Egy orosz tiszt Litvániába menekült, és politikai menedékjogot kért

2023. augusztus 12. 11:19

„Nem akartam részt venni ebben a véres háborúban, amelyet az államom szabadított el” – nyilatkozta Ivan Koroljov.

2023. augusztus 12. 11:19

Ivan Koroljov hadnagy illegálisan lépte át a litván határt, sikerült eljutnia Vilniusba, és a litván határőrség emberei augusztus 10-én a vilniusi buszpályaudvaron őrizetbe vették – olvasható a BBC cikkében. Az őrizetbe vétele után visszaszállították a határellenőrző pontra, ahol további 24 órát töltött, és ahonnan kapcsolatba tudott lépni a BBC különleges tudósítójával, Ilja Barabanovval.

Augusztus 3-án meghoztam a döntést, hogy elhagyom az Orosz Föderációt, mivel nem akartam részt venni ebben a véres háborúban,

amelyet az államom szabadított el. Jelenleg a Litván Köztársaságban vagyok, ahol politikai menedékjogot kértem. Ukrajna területén sosem voltam, az orosz csapatok lőszerrel való ellátásában vettünk részt” – állítja a tiszt. A BBC jelezte: egyelőre nincs független forrásuk az információk megerősítésére.

Nyitókép: Képmetszet / BBC

 

Összesen 49 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zsolt24
2023. augusztus 13. 10:51
Értem! Tehát ő egy hős, vagy legalábbis úgy kell bemutatni. Aki Ukrajnából menekül a sorozások miatt az pedig áruló és nem a hatalmas terepjárós buzikra gondolok. Járom az országot egyre több az ilyen.
Obsitos Technikus
2023. augusztus 12. 20:32
Teát mostanában ne fogadj el idegenektől, még ha jól beszélnek angolul, akkor se.
backsplash
2023. augusztus 12. 18:30
Kamu az egész, vsz. rajtakapták, hogy buzgár. A litvánoknál jó lesz neki, ott nem lesz szavazati joga soha, mivel orosz származású.
lendvaiildiko
2023. augusztus 12. 16:51
Jó határvédelem van az orosz-litván határon. Átsétál Oroszországból egészen Vilnáig, Ott a buszpályaudvaron elfogják, majd visszaszállítják a határátkelési pontra, ahol BBC-s kapcsolatfelvétel történik. Minket még Litvánia is elitélt a menekültekkel való bánásmód miatt, arra akarnak rávenni, engedjük be a békés migránsokat (Oroszország hadban áll), szabadon kószáljanak, majd döntünk a sorsukról. No szegény orosz menekült, ezt úgy visszavágták a határra, mint macskát dolgát végezni! Nem tudtam megbízhatóan kinagyítani a tetoválást a nyakán (már ha az). Ha mégis az, akár melyik irányból olvasom a betűket, van benn egy I. Márpedig ez csak az ukrán nyelvben van meg, oroszban nincs.. Nézvén eme ifjút, nem biztos, hogy jó helye volt az orosz tisztek között. Az ukiknál már transznemű segíti a kommunikációt, lehet, hogy ott jobb helye lesz majd.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!