Egyre erősebb Európában a békepárti és a szankcióellenes álláspont

2023. április 17. 15:28

Hónapok óta zajlanak Európa-szerte azok a tiltakozások, amelyeken béketárgyalásokat és az Ukrajnának szánt fegyverszállítások leállítását követelik.

2023. április 17. 15:28
null

Hónapok óta zajlanak Európa-szerte olyan a tiltakozások, amelyeken béketárgyalásokat és az Ukrajnának szánt fegyverszállítások leállítását követelik. Legutóbb éppen Prágában vonult utcára több tízezer tüntető, hogy követeljék az Ukrajnának nyújtott segítség korlátozását, Csehország kilépését a NATO-ból és a Petr Fiala vezette jobbközép kormány lemondását.

Ahogy portálunk is beszámolt róla húsvétkor pedig több németországi városban tartottak több ezer fős békemeneteket, amelyeken felszólították a kormányt, hogy sürgesse az ukrajnai háború befejezését. Berlinben a tüntetők többek között, mint: „együttműködésért és barátságért Oroszországgal”,

valamint „a tankok soha nem hoznak békét”.

De februárban Párizsban is tartottak nagyszabású tüntetést az Ukrajnának történő fegyverszállítások, valamint az ország NATO-tagsága ellen. Florian Philippot, a menetet szervező jobboldali Les Patriotes párt vezetője azt állította, Párizsban mintegy 10 ezer ember gyűlt össze, hozzátéve, hogy ezzel párhuzamosan további 25 kisebb NATO-ellenes gyűlést tartottak más francia városokban.

Habár a fősodrú média alig számolt be róla, de a közösségi médiában megjelent posztok szerint Ukrajna egyik legnagyobb támogatójának minősülő Nagy-Britanniában is tartottak tüntetést a „a háború-párti koalíció” ellen. Brüsszelben is megjelentek a fegyverszállításokat elítélő hangok, a de-eszkalációra felszólító tüntetők a NATO-t is bírálták, egyes résztvevők az ukrajnai háborút „a NATO és Oroszország közötti háborúnak” nevezték.

Rómában tavaly novemberben tüntettek a mihamarabbi béke mellett, valamint béremeléseket sürgettek a háború és a szankciók által okozott egyre magasabb infláció miatt.

Azt, hogy a kontinensen folyamatosan csökken az Oroszország elleni szankciók támogatottsága, és egyre markánsabb a békepárti álláspont – alátámasztják a friss közvélemény kutatási adatok is. Portálunk is beszámolt arról, hogy az Oroszország elleni uniós szankciók feloldását akaró osztrákok aránya megelőzte az embargó támogatókét.

Ukrajna támogatása egyre népszerűtlenebb Németországban is. Január vége felé egy Forsa közvélemény-kutatás kimutatta, hogy a németek több mint 80 százaléka szerint fontosabb, hogy a háborút tárgyalásokkal fejezzék be, mint hogy Ukrajna nyerjen, és csak százalékuk nem értett egyet ezzel az állítással.

Mindeközben az olaszok többsége is ellenzi, hogy Ukrajnát fegyverekkel lássák el a nyugati országok. Az Euromedia által elvégzett kutatás szerint a megkérdezettek 52 százaléka mondta azt, hogy ellenzi az Ukrajnába irányuló fegyverszállításokat. A válaszadók 68,5 százaléka ellenezte a NATO esetleges beavatkozását is. Ez a december közepén végzett hasonló felmérés eredményeihez képest növekedést jelent – írta a La Stampa című olasz lap. 

 

 

Összesen 73 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dixi
2023. április 18. 15:32
Tudom. Én is neveztem már így. :) De a baromság nem menti őt sem fel.
LancelotDuLac
2023. április 17. 21:32
"Egyre erősebb Európában a békepárti és a szankcióellenes álláspont " XDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD idáig is erős volt, csak különbséget tesznek, hogyan legyen béke.
LancelotDuLac
2023. április 17. 20:41
"A csehek szerint a kormánynak nem az ukránokkal kellene foglalkoznia - újra tízezrek tüntettek Prágában" DE!! inkább az ukik,mint Orbán.
pemete jakab
2023. április 17. 20:16
A most megkötendő béke hasonló lenne a hidegháború békéjéhez (már amennyire béke volt az). Vagy talán még rosszabb is, mert könnyebben csapna át ismét háborúba.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!