Az Iszlám Államra hivatkozott a franciaországi késelő

2023. október 18. 16:17

A csecsen származású orosz férfi iszlamista nézetei miatt állandó megfigyelés alatt állt.

2023. október 18. 16:17

Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet nevében vállalta magára előzetesen egy felvételen a tettét az észak-franciaországi Arrasban négy nappal ezelőtt történt késes merénylet elkövetője, és „nagyon mellékesen utalt az Izrael és a Hamász közötti konfliktusra is, mielőtt akcióba lépett” – közölték kedden igazságügyi források.

A támadást, amelyben további hárman megsérültek, egy 20 éves csecsen származású orosz állampolgár, Mohamed Moguskov követte el, aki iszlamista nézetei miatt szerepelt az állambiztonságra veszélyes személyek titkosszolgálati nyilvántartásában, s állandó megfigyelés alatt állt.

A férfi péntek délelőtt késsel felfegyverkezve jelent meg annál a gimnáziumnál, amelynek korábban tanulója volt, s halálosan megkéselte Dominique Bernard franciatanárt, majd három másik embert megsebesített, mielőtt a rendőrök egy elektromos sokkolópisztollyal ártalmatlanították.

Ezt is ajánljuk a témában

A támadó a merénylet előtt készített videóban az Iszlám Államra hivatkozott, de 

őrizetbe vétele óta nem adott magyarázatot a tettére

 a rendőrség szerint. Kihallgatása kedd este ér véget, a vádemelésről ezt követően döntenek a vizsgálóbírók.

Néhány órával a támadás után a francia terrorelhárítási ügyészség terrorcselekménnyel kapcsolatos emberölés és emberölési kísérlet, valamint terrorista bűnszövetkezet miatt indított vizsgálatot.

Az iszlamista támadást követően Franciaországban a legmagasabb szintre emelte a kormány a terrorkészültséget, és elrendelte valamennyi oktatási intézmény fokozott védelmét. 

Macron: Valamennyi európai állam sebezhető az iszlamista terrorizmus visszatérésével szemben

Emmanuel Macron államfő kedden úgy vélte, hogy „valamennyi európai állam sebezhető az iszlamista terrorizmus visszatérésével szemben”

Ugyanakkor ígéretet tett arra, hogy az oktatás „bástya marad az sötétséggel szemben”. A köztársasági elnök csütörtökön részt vesz a megölt tanár gyászszertartásán az arrasi székesegyházban.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay

Kapcsolódó cikkek a Háború Izraelben aktában.

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
GubZol
2023. október 19. 00:23
Sebezhetőek az európai államok bazd neg a kurva francia anyádat! Hát ki a faszom hívta ide ezeket a tetveket az összeférhetetlen vallásukkal és kultúrájukkal?
need-info
2023. október 18. 18:12
Aranyos ez a folytonos megfigyelés... Már csak a buksi simogatás hiányzik.
survivor
2023. október 18. 17:41
„Ha Európát annyira törődik az emberi jogokkal, akkor fogadjon be egymillió Gázából menekülő embert” – mondta hírek szerint egy egyiptomi illetékes Charles Michelnek, az Európai Tanács elnökének " Ennyike...
ToIeranciaterror
2023. október 18. 16:26
Az ISIS a CIA fiókszervezete...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!