Szlovák külügyminiszter: Sem az EU-nak, sem a NATO-nak nincs szüksége itt egy újabb Orbán Viktorra

2023. február 17. 09:09

Ismét magyarozott egyet Rastislav Kácer.

2023. február 17. 09:09
null

A Hospodarské Noviny nevű szlovák lap interjút készített Rastislav Kácer szlovák külügyminiszterrel – aki nemrég azzal került be a hírekbe, hogy Magyarország területi követeléseiről beszélt Putyin esetleges győzelme esetén – amelyben Magyarország is szóba került.

A külügyminiszter szerint az első világháborút követő békeszerződésekkel létrehozott szlovák határokat sokszor megkérdőjelezték.

Az újságíró megkérdezte: „ha a magyarok ma is megkérdőjeleznék, az csak diplomáciai erőfeszítés lenne, vagy katonai erődemonstrációra is fel kellene készülnünk?”. Kácer válaszában elmondta, hogy „Amikor ma azt mondom, hogy Szlovákia határait különböző történelmi érzelmek és követelések alapján meg lehet kérdőjelezni, nem katonai konfrontációra gondolok, hanem egy nagyon hasonló modellre, mint amit már megtapasztaltunk. Hiszen, ha megnézzük, hogyan változtatták meg a határainkat az 1930-as évek második felében, ez a nagyon hasonló, Adolf Hitler általi támadással történt meg. Nagyon hasonló érvek alapján a bécsi döntőbíráskodással elvesztettük területeink nagy részét. Nem katonai konfliktussal. Csak nekünk egyfajta rossz történelmi emlékezetünk van. Aztán a saját képzeletünk sok esetben cserbenhagy minket”.

Ezt követően az interjúkészítő megkérdezte, hogy vannak-e jelei vagy bizonyítékai annak, hogy fennáll egy ilyen veszély. Kácer szerint „egy évvel ezelőtt sokan azt mondták – az isten szerelmére, nincs semmi bizonyítékunk arra, hogy Putyin támadni akar. Ezt annak ellenére mondták, hogy az orosz csapatokat már összegyűjtötték és felvonultatták az ukrán határon. Putyin azonban már jóval korábban, egy teljes évtizeden keresztül jeleket adott nekünk – megkérdőjelezte mind az ukrán szuverenitást, mind az ország mint olyan létezésének történelmi létjogosultságát, és történelmi igényt támasztott a területeire. Tehát az évek során nagyon sok ilyen jelzést hallottunk, de mindig azt mondtuk – nincs bizonyítékunk. Ezért azt mondom – milyen bizonyítékra van szükségünk arra, hogy szuverenitásunk és integritásunk megkérdőjeleződött? Csak akkor, amikor egy új választottbírósági eljárás előtt állunk, vagy amikor ejtőernyősök vannak a házaink tetején és tankok a kertünkben?

Kácer szerint Magyarország gyakran terjeszti a Kreml-barát propagandát, miközben a magyar külügyminiszter Minszkbe utazik a békéről tárgyalni.

„Nem tudom, mi cinikusabbat lehetne ennél elképzelni. Sem az EU-nak, sem a NATO-nak nincs szüksége itt egy újabb Orbán Viktorra. Robert Fico egy nemrégiben tartott sajtótájékoztatón nagyon megijesztette és elborzasztotta a nagyköveteket. Azt mondták nekem, hogy teljesen elborzadva távoztak a találkozóról. Egyikük átadott nekem egy másolatot a jelentésből, amelyet arról a találkozóról írt. Szörnyű” – fogalmazott a szlovák külügyminiszter.

***

Nyitókép: MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Összesen 246 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Takimaki
2023. március 06. 19:26
Na az igen, akkor a gyökér szerint minek bizonyíték arra amit mond, hazudhat amit akar
Janika50
2023. február 18. 16:24
Fordittsuk meg a mondandóját, feltéve, hogy jól értem. A tolvaj, a rabló, a rabolt holmi mellett állva azt vizionálja, hogy vissza veszik tőle amit rabolt. Ez a saját véleményem, akinek a felmenői jelentős birtokokkal rendelkeztek a Felvidéken, Erdélyben, Bács-Bánátban, apai és anyai ágon egyaránt. Engem miért nem érint teszem azt a kárpótlás? Vagy az magyar kereszténynek nem jár? Egyszer mondtam egy szlováknak, ti csak azért maradtatok megmert mi, magyarok ezer évig támogattunk benneteket. A cseheknek 60 év után egyszer megemlitettétek, hogy külön váltok, a mondatot sem tudtátok befejezni és már kivágtak benneteket. Néha nen árt gondolkodni.
Namond
2023. február 18. 03:20
A magyar nemzetnek sincs szüksége Orbánra, mint miniszterelnökre. Ha nem hatalmi mániás, nem lenne gond az uniós támogatás kifizetésével. Csak a brüsszelidióták nem merik a kifizetéseket, Orbán lemondásához kötni.
kitiltott
2023. február 18. 01:08
A wikipediaból: Between 2013 and 2018 he served as the ambassador to Hungary. His decision to join over 30 countries that displayed the rainbow flag on their embassy buildings in Budapest to support the pride parade was criticized by anti-LGBT activists in Slovakia Van még kérdés ildikó ?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!