A koszovói elnök hajlandó új választásokat tartani

2023. június 01. 20:51

A szerb-albán feszültség hétfőn erőszakba csapott át, amely 30 KFOR-katona és 52 szerb tüntető sebesüléséhez vezetett.

2023. június 01. 20:51
null

Vjosa Osmani koszovói elnök hajlandó új helyhatósági választásokat tartani az ország zavargások sújtotta északi részén. Osmani erről csütörtökön számolt be újságíróknak, miután Aleksandar Vucic szerb államfővel, Emmanuel Macron francia elnökkel, Olaf Scholz német kancellárral, Josep Borrellel, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjével egyeztetett az Európai Politikai Közösség csúcstalálkozójának margóján.    

A megbeszélések célja, hogy feloldja a Koszovó északi részén kialakult feszültséget,

amely hétfőn erőszakba csapott át és 30 KFOR-katona és 52 szerb tüntető sebesüléséhez vezetett. Macron közölte, hogy Franciaország és Németország is arra ösztökélte a koszovói és a szerb vezetőt, hogy rendezzenek minél előbb új helyhatósági választásokat a zavargások által érintett négy településen a helyi szerbek részvételével. Hozzátette, hogy egy hetet adtak a két ellenérdekű félnek arra, hogy válaszoljanak javaslataikra.    

Koszovó északi részén a zavargások azután erősödtek fel, hogy az albán polgármesterek el akarták foglalni posztjukat a többségében szerbek lakta térségben. A szerbek bojkottálták a választásokat. A pristinai vezetést Washington és szövetségesei is bírálták.

(MTI) 

Nyitókép: Erkin Keci / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
APESZ72
2023. június 02. 16:02
A szerb emberek győztek, a hülye magyar "békefenntartók" vesztettek. A semmiért küldték őket vágóhídra, ostoba magyar feletteseik. Visszasírom Benkő Tábornok urat és Palkovics urat. Ennek a bölcsész társaságnak a szimplában a helye egy 50 centes fröccs mellett.
Obsitos Technikus
2023. június 01. 22:34
Elmenni kéne a nátós picsába Albániába, bácsi.
Nagymester B.
2023. június 01. 22:01
Ha szerb polgármestert akarnának, megválasztották volna elsőre 96%-kal. De balhét akarnak, meg visszacsatlakozni szerbiához. Nem segít ezen az új választás. Az albánok részéről ez okos húzás, utána lehet mutogatni a szerbekre, hogy ezeknek semmi se jó...
Sincero
2023. június 01. 21:28
Nagy a baj Washingtonban - a KÉT ÉRINTETT FÉL EGYETÉRTÉSÉVEL és "A" harmadik kizárásával lépések történtek a békés rendezés felé. Ez lesz Ukrajnában is: a puccsal MAJDAN eltávolított Zelenszkij utódja és Putyin szépen megegyezik egymással, és Ukrajna mai jó barátai felkopott állal és üres zsebbel kimaradnak mindenből.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!