Mearsheimer: A magyarok abban érdekeltek, hogy a háborúnak minél hamarabb vége legyen

2022. november 18. 08:36

A politológus szerint a háború eszkalálódott, az oroszok egyre kíméletlenebbül viselkednek az ukránokkal szemben.

2022. november 18. 08:36
null

Interjút adott John J. Mearsheimer a The New Yorker amerikai lapnak. Korábban a politológus úgy fogalmazott, a Nyugat provokálta ki a háborút Ukrajnában, s közel vagyunk ahhoz, hogy Oroszország és az Egyesült Államok közvetlenül lőjön egymásra. Arról is beszámoltunk, hogy nemrégiben Orbán Viktornál járt Mearsheimer.

Lenyűgöző volt, nagyon sokat tanultam – így foglalta össze azt, hogy milyen volt a magyarországi látogatása.

Azt hiszem, a magyarok mélységesen érdekeltek abban, hogy a háborút minél hamarabb befejezzék.

A magyarok, szemben a lengyelekkel, nem érdekeltek a további eszkalációban. Ők a háborút deeszkalálni akarják. Az Orbán-kormány egyáltalán nem örül a szankcióknak, és egyáltalán nem örül a NATO azon erőfeszítéseinek, hogy megpróbálja legyőzni Oroszországot Ukrajnán belül. Magyarországon az az alapvető meggyőződés, hogy ez csak ront a rossz helyzeten, és az eszkaláció helyett mindent meg kellene tenni a béke érdekében” – fogalmazott a politológus.

A politológus elmondta, szerinte világossá vált, hogy nem lesz egyszerű feladat az oroszok számára győzelemre vinni a háborút. Az is változott a kezdeti állapotok óta, hogy

a háború eszkalálódott, az oroszok kíméletlenebbül viselkednek az ukránokkal szemben.

Ennek Mearsheimer szerint az az oka, hogy az oroszok keresik az eszkaláció lehetőségeit, amivel jobb helyzetbe tudják hozni magukat.

A politológus szerint az oroszok célja az, hogy ellenőrzésük alá vonják azt a négy területet, amelyet elcsatoltak, és biztosítsák, hogy a megmaradó ukrán államcsonk semleges legyen: sem formális, sem informális módon ne kapcsolódjon a NATO-hoz.

Az interjú végén az újságíró további kérdésekkel faggatta a politológust a magyarországi látogatásáról, valamint a magyar miniszterelnök Trumpról mondott mondatairól kérdezte volna, viszont – Mearsheimer szerint – nem erről állapodtak meg a beszélgetés előtt. „Azt gondolom, hogy ez nem fair velem szemben, azt gondolom, hogy ön nem fair” – fogalmazott a politológus. „Meg kellett volna mondania, hogy miről akar velem beszélni. Mert tudhatja, hogy nagyon érzékeny pozícióban vagyok, amikor önnel beszélek” – tette hozzá Mearsheimer.

Nyitókép: YASIN OZTURK / ANADOLU AGENCY / ANADOLU AGENCY VIA AFP

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2022. november 18. 17:42
Ez a bácsi nagyon okos. :)
dezilluzionista
2022. november 18. 12:34
Kiábrándító.
illiberator
2022. november 18. 12:06
Igazi úriember ez a JM.
LancelotDuLac
2022. november 18. 10:59
Mearsheimer: A magyarok abban érdekeltek, hogy a háborúnak minél hamarabb vége legyen és hogy Orbán putyinnal együtt minél hamarabb hosszú fájdalmas agonizálás közepette megdögöljön
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!