Itt a kormány reakciója arra, hogy a Pfizer beperelte Magyarországot

2023. december 06. 15:28

A Pfizer és a BioNTech idén pert kezdeményezett a magyar kormány ellen a Covid–19 elleni vakcinák egy részének vételára miatt, hárommillió darab kifizetését követelik hatvanmillió euró értékben.

2023. december 06. 15:28
null

Az Európai Bizottságban a Pfizer-beszerzéseket a korrupció gyanúja lengte körbe. Nyilvánvaló, hogy ezeket a vakcinákat feleslegesen nagy mennyiségben rendelték meg és kényszerítették a tagállamokra – válaszolta a Magyar Nemzet kérdésére a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK). 

A lap azért kereste meg a KTK-t, mert kiderült, a Pfizer és a BioNTech idén januárban pert kezdeményezett a magyar kormány ellen a Covid–19 elleni vakcinák egy részének vételára miatt.

A Politico úgy tudja, hárommillió BioNTech/Pfizer-vakcina kifizetését követelik a felperesek mintegy hatvanmillió euró értékben.

Ismert, hogy Ursula von der Leyen 2021 márciusában előzetes tárgyalásokat folytatott a Pfizer vezetőjével a koronavírus elleni oltóanyag beszerzéséről, és sms-ben egyeztetett a részletekről a gyógyszeripari óriás vezérigazgatójával, Albert Bourlával. A mintegy 35 milliárd eurós üzlet kapcsán 2022 januárjában vizsgálat is indult, de az Európai Bizottság elnökének stábja nem találta meg a kérdéses sms-eket.

Ezt is ajánljuk a témában

Az uniós ombudsman szerint Ursula von der Leyenék szándékosan hátráltatták a munkáját, amikor azt állították, semmiféle szöveges üzenetváltást nem találtak a bizottsági elnök és Bourla között. Később kiderült, állítólag csak a belső dokumentum-nyilvántartást tekintették át, az sms-eket nem, mondván, azok túlságosan rövid életűek, ezért 

nem tartoznak a szakpolitikával kapcsolatos dokumentumok megőrzésére vonatkozó uniós jogszabály hatálya alá.

Az Európai Bizottság elnöke azzal védekezett, nem vett részt a tárgyalásokban, ezért az üzenetek sem befolyásolták az üzlet menetét. A Pfizer-vakcinák beszerzése pénzügyi veszteséget is okozott az Európai Uniónak: Brüsszel 2020 vége és 2023 között 35 milliárd dollár értékben vásárol kilencszázmillió adag vakcinát, további kilencszázmillió adagra szóló opcióval.

Nyitókép: Mohai Balázs

Összesen 167 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2023. december 08. 16:02
Semmi gond,,.közpénzmilliárdok… Bohóc-ország….
B_kanya
2023. december 08. 14:53
"bagira002 2023. december 07. 06:18 Ursula olyan korrupt mint Kaili , cseka is azért kapott 4.8 milliárd forintot nem létező eus pályázatra ." A pályázat létezett, csak ugye kamuztak a teljesítésről A GYANÚ SZERINT. Nem mellesleg, amikor che atkáék arról HAZUDNAK hogy mindent is Mészáros úr és érdekeltségei nyernek, akkor miért is nyeregettek ők milliárdokat? Jaaa.....
B_kanya
2023. december 08. 14:51
"orbanegygeci-0bagira002 2023. december 07. 08:12 Te vagy az lopos cigany, " Báncsák a botmixer gazdid, che "ötmilliárd hologramra" atkát, a majdancsikok kiképzőjét? Maga a foltos punkotai "teljes erőből faszt szopó" lilike?
bagira002
2023. december 07. 06:18
Ursula olyan korrupt mint Kaili , cseka is azért kapott 4.8 milliárd forintot nem létező eus pályázatra .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!