnöki rovásán: ember nem tudja pontosan, mit bizniszelt le tökéletesen jogállami SMS-eiben Albert Bourla Pfizer-vezérrel. A fontosabb dokumentumokért perel a New York Times, követeli őket Von der Leyenen az uniós ombudsman, de sehol semmi;

mint a belgorodi városi tanács korrupción kapott döbrögije, úgy hányták be őket valami nagy brüsszeli digitális iratégetőbe,

s azóta csak pislognak csendesen, szépen, ahogy a csillag megy az égen, bár munkájukon más keres.

Konkrétan a Pfizer, amely nyilvánvalóan teljesen szükségtelen vakcinák átvételének megtagadása miatt perlekedik tagállamokkal. Közép-Európa zöme leszegett fejjel fizeti az amerikai gyógyszercégnek a Von der Leyen-mutyi árát, vásárolják az oltóanyagot raktáraik nagyobb dicsőségére. Lengyelország és Magyarország viszont nem kér ebből. Nem kis humorral tavaly az orosz-ukrán háború kitörése után előállt váratlan költségvetési helyzetre mint vis maiorra hivatkozva csekkolt ki mindkét ország a brüsszeli vakcinaszerződésekből, s megtagadta a felesleges oltások átvételét.

Ezt is ajánljuk a témában

Ezeket most peres úton tukmálná Európára a Pfizer – a lengyelekre mesés 450 milliárd forint értékben hatvanmillió adagot, ránk csak hárommilliót, ehhez képest baráti 23 milliárdért. A többieknek megfelelt a Pfizer gáláns idei ajánlata, mely szerint elég félárat fizetni azokért a vakcinákért, amiket nem kérünk, s így is teljesítettnek veszik a szerződést.

225, illetve 11,5 milliárddal beérnék tehát – a semmiért.

A pandémia végével és a rendelések elapadásával járó stressz ellenértékeként, gondolom.

Íme, egy falatka Európai Egyesült Államok: a Bizottság mutyizik, a tagállamok meg nyithatják az erszényt. Mikor fizetni és perelni kell, a nemzetekfeletti amőba hirtelen köddé válik, s a jog ostora azon csattan, ami kemény, valódi, létező: a nemzetállamon. Ami nincs, ami légvár és vágyálom, az nem tud büntetést fizetni. Az csak mutyira jó. A valóban fájdalmas következményekkel a valódi létezőkhöz lehet fordulni.

A perben van esélyünk; ha egy ország fegyveres erővel végrehajtott agressziója s az ezáltal beindított gazdasági armageddon nem vis maior – nagyobb erő –, akkor semmi sem az. De van esélyünk arra is, hogy elgondolkodjunk: kell-e nekünk mind szorosabb Unió, s

feltétlenül szeretnénk-e, ha ügyes-bajos dolgainkat Ursula von der Leyen intézné jó pénzért SMS-ben.

Ezt is ajánljuk a témában

A tagállami kormányok sem tévedhetetlenek, persze. A magyar kormánnyal is megesett, hogy sok drága gázt tárolt be egy aztán enyhének bizonyuló télre, vagy a szükségesnél messze több betegre vett lélegeztetőgépeket. De ezek tagállami keretben elszámoltatható hibák. A Fidesz időleges népszerűségvesztés képében megfizette politikai árukat, s ha a szavazók ezeket megengedhetetlen hibának látják, bármikor leválthatják őket érte; ebben sokat segít nekik az ezekkel kapcsolatos kínos hírek szűnni nem akaró folyama.

Ursula von der Leyennek meg ennyi büntetés jutott kolosszális tévedéséért, amit itt olvasnak: mérges sorok általa nem beszélt nyelveken.

A Geopolitikai Bizottság büszke vezetője ilyen helyzetekben csak egy senki által meg nem választott, így senki által le sem váltható bürokrata.

Aki mit sem sejtett. Elbújhat abba a szerepbe, amit törvény és szerződés szerint négy éve be kéne töltenie. És ami helyett hétköznapokon inkább nagypolitikát csinál.

A demokrácia egyszerű megoldást kínál a kivédhetetlen emberi hibákra: a soron következő választáson dönthetünk arról, bocsánatosak voltak-e vagy sem. Aki hibázhat, legyen leváltható. Aki pedig leválthatatlan, ne is hibázhasson. Azaz: ne dönthessen semmi fontosról. Ilyen egyszerű a képlet a demokráciában. Hisznek még benne Brüsszelben, ugye? Mert ahogy Pfizer-ügyben a demokratikus felelősségre vonhatóságot sérülni látom, nagyon viszketni kezd a hetes cikkelyem.

Nyitókép: MTI/EPA/AFP/John Thys

 

Összesen 145 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
elmkov
2023. december 08. 17:26
Zseniális irás. Szépirodalom.
Zokni
2023. december 07. 20:37
“…utólag könnyű mondani, hogy felesleges volt a sok lélegeztető gép, de akkor te meghoztál volna egy olyan döntést, hogy nem a legrosszabb scenárióra készüljünk fel?” - kér megértést Barang eftárs. Aha. És Szerző miért nem ilyen megértő? És miért használja fel a kormány szerződésszegésétől való figyelemelterelésre? Ráadásul a háború vis majorja… Ha az lenne, akkor miért tepernek most Ferihegy megvételére? Növelve az eladósodást!? Minek? Békedisznó - szájában egy szál kolbásszal - megígérte Putyinnak, hogy majd innen indulhatnak bombázni Ukrajnát?
Zokni
2023. december 07. 19:11
“A vis maior mellett azzal is érvel(het)ünk, hogy az egész szerződés korrupció eredménye. Ezt ugyan bebizonyítani nem fogják, de elég ha elterjed a híre, szerintem visszahúzzák a csahosok a farkukat.” - írja egy agyhalott Fidesz-fi. Nem tudom látja-e a hsz-okat, mert tele van a lélegeztetőgép beszerzéssel kapcsolatos gúnyolódással. Amivel kapcsolatban konkrétan megírta a sajtó a túlszámlázás számszerű értékét is. (Ja, nem a kormánypárti…) És Orbán és bandája egyáltalán nem zavartatja magát: annyit lop, amennyit bír.
5m007h 0p3ra70r
2023. december 07. 17:53
>>>Átoperált Kiscsoportos 2023. december 07. 09:15 Szoptatott Kolhozcselédek, Seggbekúrt SegédNindzsák! A bakcigány vajdátok most sem mer elmenni Kijevbe.<<< Pont te mondod ezt, aki most sem mer elmenni a pszichiátriára! 🤣🤣🤣 Kettőtök közt az a radikális különbség, hogy neki semmi dolga Kijevben. Neked viszont bőven volna a pszichiátrián. 🤣🤣🤣
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!