Rácz András: Ha Oroszország megtámadna egy NATO-tagállamot, azt nem egy rakétával tenné

2022. november 16. 21:03

Az Oroszország-szakértő szerint a Lengyelországban történtek felgyorsíthatják a NATO keleti szárnyának megerősítését.

2022. november 16. 21:03
null

A Portfolio Checklist című podcast műsorának vendége volt Rácz András Oroszország-szakértő. Ráczot egyebek mellett arról kérdezték, hogy milyen következményei lehetnek a Lengyelországot ért keddi, két halálos áldozatot követelő rakétalálatnak.

A szakember a műsorban elmondta, hogy kedden egy speciális helyzetben érte a becsapódás híre. Épp előadást tartott, mikor egy jelenlévő beolvasta mi történt, és megkérdezte, hogy ez mi lehetett. Rácz felidézte, hogy óvatosan kellett fogalmaznia a körülmények ismeretének hiányában, de egyértelmű volt számára, szinte az első perctől, hogy ez nem volt szándékos. 

– hangsúlyozta a szakértő. Majd azzal folytatta, hogy abban az esetben sokkal több rakétát vetettek volna be az oroszok, és sokkal nagyobb településeket vettek volna célba.

Stoltenberg: Az ukrán légvédelem rakétája csapódott Lengyelországba, de Oroszország a felelős

Jens Stoltenberg szerdai sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, nincs arra utaló jel, miszerint szándékos lett volna a Lengyelországot ért keddi rakétatalálat. Kijelentette, egyre biztosabb, hogy az ukránok által kilőtt légvédelmi rakéta csapódott be és ölt meg két lengyel állampolgárt. A sajtótájékoztatón a NATO-főtitkár azt mondta, az orosz légitámadások elleni védekezésnél ment félre egy ukrán rakéta.

Oroszország rendszeresen teszteli a NATO védelmét

Rácz András ezután arról is beszélt, hogy Oroszország rendszeresen teszteli a NATO védelmét. A Balti-térségben gyakori, hogy orosz gépek megsértik a NATO légterét. Felidézte, hogy mikor a Magyar Honvédség részt vett ott egy hadgyakorlaton, akkor a mi gépeink is fogtak el, és kísértek ki orosz repülőket. De ezt NATO országok is megteszik az orosz légtérben – magyarázta.

Arra a kérdésre, hogy a történtek milyen hatást gyakorolhatnak a háborús folyamatokra, azt a választ adta, hogy az eset felgyorsíthatja a NATO keleti szárnyának megerősítését.

– húzta alá Rácz András.

A teljes beszélgetést ITT hallgathatja meg.

Nyitókép: Mandiner

 

 

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
foldizs
2022. november 16. 22:40
Rácz Andrásnak az álhírekkel kapcsolatos véleményét is tessék szemlézni, érdemes.
Akitlosz
2022. november 16. 22:15
" A Balti-térségben gyakori, hogy orosz gépek megsértik a NATO légterét." Ezt honnan veszi? A Balti-térségben az a gyakori, hogy a NATO gépek üldözik nemzetközi légtérben az orosz gépeket. Például a magyar Gripenek, amiknek semmiféle keresnivalójuk nincsen ott. A NATO-nak viszont tényleg szokása a jogtalan berepülés. U2 gépek, a dél-koreai utasszállító lelövetése. Amerika minden más országot lenéz és semmibe veszi a jogot, ha érdekei úgy kívánják. A saját szövetségeseit is.
Akitlosz
2022. november 16. 22:08
Ha a NATO megtámadná Oroszországot azt Ukrajnával tenné.
foldizs
2022. november 16. 22:03
Majd Konasenkov kiáll és elmeséli a tutit :D :D :D
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!