Figyelmeztetett a volt lengyel védelmi miniszter: Varsóban senkinek sem szabad politikailag kihasználnia az orosz helyzetet!

2023. június 25. 16:34

Tomasz Siemoniak szerint egy instabil Oroszország ugyanolyan veszélyes, mint egy agresszív Oroszország.

2023. június 25. 16:34
null

A Frankfurter Allgemeine Zeitung (továbbiakban: FAZ)  számolt be arról, hogy Tomasz Siemoniak volt lengyel védelmi miniszter a NATO-csapatok számának növelésére szólított fel a keleti szárnyon, és arra figyelmeztetett, hogy az oroszországi káosznak komoly következményei lehetnek. A cikkben kiemelik, hogy a volt miniszter elmondta:

Oroszország történetében még soha nem lázadt fel zsoldoscsoport.

Putyin elnök számára elsősorban az jelent kifejezetten nagy veszélyt, hogy Prigozsin azt mondja, amit sokan gondolnak a hadseregben és a biztonsági erők soraiban. „A fejlemények azt mutatják, hogy Putyin biztonsági erői, beleértve a látszólag erős FSZB hírszerző szolgálatot, nem ismerték fel időben az oroszországi lázadás veszélyét” – mondta a lengyel politikus. Elmondta: ahhoz, hogy meglássuk kinek az oldalán áll a hadsereg és a biztonsági erők, még el kell telnie némi időnek.

– emelte ki Siemoniak.

Mit jelent mindez a NATO számára?

A korábbi miniszter szerint ez erős sokkot jelent a szövetség júliusi vilniusi csúcstalálkozója előtt; szerinte úgy tűnt, már minden rendeződött, kivéve a támogatás mértékét, amelyet Ukrajnának a NATO-ban akarnak adni. Siemoniak úgy véli,

komoly fenyegetést jelent Oroszország destabilizálásának forgatókönyve.

Kifejezetten veszélyes ez egy olyan állam esetében, amely nukleáris fegyverekkel és interkontinentális ballisztikus rakétákkal rendelkezik, és amely megszállt egy olyan országot, amely együttműködik a Nyugattal. Egy ilyen lázadás nagyon komoly következményekkel járhat, ugyanis a fegyverek átláthatatlan módon gazdát cserélhetnek Oroszországban.

Mit tegyen most Lengyelország és a NATO?

A politikus úgy látja, az instabil Oroszország ugyanolyan veszélyes, mint az agresszív Oroszország.

– fogalmazott. Leszögezte: Lengyelországnak szorosan együtt kell működnie a NATO-val és az EU-val, és követelnie kellene, hogy az Észak-atlanti Tanács üljön össze Brüsszelben, hogy megvitassa a helyzetet. Szerinte a csúcstalálkozónak napirendre kellett volna tűznie a csapatok megerősítését a keleti oldalon, ugyanis ez csökkentené a helyzet eszkalálódásának kockázatát a régióban.

Hogyan értékeli Prigozsin esélyeit a sikerre?

Tomasz Siemoniak meggyőződése, hogy hosszú távon nincs esélye a politikai győzelemre, de

szerinte Prigozsin máris sikert ért el, ugyanis alapjaiban kérdőjelezte meg Putyin vezető szerepét.

Kiemelte, hogy egy milliós város egy zsoldoscsoport irányítása alá került, ami világossá tette, hogy egy magánhadsereg képes destabilizálni Oroszországot. Ugyanakkor felhívta arra is a figyelmet, hogy  a zsoldosok nem demokraták vagy forradalmárok, hanem azok, akik káoszba vezetik Oroszországot. Hozzátette: rövid távon Putyin valószínűleg képes lesz leverni ezt a lázadást, hosszú távon azonban a következmények messzemenőek lesznek.

A FAZ politikai elemzője szerint Putyint halálos veszély fenyegeti

A lap politikai elemzője, Reinhard Veser szerint halálos veszély fenyegeti Putyint, mert még sosem csúszott ki ennyire a kezéből az irányítás, és 

Prigozsin potenciális veszélyforrást jelent az elnök számára.

Ki is az a Prigozsin, aki polgárháborút hirdetett Oroszországban?

Az orosz vezetés ellen forduló Wagner-vezér karrierjének felívelése szorosan összefonódott Vlagyimir Putyin politikai hatalmának növekedésével.

Az elemző emlékeztetett rá, hogy Jevgenyij Prigozsin már régóta nagyon hasznos a Kreml számára. A zoldos hadereje, a Wagner harcolt a Donyec-medencében, Szíriában, Líbiában, a Közép-afrikai Köztársaságban és másutt, ahol a Kreml nem tudta vagy nem akarta nyíltan használni a hadsereget bizonyos feladatokra.

A szerző szerint most Prigozsin egzisztenciális problémává vált Vlagyimir Putyin orosz elnök és klientúrája számára. Az elemző szerint ez teljesen független attól, hogy a Prigozsin által szombat este elindított fegyveres zavargás véget ért. Reinhard Veser úgy látja, a mostani zűrzavar rávilágít Putyin uralmi rendszerének gyengeségeire, amelyben az állami intézmények erodálódtak,

és informális kapcsolatok és struktúrák léptek a helyükbe.

***

Nyitókép: Wagner / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
stug
2023. június 25. 20:43
"egy instabil Oroszország ugyanolyan veszélyes, mint egy agresszív Oroszország" - ebből logikailag a nem létező Oroszország veszélytelen.
OberEnnsinnen
2023. június 25. 18:14
"egy instabil Oroszország ugyanolyan veszélyes, mint egy agresszív Oroszország." Abban a pillanatban, amikor Oroszország átadná elképzelhetetlenül hatalmas természeti kincseit, területét, államiságát WallStreet aljazsidó-aljaangol bűnszervezetének, nyomban SEM VESZÉLYES, SEM AGRESSZÍV NEM LENNE...
hlaci83
2023. június 25. 18:09
Továbbra is orosz iskolát kell bezárni?
makám
2023. június 25. 17:54
https://static.dw.com/image/19360483_902.jpg pont úgy néz ki, mint akinek érdems a véleményére adni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!