Amerikai különmegbízott: Koszovónak nagyobb autonómiát kellene biztosítania a szerb többségű településeknek

2023. június 07. 16:23

Gabriel Escobar szerint az Észak-Koszovóban élő szerbeket politikailag és pénzügyileg is támogató Szerbiának biztosítania kellene, hogy a helyi szerbek elmenjenek voksolni az új választásokon.

2023. június 07. 16:23
null

Annak érdekében, hogy közelebb kerülhessen a NATO-hoz és az Európai Unióhoz, Koszovónak nagyobb autonómiát kellene biztosítania az ország északi részén lévő szerb többségű településeknek – jelentette ki szerdán Gabriel Escobar, az Egyesült Államok nyugat-balkáni különmegbízottja.

Koszovóban zavargások törtek ki, amikor a helyi szerbek által bojkottált áprilisi helyhatósági választások után a többségében szerbek lakta térségben az ott leadott albán szavazatok alapján mindössze

3,5 százalékos részvételi arány mellett megválasztott albán polgármesterek

el akarták foglalni posztjukat.

Escobar a belgrádi amerikai nagykövetségen tartott sajtótájékoztatóján azt is szorgalmazta, hogy a szerb többségű területeken – annak érdekében, hogy csillapodjon a feszültség – hívják vissza a polgármestereket, ezt követően pedig a szerbek részvételével tartsanak új helyhatósági választásokat. Escobar szerint az Észak-Koszovóban élő szerbeket politikailag és pénzügyileg is támogató Szerbiának biztosítania kellene, hogy a helyi szerbek elmenjenek voksolni az új választásokon. „Ha Koszovó az euroatlanti integráció felé akar elmozdulni, akkor ki kell alakítania” a szerb települések társulását. „Ez meg fog történni. A kérdés csak az, hogy

– fogalmazott Escobar. 

Koszovó 2008-ban kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, de Belgrád ezt azóta sem hajlandó elismerni, és továbbra is a saját, déli tartományának tartja a többségében albánok lakta területet. Észak-Koszovóban négy, többségében szerbek lakta település Belgrádra tekint fővárosként, és szembeszegül a pristinai kormányzattal. Tavaly év végén az észak-koszovói szerb kisebbség tagjai úgy döntöttek, kivonulnak a koszovói állam intézményeiből. A szerb kisebbség nagyobb autonómiát követel magának, de Albin Kurti koszovói kormányfő attól tart, ez oda vezethetne, hogy a szerbek egy népszavazáson úgy döntenének: nem maradnak Koszovóban, hanem inkább Szerbiához csatlakoznak.

(MTI)

Nyitókép: Erkin Keci / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pipa89
2023. június 08. 07:00
Az anyátok 3,14csája! Ki hozta létre Koszovót, hogy parázson tartsa a Balkánt? Ti, szemforgató farízeusok! Ki sem kell nyitnotok a szátokat, eleve hazudtok. A célotok mindenütt közérthető: minél több tűzfészket csinálni, hogy a következő évben is legyen háború! Ez van, ha magánpénz létezhet, mert ez az érdek szűk, nem képvisel egystlen népet sem, csak Mammont. Ideje ezt a hatalmat lebontani és mindent a helyére tenni, mert az emberiség háborúk nélkül nem tud szintet lépni! Talán majd ET-ék megoldják az emberiség problémáját, hacsak nem épp az okai....
Független
2023. június 07. 22:32
Atyaúristen! Ez a diplomata még csak most jött erre rá??? Ilyenek formálják a Európa politikáját? Tanult ez az ember történelmet? Hallott már Trianonról? A 3 milliónyi határon kívülre kényszerített magyarról és pl. a szudéta-németekről? Most komolyan, hallott róla? Mert szerintem nem. Semmit sem tud Közép-Európáról. Feltehetően egy alulművelt politikus, aki valamilyen korábbi érdemeiért kapta meg ezt a státuszt, mint Pressman Budapesten........már megint egy új bábuember .......
khomeini
2023. június 07. 20:16
Amerika csinálta ezt a helyzetet oldja is meg normálisan soha nem tanulnak itt minden állam szétesett, amit a régiek romjain kitaláltak nem kéne egyszer befejezni a társadalommérnökösködést úgy, hogy nincsenek is tisztába semmivel, ami ezen a vidéken évszázadok óta történt?
pollip
2023. június 07. 18:50
Ezzel az USA elismeri, hogy nagyon elszúrta Koszovó kiválását.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!