Ukrajnáról tárgyal Oroszország és az USA Genfben

2022. január 09. 21:19

João Vale de Almeida EU nagykövet szerint súlyos következményei lesznek, ha Oroszország katonai akciót kezd Ukrajnában.

2022. január 09. 21:19
null

A Kelet-Ukrajnában kialakult feszültség enyhítéséről kezdenek hétfőn tárgyalásokat az Egyesült Államok és Oroszország megbízottai Genfben. Oroszország úgy vesz részt a tárgyalásokon, hogy előre figyelmeztetett:

olyan megállapodást akar, amely biztosítja, hogy Ukrajna ne csatlakozzon a NATO-hoz,

ám erre egyelőre nem kapott garanciát – írta meg cikkében az Euronews.

„Putyin nem tudja elfogadni Ukrajna, vagy épp Grúzia csatlakozását a NATO-hoz. Elképzelhető, hogy megbékélt volna azzal, ha csak a balti államok csatlakoznak, de Ukrajna esetében arra az elhatározásra jutott, hogy a legvégsőkig kitart. A feszültségkeltés ugyanis az egyetlen módja annak, hogy megerősítse politikai hatalmát Ukrajna felett” – mondja Dmitrij Oreskin politikai elemző.

„Messzemenő következményei lesznek, ha Oroszország katonai akciót kezd”

A lap szerint közben az Európai Unió több magas rangú képviselője is azt kifogásolta, hogy a közösséget kihagyták az Európa jövőjét is komolyan érintő tárgyalásokból:

„Az Európai Uniónak és a tagállamoknak nagyon hasonló a hozzáállása. Az Egyesült Államok, illetve a NATO-szövetségesek egységesek a kérdésben. Nagyon egyértelműen kimondjuk, hogy messzemenő következményei és súlyos költségei lesznek, ha Oroszország katonai akciót kezd Ukrajnában” – tette hozzá João Vale de Almeida, az EU egyesült királyságbeli nagykövete.

Az amerikai külügyminiszter nem vár áttörést a genfi tárgyalásoktól, amelyeken nemcsak az Európai Unió, de Ukrajna sem vehet részt. Közben Kijevben több százan tüntettek, hogy így hívják fel a figyelmet országuk orosz megszállásának veszélyére.

Fotó: Anatolii STEPANOV / AFP

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mandarin.
2022. január 10. 12:45
Külön érdekesség hogy nem fogtak kezet az USA-t és Oroszországot képviselő külügyi delegáció vezetői, amit a járványhelyzettel lehet magyarázni, de valahogy mégis szánalmas. Kazahsztáni helyzet vajon szóba kerül?
DoomGuy
2022. január 10. 07:01
Ez mi? A vak mesterlövészek dandár?
tetx
2022. január 10. 00:44
a debilek kifogásolják hogy debileknek nézik őket? hijnye...
Akitlosz
2022. január 09. 23:56
"Nagyon egyértelműen kimondjuk, hogy messzemenő következményei és súlyos költségei lesznek, ha Oroszország katonai akciót kezd Ukrajnában”" Ebben mégis mi a nagyon egyértelmű kimondás? Egyetlen egyértelmű következményt sem említ. Ez csak a szokásos politikusi frázispuffogtatás konkrétumok azaz egyértelműség nélkül. Ezen azt ért az olvasó, amit akar, leginkább semmit egyértelműen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!