Kormányra kerülhet Orbán Viktor szövetségese Spanyolországban?

2023. május 30. 17:25

Hogyan értékelik a spanyol helyhatósági választásokat, amelyen tarolt a jobboldal? Mit mondanak a jobboldali pártok vezetői? Elemzésünk a voksolás után megbolyduló spanyol politikáról!

2023. május 30. 17:25
null
Szilvay Gergely
Szilvay Gergely

A hétvégén tartott spanyol helyhatósági választásokon olyan mértékű vereséget szenvedett el a baloldali kormánykoalíció, hogy a kormányfő, Pedro Sánchez előre hozta a parlamenti választásokat decemberről július 23-ra.

Ettől azt reméli, hogy a baloldal erői kisebb vereséget fognak szenvedni, mint decemberben tennék,

mivel a konzervatív Spanyol Néppárt (PP) és a tőle jobbra álló a Vox közös támogatottsága még nem lépi túl a 40 százalékot.

A hétvégi választásokon összesen 65 ezer képviselői hely sorsáról döntöttek a választók. A kormányzó Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) 1557 széket vesztett (így 20784 széke marad). A jobboldali Néppárt viszont 3048 hellyel többet nyert, mint 2019-ben (összesen 23412-t).

A választás két nagy vesztese két kis párt:

a neoliberális Ciudadanos és a szélsőbaloldali Podemos lényegében eltűnt a választási térképről.

A nagy győztes pedig a Néppártból kivált politikusok által alapított Vox, amely megháromszorozta képviselői helyei számát: 530-ról 1695-re emelte helyi képviselői számát.

 

A La Gaceta de la Iberosfera elemzője, Rebeca Crespo a következőképp gyűjtötte össze a választás tanulságait. Eszerint a baloldali koalíció, a PSOE és szövetségesei összeomlottak, és a kétpárti rendszerből, melyet eddig a liberális Ciudadanos, a baloldali Podemos és Izquierda Unida (Egyesült Baloldal), valamint a Vox igyekezett kikezdeni, hárompárti rendszer lett, mivel a kisebb pártok közül a két nagyobb mellett csak a Vox maradt talpon.

Ez azt is jelenti, hogy a Ciudadanos és a Podemos által meghirdetett „új politika” is megbukott.

Sánchez egyedüli talpon maradt szövetségese a baszk nacionalista-baloldali Bildu, amely Baszkföldön erős. Az egyetlenegy helyi kormányzat, amiben megtartotta abszolút többségét a szocialista vezető, Emiliano García-Page-é, aki Castilla-La Manchát vezeti, és aki többször szembe került Sánchezzel. Viszont van olyan regionális parlament, a huelvai, amelyet a szocialisták 40 év után vesztettek el. Viszont A leggyorsabban fejlődő párt a Vox, ami ráadásul minden autonóm közösségben tudott helyet szerezni, és mindenhol ugyanazzal az üzenettel.

A PSOE-től balra álló erőket, úgy tűnik, ezentúl a Yolanda Díaz munkaügyi miniszter vezette hétpárti baloldali összefogás, a Sumar fogja össze, amelyet most jegyeztetett be Díaz.

Santiago Abascal, a Vox elnöke úgy értékelte a választást: pártja vitathatatlanul konszolidálta magát.

Abascal utalt rá, hogy együttműködne egy új kormányban a Néppárttal,

és már jelezte is a Néppárt vezetőjének, Alberto Núñez Feijoónak együttműködési szándékát.

A gallego Feijoo, a Spanyol Néppárt elnöke szerint a PP sikere egyértelmű, vitathatatlan és hangos volt, és a közös erőfeszítéseknek köszönhető. Bejelentette azt is, hogy kormányfőnek jelölteti magát, és egyesíteni szeretné a spanyolokat. Szerinte – nem meglepő módon – radikálisan más politikát kell folytatniuk majd, mint az előző éveké, és a spanyolok „valami jobbat érdemelnek”.

Hozzátette még, hogy Sánchez szerinte azért tette a választásokat decemberről nyárra, mert az szeretné, hogy az emberek „a választás és a vakáció” között válasszanak, holott Sánchez és Spanyolország közt kell választani.

Feijoo nem beszél a Vox-szal kötendő megállapodásról, egyelőre úgy kommunikál, hogy azt feltételezi, a PP képes lesz egyedül megszerezni az abszolút többséget, és kormányt alakítani.

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rizsa
2023. május 30. 20:11
Úgy legyen !
P_F_Juli
2023. május 30. 18:59
Az olaszoknál is mást vártunk .... de ott sem lett politikai fordulat, egyenlőre. A spanyolok migrációban és gazdasági helyzetben hasonló cipőben járnak, mint az olaszok. Ha a választás esetleg a nekünk is tetsző eredménnyel zárul, attól még mindig őket is meg tudják fenyegetni, és mindjárt beállhatnak ők is a sorba. A fontosabb kérdés inkább az EU-s választások eredménye lesz, s hogy utána következik-e változás, szerintem az lesz a nagyobb kérdés. Az sem mindegy, hogy mi lesz a szlovákoknál és a lengyeleknél ...
Tárkány Álmos
2023. május 30. 18:52
Aztán majd kiderül, hogy úgy lesz szövetséges, mint a többi nagy reménnyel várt európai jobboldali kormány: svéd, olasz, cseh, lengyel... Mi lehet a gondjuk Orbánnal?.. Nem értem... :-)))
simonvitéz
2023. május 30. 18:19
Europa föl fog robbanni. Pontosabban az Unionak nevezett hazug, képmutató, gőzerővel központosítani igyekvő torz ideológiájú tákolmány fog szétesni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!