„Biztos, hogy Ukrajna végül megadja magát” – hétköznapi oroszok beszélnek a háborúról

2022. március 13. 20:41

„Az élet kezdetben nem lesz könnyű, de idővel minden a helyére kerül.” A Mandinernek nyilatkozó orosz átlagemberek szerint elhúzódik a konfliktus, sok a bizonytalanság a jövőt illetően – és az is látszik, hogy egyértelműen máshogy látják a világot, mint a Nyugat.

2022. március 13. 20:41
null
Kovács Gergő

Nyitókép: Putyin portréja a kalinyingrádi reptér egy kioszkjában (Alexander NEMENOV / AFP)

 

Az ukrajnai háború kapcsán az egyik legrejtélyesebb kérdés, hogy maguk az orosz emberek hogyan fogadják a valóságban a háború híreit – vagy azt, ami az oroszországi szűrőkön át eljut hozzájuk. Lapunk az ukrán és kárpátaljai magyar emberek mellett minél több civil oroszt is szeretne elérni és megszólítani – nőket, férfiakat, fiatalokat, időseket, városiakat, vidékieket, értelmiségieket és másokat egyaránt.

Mint írtuk: e háborús helyzetben jellemzően rendkívül nehéz szóra bírni az oroszokat külföldi újságíróként – az oroszok által elérhető orosz nyelvű nyilvánosság állapotát pedig e cikkünkben jártuk körül –; de egy újságíró megszólalónk már volt a napokban, most pedig további átlagemberek, civil oroszok nyilatkoztak nekünk.

*

A moszkvai kozmetikus, Léna (37) szerint a háború elkerülhetetlen volt. Szörnyűnek tartja, hogy civilek halnak meg. „Bárcsak minél hamarabb vége lenne a rémálomnak” – mondja. Kiderül, hogy félelmet, szorongást, bizonytalanságot érez a jövővel kapcsolatban, komoly „pénzügyi problémákra” számít. „Nem tudom, mi lesz a vége, de nagyon szeretném, ha valahogy egyezségre jutnának a felek.”

*

Ljudmilla (69), cseljabinszki nyugdíjas nem kommentálta a kérdést, hogy „Mi a véleménye az Oroszország és Ukrajna közötti háborúról?” A mindennapi életre térve elmondta, hogy

„nincs tűzijáték a városban”,

csend övezi a konfliktust, az emberek próbálnak nem sokat beszélni a „katonai hadműveletről”. A nyugdíjas hölgy nehezen tudná megjósolni, hogy mikor és hogyan ér véget ez az egész, de egyvalamiben teljesen biztos: „ez egy elhúzódó konfliktus lesz”.

*

Tyimofej (45), a moszkvai menedzser úgy véli, hogy a lehető leggyorsabban valódi tárgyalásokat kell indítani és kompromisszumot találni. A hétköznapi életet illető problémák közül a munkahelyeket emelte ki, „amikkel komoly gondok lehetnek”. Azt mondja, hogy mint mindig, a békeszerződések aláírásával végződik a háborúskodás, arról pedig fogalma sincs, hogy jobb vagy rosszabb lesz az élete mindezek után.

*

A jekatyerinburgi háziasszony, Marina (35) meg van győződve róla, hogy „ez nem háború, hanem speciális hadművelet”, és

külön kiemeli, hogy ő jóban és rosszban a saját hazája mellett áll.

A hétköznapok nyugodtak, meséli, csupán egy pár olcsóbb áru kezd hiányozni a polcokról, mint a só és a cukor. Hogy mikor és hogyan érhet véget a konfliktus és milyen hatással lesz az ő életére? „Nehéz kérdés”, feleli Marina szűkszavúan.

*

A moszkvai logisztikus, Pavel (39) kifejezetten optimistának és eltökéltnek tűnik. Leszögezi, hogy ideje volt már kimozdulni abból a helyzetből, hogy – megfogalmazása szerint – az ukránok nyolc éve bombázzák az orosz civileket Donbászban. Elmondja, hogy személy szerint semmiféle rossz tapasztalata nincs egyelőre a szankciók következményeiről,

abban pedig teljesen biztos, hogy Ukrajna végül megadja magát.

A jövőt illetően úgy összegez, hogy „az élet kezdetben nem lesz könnyű, de idővel minden a helyére kerül”.

*

Szveta (41), a Moszkvában élő háziasszony a háború ellen van: a legkevésbé sem akarja, hogy a szomszédos országok egymással harcoljanak. Ezzel együtt úgy látja, hogy a hadműveleteket gyakorlatilag az Egyesült Államok kényszerítette ki, Oroszországot egyéb lehetőségek nélkül hagyták.

„Lökdöstek és húzkodtak minket, hogy egy alkalmas pillanatban felhasználjanak”

– mondja. Vegyük figyelembe, figyelmeztetett, hogy ahova az Egyesült Államok beteszi a lábát, ott háborút provokál. Gondoljunk Irak, Líbia, vagy Szerbia bombázására, hangsúlyozza. Szveta úgy látja, hogy Moszkvában az élet nyugodt mederben zajlik, bár akad egy kis izgalom a boltokban: olcsó árukat vásárolnak fel, főleg a gabonaféléket, a sót, a cukrot és más alapvető termékeket. Az árak már elindultak fölfelé, tájékoztat. „Úgy tűnik, a különleges művelet nagyon hosszú lesz, és egészen addig tart, amíg Ukraját meg nem tisztítják a szélsőséges náci csoportoktól, az olyanoktól, mint az Azov és Ajdar ezredek” – jósolta a moszkvai nő a háború kimeneteléről.

Összesen 168 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Senye Péter
2022. március 14. 08:48
Kiegyezés mindenkinek jobb lenne.
CharlieM
2022. március 14. 08:24
"Hétköznapi oroszok beszélnek a háborúról" - kommentmező minden háborús mandiner cikk alatt.
Letmeread
2022. március 14. 07:57
Mindeközben a Telex-en és a BBC-n... ... a bezáró McDonald's-ok utolsó pitéit tízszeres áron adták el – kezdik megérezni az oroszok a szankciókat... Szörnyű lehet most ott élni, kibírhatatlan!
..--..
2022. március 14. 07:18
-zsoltkom- "hétköznapi oroszok beszélnek a háborúról" "egy videót arról, hogyan zajlik az élet a napokban Moszkvában. (...) Ebben az a különleges, hogy megmutatja: szinte mindegy mit mondasz már, elvihetnek. Az első interjúalany felteszi a kérdést, vajon hány másodperc alatt viszik el, ha felemeli a kezében lévő „Két szó” (amivel arra utal: elég a háborúból) feliratú papírt. Gyorsan megkapjuk a választ. Az utána megszólaló nő már egyáltalán nem provokál, sőt, a Kremlnek kedves gondolatokat oszt meg a riporterrel - de a végeredményen nem változtat ez sem, őt is elviszik a rendőrök. Neki az lehetett a bűne, hogy ugyanazokkal az újságírókkal állt szóba." https://bit.ly/3tSCWXR
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!