Így látják az európai vezetők az Orbán–Putyin-találkozót

2023. október 21. 17:53

Több európai vezető is megszólalt a találkozó kapcsán.

2023. október 21. 17:53

Petr Pavel, Csehország elnöke felhívta az európai vezetők figyelmét arra, hogy ne essenek az orosz elnök, Vlagyimir Putyin taktikájának áldozatául, ugyanis a valódi orosz cél az európai egység megbontása – írta meg a The Guardian.

A cseh elnök azután fejtette ki a véleményét, hogy Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke hivatalos találkozót folytatott Putyinnal Pekingben. A magyar kormányfő az energiaügyi együttműködés és a béke terén folytatott megbeszéléseket.

A lap szerint Orbán Viktor váratlan lépését számos nyugati fővárosban aggodalommal fogadták. Pavel, aki korábban NATO-tábornokként szolgált, figyelmeztetett: 

Putyin nem azért találkozik európai vezetőkkel, hogy békét teremtsen Ukrajnában. A békét el lehet érni tárgyalások nélkül is, ha egyszerűen abbahagyja a támadásokat és visszavonja csapatait Ukrajnából. A találkozók valódi célja az európai országok és a demokratikus világ egységének megtörése. Nem hagyhatjuk, hogy az ő taktikája átverjen bennünket

– mondta a cseh elnök. 

Az eseményekre a nyugati vezetők heves reakcióval válaszoltak. Kaja Kallas, Észtország miniszterelnöke szerint Orbán és Putyin kézfogása „nagyon-nagyon kellemetlen” és logikátlan. Az Egyesült Államok budapesti nagykövete, David Pressman szintén keményen bírálta a találkozót, mondván: „Magyarország vezetője olyan ember mellé állt, akinek erői az emberiesség elleni bűncselekményekért felelősek Ukrajnában, és ezt ő tette meg szövetségesei közül egyedüliként.”

Ezt is ajánljuk a témában

Kovács Zoltán, a magyar kormány szóvivője, elutasította a kritikát, és kiállt Magyarország Oroszországgal fenntartott diplomáciai kapcsolata mellett.

Mindig is támogattuk a nyílt és átlátható párbeszédet az érintett felekkel, hogy segítsünk békés megoldást találni erre a véres konfliktusra. Némi mulatságot találok abban, ahogy ezek a politikusok özönlenek kritizálni a magyar kormányt és az Oroszországgal való diplomáciai kapcsolat fenntartásának nyíltan kinyilvánított érdekét, miközben erkölcsi felsőbbrendűségük a legjobb esetben is csak látszat

– tette hozzá a Kovács Zoltán.

A lap szerint az események továbbra is növelik az európai vezetők közötti feszültséget, miközben az egység megőrzése az európai kontinens jövője szempontjából kulcsfontosságú lenne. 

***

Nyitókép: Grigory SYSOYEV / POOL / AFP

 

 

Összesen 160 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lajajakab11
2023. október 23. 14:16
moszkovitáknak INGYEN OROSZ RULETT TRIPLA golyóval! Körönként metiles VODKA " KREMLIN Special Hruscovka" grátisz! ínyenceknek polóniumos KAVIÁR extra! Haladóknak noviCSOKI ! csak a félkegyelműek írjanak vissza ide!!! JELENTKEZŐK(alul):
balbako_
2023. október 23. 08:57
A békét el lehet érni tárgyalások nélkül is, ha egyszerűen abbahagyja a támadásokat és visszavonja csapatait Ezt mondta Putyin is csak Zelenszkíj folytatta az orosz lakta területek elleni mocskos háborúját és ezután indultak el az orosz csapatok.
Maciapu
2023. október 22. 22:30
Pávelka gondolkodása eléggé egybites, nemcsak katonáéknál gáz az ilyen vezető, de nyilatkozgató, más államot kritizáló államfőként különösen az.
Zokni
2023. október 22. 15:21
Tök igaza van. Ez nemcsak nekünk, az EU-nak, Magyarországnak gáz, hanem konkrétan nekem is. Ha legközelebb találkozunk Orbánnal, szóljatok, ne felejtsük el leköpni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!