Bukóra áll az a washingtoni törvény, amely szavazati jogot adna az illegális bevándorlóknak

2023. február 12. 14:24

A republikánus többségű amerikai képviselőház megszavazta egy olyan washingtoni helyi törvény megsemmisítését, amely azoknak is szavazati jogot adna az önkormányzati választásokon, akik nem az Egyesült Államok állampolgárai. A hatályon kívül helyezéshez a demokrata vezetésű szenátus és Joe Biden elnök jóváhagyása is kell még.

2023. február 12. 14:24
null

A washingtoni tanács tavaly fogadta el azt a helyi törvényjavaslatot, amely egy mindössze egy hónapja létesített kerületi lakóhelyhez köti a washingtoni önkormányzati választáson való részvétel jogát. Egyúttal megszüntette a korábbi amerikai állampolgársági vagy legális bevándorlási státuszra vonatkozó követelményt. A törvény 2024-től lépne hatályba – elevenítette fel a történet jogi hátterét a The Federalist.

Több tízezer illegális lakos szavazhatna

A lap idézte a Washington Postot, amelynek becslése szerint

az új törvény 50 ezer nem amerikai állampolgárnak tenné lehetővé, hogy szavazhasson Washingtonban,

köztük 21 ezer illegális lakosnak. Még azok a külföldi állampolgárok is – például orosz és kínai diplomaták –, akik csak egy hónapja tartózkodnak a kerületben, jogosultak lennének megváltoztatni a washingtoni városi tanács és az oktatási tanács összetételét, valamint szavazhatnának kezdeményezésekről, népszavazásokról, visszahívásokról és a washingtoni alapszabály módosításairól.  
Az Egyesült Államok alkotmánya az ország törvényhozásának, vagyis a kongresszusnak biztosítja a Washington D. C. feletti fennhatóságot, így a grémiumnak lehetősége van például arra, hogy megakadályozza a Washington D. C-ben elfogadott törvényeket. A kongresszus alsóháza, a Republikánus Párt által vezetett képviselőház már lépett is ennek érdekében – sőt, 42 demokrata képviselő is csatlakozott a republikánusokhoz –, de a helyi választásitörvény-módosítás hatályon kívül helyezéséhez a demokrata vezetésű szenátusban is ellene kell szavazni, sőt ezt azután az elnöknek is alá kell írnia. Bár Joe Biden elnök kijelentette, hogy ellenzi a törvényt, még nem nyilatkozott arról, hogy megvétózza-e vagy sem.

Még a Washington Post szerint is radikális a törvény

A The Federalistnek nyilatkozó választási szakember szerint az eredeti washingtoni városi tanácsi javaslat egy olyan intézkedést szorgalmaz, amely vadul elrugaszkodik az amerikaiak többségének nézeteitől, és olyan szélsőséges, hogy „még a Washington Post szerkesztősége is radikálisnak nevezi”.

A The Federalist szerint ha esetleg a törvényt végül nem is döntik meg, jó jel, hogy a képviselőház új, republikánus többsége egységesen küzd a választások integritásáért, különösen akkor, amikor „a baloldal folytatja a szabad és tisztességes választások elleni támadását a választási adminisztráció szövetségi átvételének megszervezésével, vagy az olyan választási biztonsági intézkedések betiltásával, mint a választói igazolvány”.

Nyitókép: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Backstab
2023. február 12. 18:43
Haha szoptad Gyuri
mokány
2023. február 12. 17:09
Lecserélni a valóságort , libolsi módra . A tények makacs dolgok . Az elvtársak nem hagyják magukat zavartatni tények által .
Zolotarjov
2023. február 12. 15:01
Na ugye..
kozmosz
2023. február 12. 14:54
Már az is szégyen, hogy a fehér házat ilyen kerítés vesz körül.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!