Újra divat lett: így magyaroztak Berlinben az elmúlt hetekben

2022. november 11. 11:56

Németországra a Brüsszellel folytatott jogállamisági vitában nem igazán számíthatunk.

2022. november 11. 11:56
null

Egyre közelebb az év vége, azzal együtt pedig az uniós pénzekről való megállapodás Brüsszellel a jogállamisággal összefüggésben. Brüsszelben decemberben döntenek arról, hogy visszatartják-e a Magyarországnak szánt mintegy 7,5 milliárd eurós uniós forrást, vagy megfelelőnek tartják a magyar kormány korrupcióellenes intézkedéseit. 

Az EU visszatartja Magyarország 5,8 milliárd eurós, a koronavírus okozta károk helyreállítására szánt pénzt is, és további igazságügyi reformokat kér, mielőtt a pénzt felszabadítaná. A vita hevében hangoskodó német EP-s politikus, a Bundestag képviselői és a német kormány egyes tagjai is úgy látták, ideje letenni a garast egyik vagy másik oldal mellett.

Daniel Freundról november elején kiderült, hogy Budapesten tölt néhány napot. Erről szóló Twitter-üzenetében pedig igyekezett tisztázni: látogatása nem előítéletektől mentes a hazai állapotokat illetően. Közölte:

Freund november 9-én újra lecsapott a Twitteren: Ursula von der Leyen már azelőtt túl elnéző volt Lengyelországgal és Magyarországgal a jogállamisági kérdésekben, mielőtt Oroszország megtámadta Ukrajnát” – fogalmazott a zöldpárti EP-képviselő.

Egy nappal később, november 10-én a német szövetségi parlament, a Bundestag ült össze a jogállamiság magyarországi helyzetével összefüggésben. Az ülésen elfogadott dokumentum tartalmát a német kormány köteles figyelembe venni a Magyarországgal kapcsolatos álláspontjának kialakításakor.

Scholz szociáldemokrata pártja (SPD), a Zöldek és a Német Szabaddemokrata Párt (FDP) – a kormánykoalíció három pártja – frakciója csütörtökön olyan indítványt tervez szavazásra bocsátani, ami

Komoly kétségek merülnek fel a magyar kormány politikai akaratával kapcsolatban, hogy „a szükséges reformokat nem csak betű szerint, hanem ténylegesen is végrehajtják-e” – áll a parlamenti indítványban.

A szavazáson az uniópártok (CDU/CSU) tartózkodtak, a szélsőjobboldali Alternatíva Németországért (AfD) pedig ellene szavazott. Utóbbi párt nevében korábban Björn Höcke szimpátiáját fejezte ki a magyar miniszterelnök iránt. a türingiai AfD tartományi párt- és frakcióvezetője példaképének nevezte Orbán Viktor magyar miniszterelnököt. 

– szögezte le Höcke a weimari Weimarer Land tartománybeli Pfiffelbachban tartott türingiai AfD-országgyűlésen. Szívesen utazik Magyarországra, hogy szabadon lélegezzen. Magyarországon, mondta, az ember szabadon kifejezheti a véleményét.

Ugyanezen a napon, november 10-én a német külügyminiszter, Annalena Baerbock is megszólalt. A politikus Svédország és Finnország NATO-csatlakozásának ratifikálásával kapcsolatban fejtette ki álláspontját. Szerinte a csatlakozás kapcsán nincs „szürke zóna”, Magyarországnak állást kell foglalnia a bővítés kapcsán. 

Baerbock egy későbbi nyilatkozatában, csütörtökön az Ukrajnának szánt 18 milliárd eurós uniós pénzügyi támogatás kapcsán hozzátette: szerinte Magyarország „pókerjátszmát” folytat, belengetett vétójával nyomást próbál gyakorolni Brüsszelre egy különálló jogállamisági vitában.

Kép: MICHAEL KAPPELER / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Összesen 265 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zokni
2022. november 14. 15:52
,,..Értem, nesze semmi fogd meg jól. Strassburg már nem működik?..és az EP ,,rögtönítélő" balfácán frakciói? ,,a visszaélések tényeit konkrét ügyekre bontva lehetett volna feltárni." szép feladat az árnyékszéken regnáló árnyékkormánynak. Komolytalan a hozzáállása. Itt most lehetősége lett volna konkrét tényekkel alátámasztani az,,illúzióit" kezdhetné innen..” - írja. Ez a klasszikus krimik sablonja. Amikor a bűnöst a főhős szembesíti a borzalmas tetteivel, és az a szemébe röhög, hogy ,,de hol a bizonyíték?”. Csak Maga nem a bűnös, hanem csak egy névtelen kis senki, aki a szánalmas vakságában és tudatlanságában ostobaságokkal áltatja magát, és a saját lelkiismeretét. Remélném, megfizetik. De persze tudom, hogy nem. Szánalmas. (Leírtam, miről van szó: a jogszabályok átírásával elérték, hogy a törvényszegést ne lehessen felmutatni, hiszen azt nem tiltja semmi, hogy a 2/3-dal kiiktassák az ezt szolgáló jogi-intézményi garanciákat, valamint a pályázatok titkosságának biztosítékait, az utólagos perlés lehetőségét, és a mindezekhez szükséges adatszolgáltatási lehetőségeket. Utána járhatna. De Maga semmit sem tud. Hát nem én fogom felvilágosítani.)
Dezsőke
2022. november 12. 10:53
az új világrend, avagy "világpusztulás" akadályozója Magyarország,- ezért ütik, rúgják ahol érik. érthető. nem egyeztethető össze a magyar álláspont, egyesek agresszív, nagybirodalmi gyarmatosító terveivel, melyhez tálcán kínáljákaz új megsemmisítő eszméket (wokeizmus).
Varga László és akkor mi a picsa van
2022. november 12. 07:16
Ha így viselkednek a szövetségeseink, mit tennének, ha ellenségeink lennének?
Lajoss
2022. november 11. 20:21
Szomorú,hogy ide jutottunk..köszi,fidesz!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!