Ellenőriztük: nem tudta cáfolni az orosz nagykövetség, hogy az új tankönyvben fasisztázzák az '56-osokat

2023. szeptember 01. 14:57

A tankönyv szabadon elérhető az interneten, benne a vitatott állításokkal.

2023. szeptember 01. 14:57
null
Kohán Mátyás
Kohán Mátyás

Szerdán közleményt adott ki a magyarországi orosz nagykövetség a magyar közéletet a hétvége óta lázban tartó új orosz történelemtankönyvről, melyben megkísérelték cáfolni azt, hogy a nemrég bemutatott, 11. osztályosoknak szóló állami tankönyvben fasisztázzák az 1956-os forradalmárokat. A könyv másik, nagy port kavart állítására – miszerint a szovjet csapatok kivonása Közép-Európából „különösen átgondolatlan” döntés volt, ugyanis az a szovjetellenes hangulat megerősödéséhez vezetett – valamiért nem tértek ki.

 

Nem érv az ügynöközés

Cáfoló közleményében 

 

az orosz nagykövetség sokkal inkább ködösített, mint cáfolt. 

 

Közleményüket azzal kezdték, hogy felhánytorgatták: a sztorit a magyar sajtóban először lehozó G7 forrrásként „a lettországi székhelyű Meduza internetes kiadványt használta fel, amely oroszellenes hamis hírek gyártására és terjesztésére szakosodott, amiért Oroszországban méltán minősül külföldi ügynöknek”. A valóság ezzel szemben az, hogy az „idegen ügynök” (inosztrannij agent) megjelölést, illetve ennek súlyosabb változatát, a „nemkívánatos szervezetet” (nyezselatyelnaja organizacija) az orosz rezsim az összes nem kormánypárti sajtóorgánumra rásütötte.

Meduza – amely egyébként a legminőségibb orosz kormánykritikus lap, s a háborúról szóló beszámolóik 

épp azért értékesek, mert sem az orosz kormányzati, sem az ukrán propagandának nem dőlnek be

 – már a háború előtt megkapta az „idegen ügynök” minősítést, ami többek közöttt azzal járt, hogy minden írásuk elején el kellett helyezniük a következő közleményt: „Ezt az anyagot (információt) az Orosz Föderáció külföldi ügynöke állította elő és (vagy) terjesztette”. 

Miután azonban a háborúról „különleges katonai művelet” helyett háborúként írtak, minősítésük „nemkívánatos szervezetre” változott, honlapjuk Oroszországban VPN nélkül elérhetetlenné vált, tartalmaik lájkolása, megosztása büntethetővé. Az „idegen ügynök” és „nemkívánatos szervezet” megjelöléseknek semmi közük az idegen ügynökökhöz, azok kizárólag az oroszországi sajtó- és szólásszabadság korlátozására, valós információk eltitkolására szolgálnak.

Magyarországon, ahol sajtószabadság van, s – nagyon helyesen – létezhet és működhet az ellenzékkel szimpatizáló média, 

az orosz törvény szerinti „idegen ügynöközés” nem elfogadható érv.

(Arra, hogy Oroszországban ma mindenért minősülhet egy portál „idegen ügynöknek”, tanulságos példa egy orosz kormánypárti lapnak adott tavalyi, cenzúrázott interjúm.)

Ezt is ajánljuk a témában

Egy igazán „különleges művelet” – így cenzúrázták az oroszok a mandineres interjút

Interjút adott kollégánk, Kohán Mátyás az Eurasia.Expert nevű orosz lapnak az orosz-ukrán háborúról, a Nyugat és Oroszország viszonyrendszeréről – hogy aztán a lap a szöveg mintegy egyötödét kivágva jelentesse meg a beszélgetést. A kihagyott passzusok furcsa képet festenek az új orosz szólásszabadság tilalomfáiról. Lapunk most a teljes interjút közli, az orosz lap kérdéseivel és kollégánk saját, egyéni, teljes véleményét tükröző, csonkítatlan válaszaival.

 

Úgy cáfolna a nagykövetség, hogy nem olvasta a könyvet

A közlemény lényegi részében a nagykövetség két állítást tesz: egyrészt azt, hogy „az orosz sajtóhoz a tankönyvnek »legalább tíz különböző« tervezete jutott el” (azaz lehet, hogy a Meduza nyomán a G7 csak az előzetes változatok egyikéből dolgozott), másrészt azt, hogy az általuk „ismert tankönyvtervezetek egyike sem nevezi »fasisztának« az »56-os forradalmat«”. Hozzáteszik ugyanakkor, hogy „ami a tankönyv végleges változatát illeti, az még nem jutott el a Nagykövetségre”.

Ez méretes csúsztatás. Igaz ugyan, hogy a könyvből szivárogtak ki részletek az orosz sajtóhoz a bemutató előtt, de 

az a változat, amiből a Meduza nyomán a G7 is dolgozott, egy héttel a könyvbemutató után került nyilvánosságra,

azaz ez már nem lehetett valamiféle vázlat vagy befejezetlen, átírható munkadarab. A könyv lapjain olvasható „ekszpertiza” („szakmai lektorálás”) vízjel azt mutatja, hogy ez nem vázlat, hanem az a végleges verzió, amelyben a nyomtatás előtti utolsó fázisban a szakmai lektorok a hibákat keresték. A könyv egyébként teljes terjedelmében pdf-ként elérhető a nyílt interneten, bárki elolvashatja. Azt, hogy a tankönyv tartalma nem felel meg annak, ami a magyar sajtóban megjelent, a nagykövetség a végleges változatot elolvasva, azt nyilvánosságra hozva bizonyíthatta volna – ezt azonban saját bevallásuk szerint sem tették meg, azaz fogalmuk sincs, mit cáfolnak. Egy esetben lenne igazuk, akkor, ha a szakmai lektorok varázslatos módon kihúzták volna a könyvből a két tökéletesen történelmietlen, hazug passzust.

A könyvben pontosan az áll, ami a magyar sajtóban megjelent. 

A két inkriminált passzust teljes egészében alább idézzük, az 1956-os „állatias leszámolásban” résztvevő „volt fasiszta katonákról” szóló rész a 130. oldalon található:

„A felkelő radikálisok, akik között a korábbi fasiszta Magyarország fegyveres formációinak számos katonája megtalálható volt, a felkelés során nem csak vandalizmussal »tüntette ki magát«, de a Magyar Munkáspárt képviselői, a rendvédelmi szervek dolgozói és családtagjaik nagyszámú legyilkolásával is. Az állatias leszámolások áldozataivá váltak a rezsim objektumait védő sorkatonák is.”

A szovjet erők Közép-Európából való kivonásáról pedig a 247. oldalon írnak:

„1989-ben megkezdődött a szovjet katonák egyoldalú kivonása Kelet- és Közép-Európa országaiból. Ez különösen átgondolatlan döntés volt, hiszen a Szovjetunió szövetséges országokban való katonai jelenlétének meggyengülése a nacionalista és szovjetellenes érzületek jelentős aktivizációját vonta maga után. Ezt a kollektív Nyugat ki is használta. 1989-1990-ben úgynevezett »bársonyos forradalmak« zajlottak le Lengyelországban, az NDK-ban, Csehszlovákiában, Magyarországon, Bulgáriában, Albániában. 1989 decemberében katonai úton megdöntötték N. Ceaușescu rezsimjét Romániában. 1990-ben megtörtént Kelet-Németország annexiója (sic!) az NSZK által. Az NDK-t elnyelte az NSZK.”

Tiszteljen téged Oroszország

A nagykövetség közleménye végén azt is tisztázta: „A modern Oroszország ugyanis változatlan tisztelettel viseltetik a magyar nép történelmi emlékezete iránt, és elismeri, hogy közös történelmünkben vannak összetett kérdések, amelyek közé joggal sorolják az 1956-os eseményeket is. Ezért mindig is nagyon óvatosan és odafigyeléssel közelítettünk a kérdéshez, nem hagytuk, hogy azt politikai célokra használják fel, és a múlt eseményeit mai szemszögből, a történelmi kontextusból kiragadva vizsgálják.”

Eme óvatos odafigyelésnek szép példája volt az, amikor Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő Orbán Viktor miniszterelnök 2020-as Szabadság téri beszédére a következőképp reagált: a Szovjetunió „megmentette Európa népeit a »barna pestistől«, békét és szabadságot hozva el nekik”, miközben

„a horthysta Magyarország, Adolf Hitler legközelebbi szövetségese aktív szerepet vállalt Csehszlovákia felosztásában és a Jugoszlávia elleni hitleri agresszióban,

és 1941. június 27-én aktívan csatlakozott a náci Németország Szovjetunió elleni támadásához, a megszállt területeken pedig tömeges bűncselekményeket követett el a békés civilek, valamint szovjet hadifoglyok ellen”.

Nem kevésbé szép jele volt a tiszteletnek és óvatosságnak az sem, amikor Dmitrij Medvegyev exelnök, az orosz Biztonsági Tanács alelnöke idén májusban lefasisztázta Horthy Miklóst.

Nyitókép: MTI Fotó: Kovács Ferenc

Ezt is ajánljuk a témában

Kapcsolódó vélemény

undefined

Kohán Mátyás

Mandiner

Idézőjel

Rendben van ez így, jól érzem magam az osztrákok, a bajorok, a lengyelek, az olaszok vagy a türk népek társaságában. Barátkozzon atomhatalmakkal, akinek hét anyja van.

 

Összesen 253 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tlala99
2023. szeptember 04. 07:30
Most akkor csodálkozunk, hogy az orosz mindig hazudik?
Akitlosz
2023. szeptember 02. 13:50
A Mandiner nem tudta bizonyítani állítását "Putyin új történelemtankönyve fasisztának nevezi az 1956-os magyar forradalmárokat"
zsolti123
2023. szeptember 01. 23:48
"Vannak ügyek amikről még csak vitázni sem vagyunk hajlandóak (...) 1956 a magyar történelem egyik legdicsőbb pillanata, amikor a magyar emberek a saját szabadságuk, és az ország szuverenitása érdekében az életüket is odaadták” Igaza van. https://mandiner.hu/belfold/2023/09/megszolalt-szijjarto-peter-az-orosz-tankonyvbotranyrol
hakos
2023. szeptember 01. 23:18
"Nem kevésbé szép jele volt a tiszteletnek és óvatosságnak az sem, amikor Dmitrij Medvegyev exelnök, az orosz Biztonsági Tanács alelnöke idén májusban lefasisztázta Horthy Miklóst." Mondjuk ha Horthy Miklóst simán lefasisztázzák a hazai balliberális elvtársak is, egy húron pendülve az oroszokkal, akkor miért csodálkozunk?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!